Waar of niet niet waar: 'Hoge hakken zijn ongezond'
Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: de hele dag op hoge hakken lopen, wat doet dat met je lijf?
Wie beweert dit?
,,De ware stunt van Nancy Pelosi”, noemt de Vlaamse krant De Standaard het. De krant schreef laatst over de ‘filibuster’ die de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hield. Nancy Pelosi sprak acht uur lang het congres toe en dat was volgens De Standaard vooral een prestatie omdat ze dat op hakken deed. ,,Hakken maken het werken lastiger.”
In het artikel wordt opgesomd welke lichamelijke problemen het geeft om de hele dag op hoge hakken te lopen. De Standaard: ,,De artsen zijn het er over eens: de enige echte oplossing is geen hoge hakken meer. Maar dat is psychologisch niet haalbaar. Niemand wil in de strijd om aandacht van het andere geslacht achteraan gaan staan. Voor sommigen zijn die hoge hakken zelfs een deel van hun identiteit.”
Het artikel wordt opgemerkt door de LINDA, die boven het eigen artikel zet: 'Comfortabel of niet: Hakken zijn sexy, máár ook ongezond'.
Wat gebeurt er precies met je lichaam door die hakken?
Jaap Harlaar vraagt het ieder jaar in een college aan de studentes in de zaal. Waarom ze hakken dragen? Vaak is het antwoord om langer te lijken. De hoogleraar biomechanica aan de TU in Delft vertelt dat het dragen van hakken vooral vermoeiend is. ,,Een hoge hak maakt de afstand tussen hak en teen korter en dat verkleint het steunvlak van de voet. Om stabiel te staan, buig je de knie en ook de heupen wat meer. Dat zorgt er weer voor dat het achterwerk wat verder naar achter komt te staan. Voor het lichaam heeft dit weinig negatieve consequenties behalve vermoeidheid. De grote verliezer is echter de voet. Er komt erg veel druk op de voorvoet die vaak ingeklemd in de toch al smalle schoen komt te zitten. Dat kan heel pijnlijk worden en tot hamertenen leiden.”
Wiebeliger lopen en meer kans om een enkel te verzwikken kunnen ook het resultaat zijn van hakken. Dat verschilt echter per vrouw omdat ieders voet en enkel anders is. Wie al voetproblemen heeft, kan maar beter goed ondersteunende schoenen dragen, aldus Harlaar. ,,Alleen zijn die vaak wat breder en daardoor niet heel modieus.” Wie de hele dag staat, bijvoorbeeld achter een stabureau doet er goed aan om af te wisselen, zegt Harlaar. ,,Statisch belasten is nooit goed. De hele dag zitten is ook ongezond. Afwisseling is beter.”
Waarom dragen vrouwen ze nog?
,,Een vrouw wil er macht en kracht mee uitstralen zonder aan vrouwelijkheid in te boeten”, zegt Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur op de Nijmeegse Radboud Universiteit. ,,Er is altijd veel feministische kritiek geweest op de hoge hakken en toch zijn ze er nog steeds. Ondanks de pijn die ze opleveren en ondanks het cliché dat het eigenlijk is. Vroeger was de hak een seksueel symbool. Je komt het veel tegen in surrealistische kunst. De hak was zowel een fallussymbool als een object van fetisj. Nu hoor je vaak dat vrouwen het dragen om langer te lijken en lengte heeft ook weer met autoriteit te maken. Daarom hoor je ook wel over kleinere mannen die met zolen of iets hogere hakken langer proberen te lijken.”
De hoge hak lijkt voorlopig nog niet van de werkvloer verdwenen te zijn. Lange tijd een knellende schoen dragen, kan blessures opleveren zoals hamertenen. Ongezond dus. Net als bij te lang zitten, raden de deskundigen ook hier aan om veel af te wisselen. Niet de hele dag die knellende pumps meer, af en toe blote voeten of een extra paar comfortabele schoenen bij je bureau is een goede optie.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Gezond op de Zaak
Waar of niet: ‘Koffie drinken op een lege maag is schadelijk’
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: is koffie drinken op een lege maag ongezond? -
Gezond op de Zaak
'Je krijgt meer gedaan als je de houding van de ander nadoet'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: behaal je meer succes door lichaamshouding te spiegelen?
-
PREMIUM
Buschauffeur Henk (63) klaagt over hoge werkdruk: ‘Ik loop een beetje krom als ik de bus uitkom’
De gesprekken over een nieuwe cao voor het streekvervoer leveren vooralsnog alleen maar frustratie op. Werkgevers bieden een loonsverhoging van 2,8 procent, maar dat voorstel wordt door de FNV van tafel geveegd. De vakbond komt nu met een ultimatum. -
PREMIUM
Deze bedrijven profiteren van enorme drukte op Schiphol: ‘We kunnen het niet meer aan’
Personeel laten invliegen, sterke drank leveren, parkeerplekken en taxiritjes: bedrijven uit het Groene Hart profiteren van de enorme drukte op Schiphol. Maar er is een keerzijde: niet iedereen kan na twee lange coronajaren aan de vraag voldoen. ,,We hebben nog maar drie taxichauffeurs over.” -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende.