v.l.n.r.: Donata Meerman, Lauwerens Boender en Barbara Heutink
Volledig scherm
PREMIUM
v.l.n.r.: Donata Meerman, Lauwerens Boender en Barbara Heutink © Arie Kievit, Corné Sparidaens en Marlies Wessels

Zij lieten zich omscholen naar een ‘ouderwets’ ambacht

Steeds meer van ons werk gebeurt met de computer, maar sommige beroepen bestaan nog steeds uit ouderwets handwerk. Ambachten als schoenhersteller, meubelstoffeerder en kledingreparateur worden echter bedreigd door een gebrek aan goed opgeleide vaklieden. De Ambachtsacademie helpt werkzoekenden overstappen naar een zelfstandig bestaan in een maak-beroep.

 1. Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom

  Arjen had een overle­vings­kans van 2 procent, na wonderbaar­lijk herstel leeft hij nu zijn droom

  Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië.
 2. Geen zin in vakkenvullen? Brent (13) is gids van fietstours: ‘Wel wat vrije tijd voor moeten inleveren’
  PREMIUM

  Geen zin in vakkenvul­len? Brent (13) is gids van fietstours: ‘Wel wat vrije tijd voor moeten inleveren’

  Omdat hij geen zin had om net als veel leeftijdsgenootjes voor weinig geld vakken te vullen bij de AH, startte de jonge Brent Meelhuysen op 13-jarige leeftijd zijn eigen onderneming. Nu, zes jaar later, verdient hij daar nog steeds een aardige boterham mee. En Brent is niet de enige. Het aantal piepjonge ondernemers is de laatste vijf jaar explosief toegenomen. ,,Het is wel twee keer zo hard werken.’’