Vrouwen in de cockpit? Ze zijn niet te vinden
Het aantal vrouwelijke piloten is nog steeds uitzonderlijk laag. Maar onder de radar sluimert een groter probleem.
Helderblauwe oceanen, prachtige stranden, een enorm vliegtuigpaneel en een breed lachende vrouwelijke piloot. Het leven van deze vrouwelijke vliegenier lijkt op de zevende hemel. Maar alle populaire posts op sociale media ten spijt, zelfs Dutch Pilot Girl (met zo'n 85.000 volgers op Instagram) lijkt de jonge meiden maar niet te kunnen porren voor een carrière als piloot.
De summiere interesse om in de cockpit plaats te nemen vormt al jarenlang een probleem in de luchtvaartwereld, en het lage aantal vrouwen is daar onlosmakelijk mee verbonden.
Wereldwijd is maar 3 procent van het aantal vliegtuigbestuurders vrouw. Gek genoeg hebben ook de luchtvaartmaatschappijen en -opleidingen geen idee hoe dat nu eigenlijk komt. ,,Het is iets van je jeugdjaren, denk ik”, gokt Ellen van den Berg van Martinair Flight Academy. ,,We denken dat toch vooral mannen op deze functie reageren. Ik werk hier al 15 jaar, en het is altijd al zo geweest. Het valt me inmiddels niet meer op.” Lachend vervolgt ze: ,,Opvallend genoeg hebben we wel meer vrouwelijke instructeurs.”
Stereotype
Gemma Groen van KLM Flight Academy signaleert hetzelfde. ,,Waar het wellicht door komt, is het stereotype beeld uit de media van vroeger. Mannen worden piloot, vrouwen worden stewardess. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds minder in stereotypes gedacht. En dat merken we ook in het aantal aanmeldingen.”
Ze ziet in de toekomst wel een gelijkere verdeling. ,,Op de open dagen komen er soms meer meiden dan jongens. We zien namelijk een toename in interesse en geen afname. Op dit moment is 80 procent van de studenten mannelijk, en 20 procent vrouwelijk.”
We zetten in op zo’n veertig of vijftig studenten per jaar, maar de vraag is het dubbele daarvan.
Vlammende uitlaat
Volgens Erik Duijkers van EPST (European Pilot Selection & Training) zijn er drie verklaringen voor het opvallende fenomeen. ,,Veel vrouwen diskwalificeren zich al op de middelbare school, omdat ze niet het goede vakkenpakket kiezen. Je moet wiskunde met Engels hebben, en natuurkunde wordt ook bij ons getest. Verder is vliegen altijd al een droom van veel jongetjes: als er herrie en vlammen uit de uitlaat komen, vinden jongens dat interessant. Vrouwen hebben dat minder."
Daarnaast is de investering die je moet doen aanzienlijk, vervolgt hij. Het traject om piloot te worden kost ongeveer een ton. ,,Dat is een prima investering als je salaris navenant is, maar veel vrouwen maken toekomstplannen met huisje, boompje, beestje: als je er een aantal jaar tussenuit gaat, staat die terugverdientijd ook weer onder druk. Dat is echt heel jammer, want ik zou dolgraag meer vrouwen willen aannemen."
Groter probleem
De luchtvaartsector groeit als kool. En met die groei zijn er ook steeds meer piloten nodig. ,,Voor ons is het belangrijk dat ik m’n klassen vul”, zegt Duijkers bezorgd. ,,Of het jongens of meisjes zijn, maakt me niet zo uit. Ik kan me voorstellen dat vrouwen in verband met de balans wel de voorkeur hebben. Ik heb er helaas geen invloed op, want ze melden zich gewoon niet aan.”
Vóór de crisis waren er veertien vliegscholen, dat zijn er nu nog maar vier. ,,We zetten in op zo’n veertig of vijftig studenten per jaar, maar de vraag is het dubbele daarvan. En uiteraard gaan we niet snijden in de kwaliteit, want we gaan geen mensen gebruiken die niet gekwalificeerd zijn. Maar helaas loopt het aantal aanmeldingen terug."
Hij zou het liefst zien dat decanen op de middelbare school al veel meer interesse wekken voor het juiste vakkenpakket waarmee je piloot kunt worden, want dáár wordt die keuze gemaakt. En de glimlachende blondines met een pilotenpet op Instagram? Een goede ontwikkeling, geeft hij toe. ,,Maar je moet dan ook weer uitkijken voor stereotypering. Het is een lastige kwestie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen geven te snel toe als het over salaris gaat
Vrouwen zijn vaker tevreden over hun salaris, terwijl ze minder verdienen dan mannen. ,,Vrouwen houden zichzelf liever voor de gek dan hard te onderhandelen over hun inkomen”, stelt hoogleraar psychologie Jaap van Muijen. -
Experts aan het woord over de arbeidsmarkt: volg een gratis webinar bij Intermediair
Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan razendsnel. In de interactieve talkshowreeks ‘De Werkvloer’ van Intermediair komt iedere maand een expert aan het woord over een actueel thema op het gebied van werk en carrière. Ook kijkers mogen hun vraag stellen aan de expert. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Ad werkt
Kolven op het werk? Dit zijn je rechten
Er moet een slot aan de binnenkant zitten. Er moet een koelkast binnen handbereik zijn. Het eisenpakket rondom kolven op het werk is groter dan je zou denken. Wat moeten jonge moeders op de werkvloer weten? -
PREMIUMInitiatief Randstad
Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien
Ruim 4200 werkzoekenden laten zich vandaag verleiden door vijf grote werkgevers, waaronder de Belastingdienst en NS, om voor ze te komen werken. Vooral veertigplussers met een baan behoren tot de geïnteresseerden.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Trend: plekken waar alleen vrouwen mogen werken
Het bordje 'Female only' verschijnt op meer en meer deuren van bedrijven in Nederland. En die plekken zijn populair. ,,Het is misschien cliché, maar we versterken elkaar." -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.