'Stel jezelf kwetsbaar op' is mooi verhaal voor de bühne. Niet op je werk
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: jezelf kwetsbaar opstellen.
Simone (niet haar echte naam) mailde me dat ze van haar baas te horen had gekregen dat ze zich wat vaker ‘kwetsbaar’ moest opstellen. En wat ik van dat advies vond.
Via Google kwam ik terecht in de filter bubble van zelfhulpgoeroes, trainers en coaches. Jezelf kwetsbaar opstellen heeft bij deze beroepsgroep zo’n beetje dezelfde status als voldoende nachtrust en gezond eten. ‘Kwetsbaar is het nieuwe krachtig’ lees ik op assertief.nl. Volgens carrieretijger.nl is kwetsbaarheid een voorwaarde voor creativiteit, innovatie, verandering en succes. En op 365dagensuccesvol.nl staat dat een kwetsbare houding dé sleutel is naar een betekenisvol en gelukkig leven.
Afijn. Dat geeft de burger moed. En Simone ook. En dus stelde zij zich enige tijd later kwetsbaar op toen een project niet liep zoals het moest verlopen. De reactie van haar baas was helaas weinig kwetsbaar: ,,Ik hoef al die excuses niet te horen. Het is jouw taak om de boel voor elkaar te krijgen. Daar krijg je voor betaald. En nu aan de slag!"
Afspraken en deadlines
Welkom in de echte wereld. De wereld van deadlines, afspraken en resultaten. De wereld waar mensen een tegenprestatie verwachten als ze ergens voor betaald hebben. Waar we een minister afrekenen op zijn daden. In die wereld zitten we maar weinig te wachten op kwetsbaarheid. En misschien is het de ene dag fijn om je kwetsbaar op te stellen, maar accepteer je de volgende dag geen kwetsbaarheid van de NS die je in een veel te volle trein laat staan.
Dat wil niet zeggen dat hij of zij zit te wachten op medewerkers die de hele dag kwetsbaar zitten te wezen
Natuurlijk heeft een fatsoenlijke baas begrip voor een begrafenis, je gebroken been of ander onheil. Maar dat wil niet zeggen dat hij of zij zit te wachten op medewerkers die de hele dag kwetsbaar zitten te wezen. Sommige kwesties hou je buiten je werk. En als het jouw taak is om dat project goed af te ronden, is het niet meer dan normaal dat je baas je daar op aanspreekt.
Jezelf kwetsbaar opstellen is een mooi verhaaltje voor de bühne. Maar niet voor op je werk. Dat zie je ook bij die jongens van 365 Dagen Succesvol. Ik lees over kwetsbaarheid als de sleutel tot een betekenisvol leven, maar ik lees ook de algemene voorwaarden. Daarin staat bijvoorbeeld dat 365 Dagen Succesvol geen terugbetalingsverplichting heeft indien een deelnemer een bijeenkomst – om welke reden dan ook - niet heeft bijgewoond. Verder lees ik dat gewijzigde bijeenkomsten geen recht geven op restitutie van het aankoopbedrag. Dat soort bepalingen kan ik persoonlijk slecht rijmen met jezelf kwetsbaar opstellen. Daar komt nog bij dat deelnemers aan de bijeenkomsten in goede geestelijke gezondheid dienen te verkeren. Bij mij wek je dan sterk de indruk dat al te kwetsbare deelnemers hun sleutel tot een betekenisvol en gelukkig leven elders mogen zoeken.
Het advies dat je je kwetsbaar moet opstellen, vind ik ook een belediging voor mensen die écht kwetsbaar zijn. Mohammed stelt zich enorm kwetsbaar op door zijn naam te vermelden op zijn cv, maar komt met anoniem solliciteren toch sneller aan de bak. En een bijstandsmoeder stelt zich ook heel kwetsbaar op in de rij bij de voedselbank, maar zal dat niet ervaren als de sleutel tot een betekenisvol leven.
Wie echt kwetsbaar is, wil daar juist vanaf. Niet meer direct in de problemen komen als de wasmachine stuk is. Niet meer afgewezen worden omdat je in een rolstoel zit. Succes betekent juist dat je niet meer kwetsbaar bent. Het betekent erbij horen, gezien worden en een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Een baas die daarvoor zorgt, zul je nooit betrappen op rare praatjes over kwetsbaarheid.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Wat nu weer, baas?
Vreselijk! Een baas die wil dat je gaat 'omdenken'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: omdenken. -
Wat nu weer, baas?
'Agile is géén bewezen succesformule'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: agile werken. -
Iemand moet het doen
Deurwaarder Mark: ‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55).
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek. -
Wat nu weer, baas?
'Alleen een slechte baas laat z'n mensen beoordelen door klanten'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt de zin van de onzin in deze rubriek. Vandaag: Klanten laten beoordelen hoe goed jij het doet.