Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag: waarom wandelen zo goed voor je is
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Moet je naar kantoor? Ga de uitdaging aan en leg de afstand lopend af. Alle thuiswerkers worden opgeroepen om dezelfde afstand af te leggen, maar dan vanuit huis. Want lopen is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en zorgt er zelfs voor dat je je werk vandaag beter gedaan krijgt, zeggen experts.
Delen per e-mail
Wandelnet organiseert sinds 2015 de nationale Wandel naar je Werk-dag. Duizenden gingen de uitdaging al aan en liepen van huis naar het werk. Dit jaar heeft de dag een andere naam gekregen: de Wandel tijdens je Werk-dag. De organisatie roept alle werkenden op om de afstand (of een deel daarvan) alsnog lopend af te leggen, ook al werken velen van ons momenteel thuis.
,,Dit jaar zijn de mensen die vanuit huis werken al op hun werk. Daardoor is de noodzaak om te wandelen nog groter geworden: mensen bewegen veel minder tijdens de werkdag. De fietstocht naar het werk is er bijvoorbeeld niet meer, net als dat stukje lopen naar de trein”, zegt Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet.
Minder vaak ziek
Uit onderzoek blijkt dat werkenden sowieso wat vaker willen wandelen. In november kwam Zorg van de Zaak Netwerk met cijfers naar buiten waaruit blijkt dat de helft van de werknemers in Nederland wil dat de baas het wandelen tot een vast onderdeel van de werkdag maakt. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) is een samenwerking aangegaan met Zorg van de Zaak Netwerk om bedrijven te inspireren en meer werkenden aan de wandel te krijgen.
,,Wandelen werkt preventief want het is goed voor je immuunsysteem door de hormonen die vrijkomen. Je kunt er allerlei kwalen mee voorkomen, zoals hart- en vaatziekten. Het betaalt zich uiteindelijk terug. Werknemers die meer bewegen zijn minder vaak ziek”, zegt Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWBN.
Productiever en creatiever
Dat wandelen helpt bij het voorkomen van ziektes weet ook Dirk Schaars, specialist fit en gezond van het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Naast hart- en vaatziektes, zou het risico op diabetes en bepaalde soorten kanker verkleind kunnen worden. Maar ook mentaal zijn er voordelen, zegt Schaars. Zo zouden wandelaars beter om kunnen gaan met stress en krijgen ze minder snel depressieve klachten. Veel Nederlanders vinden het nog erg lastig om tijd te vinden voor de wandeling tijdens het werk, merkt de kennisspecialist. Maak er dan een lunchwandeling van, adviseert hij. ,,Lunchen doe je toch wel, dan kun je dat net zo goed combineren met een wandeling.”
Bewegen helpt bij het verbeteren van plannen, en om flexibeler en creatiever te denken
Een voorwaarde volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder is wel dat je flink doorstapt. ,,Dan gaat de hartslag omhoog en wordt het bloed snel naar je brein gepompt.’’ Dat is goed voor de witte stof van je hersenen, die kort gezegd de functie heeft informatie over te brengen. ,,Bewegen helpt bij het verbeteren van plannen, en om flexibeler en creatiever te denken’’, zegt Scherder.
Daarnaast doe je tijdens de wandeling waarschijnlijk ook nog eens vitamine D op en dat heeft weer invloed op je geluksgevoel. Van Dijk van Wandelnet benadrukt dat we het wandelen meer dan ooit nodig hebben. ,,We zijn wat somberder door dat vele thuiszitten en de lengte van de situatie. Wandelen heeft daar een positief effect op. Daarnaast helpt bewegen bij het verminderen van de coronakilo's en maakt het je lijf soepeler, we zitten tijdens het thuiswerken teveel in dezelfde houding.”
Betere band
Je hoeft niet per se voor of na de werkdag te gaan wandelen, zegt Van Dijk. Zelf stimuleert ze haar werknemers om tijdens de werkdag zoveel mogelijk te bewegen. ,,Je kunt wandelend bellen, vergaderen. Dan combineer je die ontspanning met werk en is het geen onderbreking van je werkzaamheden. Ik heb bijvoorbeeld de functioneringsgesprekken al wandelend gehouden. Dat beviel hartstikke goed. Het vastleggen van het gesprek ging alleen wat lastiger, maar het gesprek liep er wel beter door. Stiltes voelen minder ongemakkelijk aan en je krijgt tussendoor meer tijd om te reflecteren.”
Trainer en auteur Mirjam Wiersma weet ook dat wandelen heel goed samen gaat met praten. Dat biedt een uitkomst voor werkenden die hun favoriete collega erg missen, je kunt het namelijk goed op afstand doen. Wandelen is een prima uitgangspositie voor een mooi gesprek, zegt Wiersma. ,,We vinden het comfortabel om te praten als we naast iemand zitten of lopen. Dat heeft er mee te maken dat je elkaar niet steeds in de ogen kijkt.” Maak er een écht gesprek van en blijf weg van koetjes en kalfjes, tipt Wiersma. ,,Juist het delen van moeilijke dingen maakt dat je je verbonden voelt met de ander.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet bij begrafenis kunnen zijn? Dankzij deze cameraman ben je er tot het allerlaatste moment bij
Diep verdrietig de begrafenis moeten missen. Het overkomt velen, nu maar vijftig mensen naar een begrafenis mogen komen vanwege de coronarestricties. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn: steeds meer cameramensen leggen ook het moment van begraven live vast, inclusief de wandeling naar de begraafplaats. Zo hoeft niemand ook maar één moment te missen. -
PREMIUM
Eenzaamheid door thuiswerken: ‘De hele dag alleen met de kat’
Wie thuiswerkt en alleen woont, heeft gedurende de dag maar weinig aanspraak. Gesprekken via de telefoon of het beeldscherm zijn oppervlakkig en gaan alleen over werk. Hoe zorg je als thuiswerker dat je niet wegkwijnt? -
Video
Hoe een ‘meisje zonder talent’ dankzij haar billen miljardair werd
De bekendste was ze al, nu is ze ook de rijkste van de Kardashian-Jenners: Kim (40) is officieel miljardair en volgens zakenblad Forbes meer waard dan haar steenrijke halfzus Kylie Jenner. Hoe flikte ze dat? -
werken met een beperking
Romy vond ondanks epilepsie toch een baan: ‘Het kan, durf te dromen’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Romy Reijinga (27). -
Kan mijn werkgever mij verplichten een coronasneltest te doen?
Nu de eerste coronasneltesten verkrijgbaar zijn bij supermarkten en apothekers en ook bedrijven op grote schaal goedkoop testen kunnen inkopen, roept dat vragen op bij sommige werknemers. Want wat als je nou niet staat te springen om een sneltest af te laten nemen, terwijl je werkgever dat wel van je vraagt? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Meisje (15) moet volgens woeste vader gratis werken, Jumbo voelt zich ‘aan schandpaal genageld’
Wel werken, maar niet betaald krijgen: dat overkomt de 15-jarige dochter van Arjan van de Groep in de lokale supermarkt in Aalten. Hij is woedend. ,,Belachelijk, dit is puur onrecht”, zegt hij. -
‘Ik kan me herinneren dat ik het gelezen heb, maar wat erin stond...’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een boek lezen. -
Zo helpt Google werknemers de coronacrisis door: ‘Focus op veerkracht’
De coronacrisis bezorgt werknemers wereldwijd uitdagingen. Hoe kun je hen het beste helpen? Misschien kunnen we wat leren van topsporters, dacht Lauren Whitt van Google. Zelf sportte ze op hoog niveau en verdiepte ze zich in mentale weerbaarheid en sport. Deze kennis zet ze bij Google in om het personeel mentaal fit te houden.