Zij zegde haar goede baan bij Nestlé op om slager te worden
Afgestudeerd econoom Carla van Eijk (35) had goede banen bij Unilever en Nestlé. Maar ze staat het liefst achter de toonbank. Als slager. ,,Mensen verklaarden me voor gek, maar ik wilde het zo graag."
Van financial controller bij een multinational als Nestlé naar slager in Voorschoten. Een opmerkelijke carrièreswitch, maar niet voor Carla. Als klein meisje droomde ze er al van om slager te worden. ,,Ik mocht vaak met mijn vader mee naar de slagerij, geweldig vond ik dat. Thuis speelde ik winkeltje.’’
Maar naar de slagersvakschool mocht ze niet. ,,Dat vond mijn vader maar niks. Ik was de oudste en hij had nog twee zoons, die zouden de zaak wel overnemen. Ik kon goed leren, dus ik moest gaan studeren. Als ik na tien jaar nog steeds slager wilde worden, dan zouden we er over praten.’’
Ondernemerschap
Carla behaalde een master Economie aan de Erasmus Universiteit en werd financial controller. Ze werkte voor Unilever en daarna voor Nestlé. Toch bleef na acht jaar het slagersvak trekken. ,,Ik had het prima naar mijn zin in het bedrijfsleven, maar het ondernemerschap sprak me aan. Zelf de strategie uitzetten en beslissen. Op zaterdagen hielp ik nog mee in de zaak, en ik merkte dat ik op die dagen met het meeste plezier werkte.’’
,,Toen mijn vader 65 werd en met pensioen kon, maakte hij er grapje over, ‘Je wilde toch slager worden, nu kan het’, maar hij wist niet dat ik er al serieus over nadacht. Samen met mijn broer besloot ik de zaak over te nemen.’’
Een grote stap. ,,Ik zegde mijn goede baan op. En omdat ik in onze zaak ook leerlingen wilde opleiden, moest ik zelf alsnog de slagersvakschool doen. Mensen verklaarden me voor gek. Ik was al afgestudeerd aan de universiteit, waarom ging ik nog een mbo-opleiding doen en daarna achter de toonbank staan. Ik heb daardoor wel een split second getwijfeld. Doe ik er wel goed aan? Maar ik wilde het zo graag. Als ik het niet zou proberen, zou ik me altijd afvragen hoe het geweest was. En als het mislukte, kwam ik met mijn diploma vast wel weer ergens aan de bak.’’
Grijze tegeltjes
Carla en haar broer gooiden het roer om in de oude slagerij. ,,De zaak van mijn vader was een echte ambachtelijke slagerij – grijze tegeltjes, worsten aan de muur. Daar is niets mis mee, maar wij zijn een nieuwe generatie en wilden het anders. De slagerij moest een plek worden waar klanten graag verblijven. Waar ze aan de bar een broodje eten terwijl ze een praatje met ons maken. Met horeca-stylisten en een timmerman zijn we aan de slag gegaan. Inmiddels zijn we verhuisd en nog groter geworden. We hebben nu echt onze droomslagerij.’’
Tekst gaat verder onder de foto.
Ook al is Carla geen financial controller meer, de kennis die ze opgedaan heeft in het bedrijfsleven komt goed van pas. ,,Mijn vader was vroeger afhankelijk van wat de boekhouder zei over hoe het ging met de zaak. Ik heb zelf modellen gemaakt om bijvoorbeeld de marges te berekenen. Met een druk op de knop weten we hoe we ervoor staan en waar we bij moeten sturen.’’
Het beroep is in de laatste jaren veranderd, zo merkt ze. ,,Klanten zijn zich veel meer bewust van wat ze eten. De leefomstandigheden en de herkomst van het dier moeten goed zijn. We hebben de slagerij zo ingericht dat klanten alles kunnen zien wat wij doen. We hebben niets te verbergen. Ook hebben we een workshopruimte, waar mensen zelf kunnen meemaken hoe wij onze producten maken. Voor de Dag van de Slager komt er een basisschoolklas voor een les hamburgers maken. Het is belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. Het groeit niet in het supermarktschap.’’
Trots
,,Voor de Dag van de Slager hebben we onze vader gevraagd een Black Angus koe van eigen vee uit te benen in de winkel. Dan is hij echt in zijn element. Maar verder werkt hij niet meer, hij is echt met pensioen. Als hij langskomt, is het voor een kop koffie. Zelf zal hij het niet snel zeggen, maar van onze moeder horen we dat hij trots op ons is.’’
Is het slagersvak echt zo leuk als ze als klein meisje dacht? ,,Ja, nog leuker zelfs. Het is niet zo dat ik dat andere niet had willen doen – ik heb daar ook een onwijs mooie tijd gehad – maar het ondernemerschap is iets anders. Er is altijd iets leuks waar je aan werkt. Het is als verliefd zijn, ik heb continu vlinders in mijn buik.’’
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Iedereen switcht van baan, behalve 45-plussers
Er is weer dynamiek op de arbeidsmarkt. In tien jaar tijd wisselden nog niet zoveel mensen van baan als nu, maar dat waren vooral jonge mensen. 45-plussers blijven meestal gewoon doen wat ze altijd al deden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zij stuitten op een gat in de markt en werden per ongeluk ondernemer
Wat is er mooier dan geld verdienen met je hobby of uitvinding? Deze drie ondernemers hadden een gewone baan, tot ze toevallig een gat in de markt ontdekten. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Per ongeluk zelfstandig ondernemer: 'Mensen dachten dat ik gek was geworden'
-
Deze bekende theorie over onze hersenen blijkt (helaas voor ons) niet te kloppen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het oerbrein.