Verplichte vrije dag na Hemelvaart: ‘Recht om vrij te nemen ligt bij werknemer’
Ga er maar vanuit: morgen is het rustiger op de weg – op vakantiegangers na – en er zijn een stuk meer lege stoelen in de spitstrein. Veel mensen hebben morgen een vrije dag, terwijl het helemaal geen officiële feestdag is. Mag een werkgever jou verplichten vrij te nemen?
Over officiële feestdagen bestaan nogal wat misverstanden, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen meteen. ,,Mensen denken dat het wettelijk geregeld is dat je vrij bent op feestdagen, maar dat is helemaal niet zo. Er is geen automatisch recht op een vrije dag, zelfs op Eerste en Tweede Kerstdag niet. Of je vrij bent, is afhankelijk van de cao of de arbeidsovereenkomst die je getekend hebt.”
Vrijdag, de dag tussen Hemelvaart en het weekend, is voor veel mensen reden om een lang weekend op pad te gaan en voor werkgevers een aanleiding om mensen een vrije dag te geven of aan zijn of haar werknemers te vragen om deze vrije dag op te nemen. ,,Dat kan”, zegt Van Gelderen. ,,Mits het gebruikelijk is binnen het bedrijf en het van tevoren duidelijk gecommuniceerd is en in het arbeidscontract is opgenomen dat het verplichte verlofdagen zijn.”
Beide partijen moeten akkoord zijn met een verplichte vrije dag
Opeens verplicht vrij?
Kwam je werkgever vorige week plotseling met het bericht dat je verplicht een vrije dag moest opnemen, omdat het goed uitkomt het kantoor een dag dicht te gooien? Dat is niet de bedoeling. De hoofdregel is dat het recht om vrij te vragen, bij de werknemer zelf ligt. Wil een werkgever daarvan afwijken? Dan moet hij dat schriftelijk vastleggen en moeten beide partijen akkoord zijn.
Lees ook bij Intermediair: ‘Bijzonder verlof: wanneer krijg je vrij?’
Staat het niet in je arbeidsovereenkomst of cao en moet je tegen je zin verplicht een vrije dag opnemen? Dan kun je een zaak aanspannen en volgende week een stevig gesprek voeren met je baas. ,,De vraag is dan altijd hoe hoog je het wilt opspelen”, zegt Van Gelderen. ,,Een discussie voeren met je werkgever doet de arbeidsverhoudingen geen goed.”
Over het algemeen levert de vrije dag tussen Hemelvaart en het weekend weinig problemen op, ziet Van Gelderen. ,,Wat ik vaker tegenkom, zijn werkgevers die in het kader van een reorganisatie mensen alvast vrijstellen van werk. Werknemers hoeven dan niet meer naar kantoor te komen, maar de werkgever gaat er wel vanuit dat er vakantiedagen worden opgenomen. Dat mag niet en hoeft een werknemer niet te accepteren.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd. De tekst is aangepast aan de actualiteit.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer vrouwen in top bedrijfsleven, EU-akkoord na tien jaar stilstand
Vrouwen krijgen meer plaatsen in bestuursraden van beursgenoteerde bedrijven en in uitvoerende functies. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben daarover vanavond na tien jaar volledige stilstand een akkoord bereikt. -
PREMIUM
Draag jij een nieuwe collega aan? Dan krijg je bij dit bedrijf een vakantie naar Ibiza cadeau
Werkgevers belonen werknemers steeds vaker om nieuw personeel aan te trekken. Zo’n wervingsbonus of aandraagbonus is inmiddels een algemeen begrip. Tomatenteler Schenkeveld wint echter de originaliteitsprijs. Wie in zijn eigen kennissenkring een nieuwe collega vindt, krijgt een vakantie naar Ibiza. -
PREMIUM
Directeur PostNL bezorgt elke donderdag zelf de post: ‘Mooiste parttime baan ter wereld’
Met nog een half jaar totdat Nederland weer massaal kerstkaarten zal versturen, komt PostNL 1300 postbezorgers te kort. Om personeel te werven wordt beginnende postbodes een bonus van 250 euro in het vooruitzicht gesteld. -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer