Vrouwen geven te snel toe als het over salaris gaat
Vrouwen zijn vaker tevreden over hun salaris, terwijl ze minder verdienen dan mannen. ,,Vrouwen houden zichzelf liever voor de gek dan hard te onderhandelen over hun inkomen”, stelt hoogleraar psychologie Jaap van Muijen.
Vrouwen vinden hun salaris vaker een rechtvaardige beloning voor hun werk dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièresite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. 55,9 procent van de vrouwen geeft aan dat ze een eerlijk salaris krijgen, tegenover 50,1 procent van de mannen. Die percentages zijn nogal opvallend, omdat mannen gemiddeld meer verdienen.
De verschillen in salaris zijn aanzienlijk: werkende vrouwen boven de 35 jaar verdienen per jaar gemiddeld 3.662 euro minder dan mannen. Bij jongere werkenden is dat verschil minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld 1.421 euro minder dan een man. Ook hebben mannen vaker een vast contract dan vrouwen: 73,7 tegenover 66,1 procent.
Te laat
Volgens Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie en mede-opsteller van het Nationaal Salaris Onderzoek, zijn de grote verschillen deels te verklaren door de slechtere onderhandelingstactieken van vrouwen. ,,Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Het probleem is dat ze dan te laat zijn. Ook zijn mannen vaak beter in conflictsituaties. Zij kunnen een inhoudelijk meningsverschil met iemand hebben en aan het einde van de dag toch met elkaar een biertje drinken. Vrouwen gaan conflicten liever uit de weg, omdat die bij hen langer doorsudderen.”
In plaats van om promotie te vragen, maken vrouwen zichzelf liever wijs dat ze blij zijn met hun salaris. ,,Het is niet prettig om elke dag naar je werk te gaan met het idee dat je daar te weinig voor wordt beloond. Als je erkent dat je ontevreden bent, vraagt dat om actie.” Ook zijn vrouwen, volgens de hoogleraar, naïever als het gaat om de hoogte van hun salaris. ,,Vrouwen denken vaak dat hard werken automatisch wordt verrekend in hun salaris. Zij denken sneller dat hun inspanningen wel worden gezien en daarmee ook beloond.”
Vrouwen ondermijnen zo, volgens Van Muijen, hun eigen emancipatie. ,,Deze opstelling helpt niet om de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Bedrijven en politiek moeten maatregelen nemen tegen de loonkloof, maar vrouwen moeten zelf ook actie ondernemen.” Van Muijen raadt vrouwen aan een onderhandelingscursus te volgen.
Risico’s
Maar mogen vrouwen niet gewoon tevreden zijn met een lager loon? Volgens Esther de Jong, onderzoeker bij Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, zijn vrouwen zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van minder verdienen. De Jong: ,,Zo’n 42 procent van de vrouwen is niet economisch zelfstandig. Dat betekent dat ze minder verdienen dan 920 euro per maand. Deze vrouwen hebben een financieel probleem als hun partner wegvalt door scheiding of overlijden. De loonkloof ondermijnt dus de financiële zelfredzaamheid van vrouwen, en heeft ook lager pensioen tot gevolg. Daarnaast is er natuurlijk ook gewoon sprake van discriminatie als een man met dezelfde ervaring en kennis als een vrouw meer betaald krijgt voor hetzelfde werk.”
Familie
Tot 2015 nam de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog langzaam af, maar hier is de afgelopen twee jaar een kentering in gekomen voor de leeftijdsgroep 35-plus. Van Muijen verklaart dit door het feit dat vrouwen hun werk vaker langere tijd stilleggen voor familieomstandigheden. Bijvoorbeeld omdat ze een kind krijgen of mantelzorger worden. Maar liefst 34 procent van de vrouwen uit het Nationaal Salaris Onderzoek onderbrak hun werk vanwege familieomstandigheden, tegenover 3 procent van de mannen.
Volgens Van Muijen heeft dit een negatieve invloed op het salaris van vrouwen. ,,Het salaris van die vrouwen heeft een tijd stilgestaan en dat verschil lopen ze niet meer in.”
Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
Scannen, fluiten en omroepen: verslaggever Danique voor een dag conducteur
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 2 van de rubriek ‘Aan de slag’: de spoorwegen. -
PREMIUM
Waarom steeds meer jongeren zich laten inhuren, en dat niet zonder risico is: ‘Het zijn schijn-zzp’ers’
Veel jongeren hebben niet meer het klassieke bijbaantje, maar beginnen een eigen webshop, bureautje of winkel óf laten zich voor een paar dagen inhuren als kok, barkeeper of inpakker. Steeds meer jongeren gaan aan de slag als zzp’er. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Video
Wil je meer salaris? Zó regel je dat
Natuurlijk wil je meer salaris, maar hoe vraag je daar om? In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) wekelijks tips over werk. Gelukkig zijn er een paar trucs die zó simpel zijn, dat je wel succes moet hebben bij de salarisonderhandeling. -
Week van de werkstress
7 Tips hoe je zo snel mogelijk in een burn-out terechtkomt
Hoe kom je zo snel mogelijk aan een burn-out? De stand-upcomedian Arnout Van den Bossche heeft de gouden formule. Waarschijnlijk maar helaas herken je je eigen werk er (groten)deels in.
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Honderden euro's voor 'onproductieve rokende werknemers' als ze stoppen
Werknemers die roken zijn minder productief en vaker ziek. Hoe zorgen werkgevers ervoor dat ze de sigaretten links laten liggen? Voor een proef worden stoppers beloond met cadeaubonnen.