‘Stop met geld uitgeven aan teambuildingsuitjes’
Bowlen, escape rooms, bootje varen of een andere activiteit om even een dagje aan de teamband te werken. Veel bedrijven organiseren soortgelijke teamuitjes, maar deze zijn zelden nuttig, betoogt ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena.
Dat schrijft Valdes-Dapena in vaktijdschrift Harvard Business Review. ,,Gedeelde ervaringen en emoties kan mensen een band geven. Maar deze band is niet bestand tegen de druk van alledag binnen een organisatie die als doel heeft resultaat te leveren”, aldus de directeur van Corporate Collaboration Resources, een adviesbureau in groepsactiviteiten dat onderzoek deed onder 125 teams.
Valdes-Dapena, die ook een boek schreef over het onderwerp, legde vragenlijsten voor aan groepsleden over doelen en motivaties, van individuen en groepen. Belangrijke les uit het onderzoek? Goede samenwerking begint niet met een goede relatie of onderling vertrouwen, het begint juist met aandacht voor individuele motivatie.
En met die kennis is een potje boerengolf of een kookworkshop een stuk minder relevant geworden als teambuildingactiviteit. Zelf investeerde Valdes-Dapena ooit ‘duizenden dollars’ om een orkest in te huren dat een groep leidinggevenden ‘in harmonie’ moest leren werken. ,,Het was een mooie metafoor en een interessante ervaring, maar het deed niets op het gebied van samenwerking”, aldus Valdes-Dapena.
Samenwerking is te vaag
Waar het mis gaat bij dit soort teamactiviteiten en het gebrek aan samenwerking binnen het teams? Het feit dat samenwerking vaak een geïdealiseerd maar vaag doel blijft, ontdekte Valdes-Dapena. Mensen zijn juist goed in taken die duidelijke, individuele verantwoordelijkheden hebben. Juist ook omdat ze op die taken werden beoordeeld door hun managers en bazen.
In zijn onderzoek ontwikkelde Valdes-Dapena vervolgens een kader waarbinnen samenwerking als een duidelijk geformuleerd doel werd omschreven. ,,Door dit onderzoek realiseerden we ons dat mensen pas samen gaan werken als ze zélf uitvinden hoe teamwerk hun resultaten zou verbeteren.”
Met andere woorden, zo besluit hij zijn verhaal, helpen sterke onderlinge relaties en vertrouwen mee bij een goede samenwerking, maar het is niet het startpunt. ,,Samenwerking moet gekoppeld worden aan de motieven van de teamleden. Dat is de sleutel tot productief teamwerk.”
Maar misschien is teambuilding ook gewoon léuk. Bekijk hier het wijnlabyrint van Geert, waar vaak teambuilding plaatsvindt:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Nijpend tekort aan beveiligers brengt festivals en evenementen in gevaar
Het nijpend tekort aan beveiligers dreigt niet alleen het verwachte kampioensfeest van Ajax te verstieren. Ook bij andere evenementen deze zomer is het nog maar de vraag of ze allemaal kunnen doorgaan zoals gepland vanwege te weinig beveiliging, waarschuwt de branche. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Mopperworkshop met het bedrijf: 'We doen toch niets liever dan mopperen?'
Toegejuicht worden door je collega's terwijl je moppert? Het kan tijdens de mopperworkshop waar mopperen wordt gerelativeerd, aangemoedigd en geoefend. ,,Moet ik nu tegen mijn baas gaan mopperen over werkdruk?"
-
‘Besef van onze eigen sterfelijkheid kan ons harder laten werken’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: denken aan de dood -
PREMIUM
Gerrit-Jan werkte 40 jaar lang op de meldkamer: ‘Voor mijn gezin was ik het beste via 1-1-2 te bereiken’
Hij wist een meisje van zelfmoord af te houden. Ze liep al langs het spoor. Er moest tijd worden gewonnen voor de hulpdiensten die onderweg waren. Gerrit-Jan Schoppers hield het meisje vanuit de meldkamer van de politie zo lang mogelijk aan de praat en kreeg haar zo ver niet te doen wat ze van plan was. ,,Dan ga je wel met een voldaan gevoel naar huis.’’ -
WAT NU WEER, BAAS?
'Bedrijven hebben niks aan mensen die dichtbij hun gevoel willen staan'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: ‘ga eens wat dichter bij je gevoel staan’.