‘Wanneer je elke dag hetzelfde doet, hoef je minder keuzes te maken. Sleur is zo gek nog niet’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wilskracht en sleur.
Delen per e-mail
Collega Kees houdt van rituelen. Elke dag luncht hij stipt om tien voor half een, aan zijn vaste tafel bij het raam, op zijn vaste stoel. Hij eet twee koppen soep en twee boterhammen: een met kaas, een met jam. Hij draagt altijd een overhemd, spijkerbroek en sandalen. Pas als het vriest, draagt hij sokken. Je kan er een klok op gelijk zetten.
Natuurlijk deed ik daar lacherig over. Maar sinds ik eigen baas ben en de vrijheid heb om elke dag anders in te richten, realiseer ik me dat mijn oud-collega het misschien bij het rechte eind heeft. Hij verspilt geen enkele energie aan onbelangrijke beslissingen, zoals wat je op je brood doet, en houdt daardoor denkruimte over voor wat echt belangrijk is. Die sleur is zo gek nog niet.
Keuzemoeheid ligt in onze maatschappij op de loer, ook in een vaste baan. Ga ik nu mail beantwoorden, werken aan een langlopende klus of een vergadering plannen? Onze wilskracht raakt hierdoor uitgeput, iets wat psychologen ‘egodepletie’ noemen. Vooral aan het einde van de dag is dit merkbaar. Dan eten we in het geniep de rest van de verjaardagstaart op die we eerder hebben afgeslagen, nemen we te haastige beslissingen en vallen we uit tegen een collega. En hebben we minder energie om ons vast te bijten in een lastig vraagstuk.
Misschien kun je jezelf een Steve Jobs-look aanmeten: elke dag een zwarte coltrui en spijkerbroek
Minder keuzes
Een goede reden om belangrijke beslissingen naar het begin van de werkdag te verplaatsen. En om sleur te omarmen: wanneer je elke dag hetzelfde doet, hoef je minder keuzes te maken. Wat zijn beslissingen die je straffeloos uit je werkdag kan halen? Misschien kun je jezelf een Steve Jobs-look aanmeten: elke dag een zwarte coltrui en spijkerbroek. Draaiboeken en stappenplannen maken voor terugkerende activiteiten, zodat je niet hoeft na te denken over de volgende stap. Brood van huis meenemen, zodat je geen beslissingen verspilt in de bedrijfskantine.
Geen zin om een Kees te worden? Vergeet dan alles wat ik hiervoor heb gezegd. Egodepletie lijkt namelijk alleen te bestaan bij mensen die geloven dat wilskracht uitgeput kan raken. In werkelijkheid is onze energievoorraad groter dan we denken. Er zit altijd nog wel wat rek in, dus de keuze tussen een broodje brie of tonijn kan er vast nog wel vanaf.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Je werk je passie? Hou toch op, vindt coach Charlotte van 't Wout. In onderstaande video geeft ze tips om je hier niet meer druk over te maken.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo houdt je menstruatie je niet meer tegen op je werk
Het werkritme van negen tot vijf, vijf dagen per week, past dat eigenlijk wel bij ons natuurlijke ritme? Volgens deze twee experts zijn we productiever als we beter leren luisteren naar onze persoonlijke cyclus. De menstruatiecyclus, bijvoorbeeld. -
PREMIUMaan de stok
Ze vinden hem gek, maar Paul ziet toekomst in koffie, warme broodjes en water voor het paard
,,Er is hier behoefte aan een kop koffie, een glas melk en water voor het paard’’, zegt de nieuwe eigenaar van het historische koffiehuisje aan de Buurtweg in Wassenaar. Deze week liepen wij met hem mee voor de rubriek Aan De Stok. -
Dit is waarom we zo slecht tegen kritiek kunnen
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: onze aversie tegen kritiek -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur.
-
Help het mkb herstellen, zegt ONL-voorzitter: ‘Ze eten nu hun pensioenpotje op’
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, vindt dat er meer oog moet zijn voor problemen in het mkb. ,,Zorg dat bedrijven straks kunnen rekenen op coulance bij het wegwerken van schulden.’’ -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief. -
‘Echte winnaars durven soms wél op te geven’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de sunk cost fallacy.