‘Verspilt iets of iemand je kostbare tijd? Dat heeft ook zo zijn voordelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Delen per e-mail
Vanochtend was het weer zover: ik had ruzie met mijn computer. Ik probeerde een powerpoint te exporteren, maar dat lukte met geen mogelijkheid. Foutcodes, algeheel falen en verplichte updates: voor ik het wist was ik tien minuten verder zonder enige merkbare progressie - behalve dat ik me inmiddels moest inhouden om mijn laptop niet met kracht in de prullenbak te deponeren. De vaste lezers van deze column zullen het weten: technostress (de stress die wordt veroorzaakt door apparaten die niet doen wat je wil of juist wel doen wat je niet wil) is een van mijn grootste rode knoppen.
‘Time snack’
Toch is er ook een andere mogelijkheid dan in woede ontsteken wanneer een machine niet doet wat hij zou moeten. De Canadese schrijver Douglas Coupland introduceerde in zijn roman Player One de term ‘Time Snack’. Hij bedoelde hiermee, vrij vertaald: ‘de (vaak irritante) momenten van half-vrije tijd die door computers worden gecreëerd wanneer ze stoppen met werken om een bestand op te slaan of om een update te zoeken.’
Je zou deze momenten dus kunnen zien als een onnodige en ergerlijke onderbreking van je workflow. Maar met enig omdenken kun je ze ook beschouwen als een snack voor je brein - een moment waarop je even helemaal niets hoeft behalve wachten en waarop jij je gedachten de vrije loop kunt laten. Hee, wat heerlijk, een time-snack!
Andere trein voorlaten
Als je erop let, zijn time-snacks opeens overal. De rij bij de kassa die tóch niet de snelste blijkt te zijn omdat de mevrouw voor je 3,85 euro in gepaste munten uit haar portemonnee aan het opdiepen is. Dat stoplicht dat net voor je neus op rood springt omdat degene voor je zo langzaam optrok. Je partner die net voor vertrek nog even moet toiletteren. De trein die ‘nog even een andere trein voor zich moet laten gaan’. Het leven blijkt ermee vol te zitten - een tapasbar vol time-snacks.
Als je erop let, zijn time-snacks opeens overal
Ik stel het me tot doel: de volgende keer dat mijn telefoon of laptop weer eens om de een of andere vage reden dienst weigert haal ik diep adem, tel tot tien en probeer ik de onderbreking te zien voor wat het is: een klein moment aan ongestructureerde tijd waarin ik even niets moet. En laten we wel wezen, het is dát, of het apparaat in woede tegen de muur. Deze oplossing lijkt me beter voor mijn stressniveau (en ook beter voor mijn beurs).
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover de boeken Fokking Druk (2018) en Werken met millennials (2019).
In de Ochtendshow to go vertelde Thijs over zijn nieuwste boek:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een...
Mena is projectmanager voor het goede doel: ‘Veel mensen weten niet dat ze al goed bezig zijn’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Mena Leila Kilani (39), projectmanager bij SDG-Nederland. -
Salaris
Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij. -
‘Heb je advies nodig? Pols de twijfelaar, niet de blaaskaak’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
‘Dat we altijd kúnnen werken, hoeft niet te betekenen dat we het altijd maar moéten’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties.
-
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht. -
Snack jij meer nu je thuiswerkt? Vijf tips tegen overmatig snaaien
Thuiswerkers hebben de bedrijfskantine verruild voor hun eigen koelkast. Dat betekent geen kroketten of belegde broodjes meer. Maar wat kun je nu het beste eten om je goed te kunnen concentreren en beter te presteren tijdens de werkdag? Twee experts geven antwoord.