Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
Loop je de laatste tijd ook op wolkjes op het werk? Zou wel moeten, want volgens onderzoekers is dit de allergelukkigste periode van je vakantieperiode. Maar, ik heb pas over een paar weken vakantie, hoor ik je denken. Klopt. En toch. Een aantal jaar geleden bevroegen Nederlandse onderzoekers zo’n 1500 mensen over hun vakantieplannen. Een derde van hen bleef thuis, tweederde had een vakantie in het verschiet.
Juist in de weken vóór hun vakantie voelden de vakantiegangers zich gelukkiger dan anderen. Niet tijdens hun vakantie: stiekem is het best hard werken om het alsmaar leuk te hebben en moet je ook wat tegenvallers verhapstukken zoals lange wachtrijen, of een kapotte airco. Je bent ook niet gelukkiger bij terugkomst. Weer terug in de oude omgeving is een mooie reis al snel weer vergeten.
Lees ook bij Intermediair: Wie mag op vakantie in de zomer? Zo regel je het eerlijk met collega’s
Minder ontvlambaar
Niet de vakantie, maar voorpret maakt ons gelukkig. Zelf vergeet ik me vaak te verheugen. Ik werk me helemaal te blubber vlak voor de vakantie, moet ’s ochtends nog gauw al mijn spullen bij elkaar vegen en pas als ik goed en wel in mijn vakantieappartement ben, heb ik eens tijd om de reisgids te bekijken en te bedenken wat ik wil doen de komende dagen.
Zo moet het dus niet. Geluksexperts raden aan om je vakantie weken van tevoren al te beginnen. Nu dus. Bekijk video’s en lees boeken over je bestemming, luister muziek uit de regio, verdiep je in het eten, oefen alvast een paar woordjes in de taal die ze daar spreken en praat er met anderen over, in het echt of online.
Wie druk is met verheugen is geduldiger en minder ontvlambaar
Dit alles maakt je ook beter bestand tegen stress. Jaja, misschien móét dat rapport nu echt de deur uit en loopt je mailbox vol met uitroeptekentjes, maar je kan niet overal aandacht voor hebben, daar is domweg geen plek voor in je brein. Wie druk is met verheugen is geduldiger en minder ontvlambaar.
Maar wat nou als je niet op vakantie gaat? Of er niet eens van houdt? Geen nood, er is altijd wel iets om naar uit te zien. Een gezellig etentje, een mooie fietstocht, een weerzien met een oude vriend. Voorpret bestaat in allerlei vormen en maten. En mocht de hele vakantie in het water vallen, dit heerlijke verheugen neemt niemand je meer af.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Positiever naar je werk kijken? Waarom je zou moeten doen of vandaag je laatste dag is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Happy Ending-effect. -
Geen werkervaring, geen baan: afgestudeerde Daphne (25) uit frustratie over vacature-eis in rake post
Met haar diploma net op zak en het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt begon Daphne Drenth (25) in april aan haar zoektocht naar een eerste baan. Maar dat bleek – ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures – vies tegen te vallen. De reden? Vrijwel elke werkgever in haar branche vraagt om minimaal twee jaar werkervaring. Op LinkedIn uit Daphne haar frustratie, maar die post krijgt een bijzondere twist. -
Zo zorg je dat zelfs je meest luie collega zijn kopje in de vaatwasser zet
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: je collega’s opvoeden. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Reyer werd op zijn 12de eigen baas: ‘Bedrijfsauto is een krot van een bak’
Vorig jaar nam Reyer Zwanenburg uit Haastrecht op 12-jarige leeftijd dertig legergamepistolen over en werd hij al zeer vroeg eigen baas. Hoe gaat het nu met hem? ,,Er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rondt en maakt wél reclame.” -
Wetswijziging 1 augustus: dit verandert er voor werknemers en werkgevers
De EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat het Nederlandse arbeidsrecht per vandaag (1 augustus) op verschillende punten gewijzigd wordt. Vier punten waarop de wet wordt aangepast met mogelijk grote gevolgen voor werknemer én werkgever. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer