‘Werk je op je maximum, dan moet er niet nóg iets bijkomen dat tijd van je eist’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: preventief schrappen.
Soms heb je zo’n periode. Je werkt al voor een procent of 95 en dan komen er plots nog een hoop dingen bij. Je wordt uitgenodigd om mee te werken aan een project dat je écht niet kunt laten schieten. Je weekenden raken vol met die verbouwing die om de een of andere reden echt nú moet plaatsvinden. En dan vraagt je leidinggevende je ook nog om een presentatie te houden op de studiemiddag. Wat een eer! Natuurlijk! Maar goed, dan zit je met al die leuke en interessante dingen dus wel mooi met een overschot.
Nu is er natuurlijk niets mis met af en toe een drukke periode hebben, of met wat extra spanning op de boog. Hard werken, en zo nu en dan wat gezonde druk, dat kun je best hebben. Zelfs een tijdje op 110 procent van je capaciteit werken is niet schadelijk. Probleem is dan wel dat je weinig marge overhoudt. Werk je op of net over je maximum, dan moet er niet nóg iets bijkomen dat ook nog eens tijd van je eist. De hond die ziek is, de auto die deze week naar de APK moet of je inbox die is ontploft – komt er nóg iets bij, dan kieper je over de rand.
Planning-nerd
Wat voor mij in dit soort situaties vaak helpt: preventief schrappen. Noem me een planning-nerd, maar hoe drukker het is, hoe meer ik met mijn neus in mijn agenda zit. Om erger te voorkomen, neem ik dan dagelijks een kwartier om mijn agenda door te kammen: wat kan er weg? Wat is niet strikt noodzakelijk? Wat kan ik eventueel vooruitschuiven naar een moment iets verder in de toekomst?
Misschien kan ik voorstellen om die vergadering een keer over te slaan of een week uit te stellen. Die maandelijkse borrel met de middelbare schoolvrienden is leuk, maar misschien een keer te missen, uit zelfbehoud. Gewoon om wat ademruimte te creëren in een toch al net te drukke tijd. Je kunt immers alles doen, maar niet alles tegelijk.
Dit preventieve agendabeheer klinkt als nóg een verplichting wanneer je het toch al druk hebt, maar levert als je het goed doet juist tijd op doordat je onnodige zaken elimineert en verplichtingen uitstelt waar dat kan. Aan dat uitstellen zit overigens wel een risico: dat je je Toekomstige Zelf opzadelt met nog meer verplichtingen, terwijl die het misschien óók druk heeft. Maar goed, dat is een probleem dat je Toekomstige Zelf dan maar moet oplossen.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Waarom we (negatieve) feedback krijgen zo moeilijk vinden
-
Machteloos gevoel bij nieuws uit Oekraïne? ‘Je kunt wél iets doen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: beelden die niet niéts met je kunnen doen -
column
Altijd naar je gevoel luisteren? Beroerd advies
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: je intuïtie volgen -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Wandel tijdens je Werk-dag: ‘Voor veel mensen is het al pure winst als ze een halfuurtje lopen’
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Nederlanders zitten het meest van heel Europa. Gemiddeld zitten wij 10,7 uur per dag, blijkt uit onderzoek van TNO. Dave Hordijk, van Stichting Wandelnet, legt uit hoe werknemers op kantoor ook op een drukke dag meer kunnen bewegen.
-
E-mailblunders: ‘Mailtje met snedige opmerking over een collega náár die collega’
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.