Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik verdien netto 1477 euro per maand. Bruto is het 1645 euro.”
Blij mee?
,,Ja, want ik heb sinds januari salarisverhoging gekregen. Dat komt omdat we meer subsidie hebben gekregen en we hebben meer eigen inkomsten. Ook verdien ik nu meer vanwege de invoering van de Fair Practice Code. Dat houdt in dat mensen die werkzaam zijn in de kunst- en cultuursector eerlijk krijgen betaald voor hun werk. In 2013 is er enorm bezuinigd in deze branche en omdat het werk toch gedaan moest worden werden mensen minder uitbetaald. Vanuit de overheid is eindelijk gezien dat iedereen zwaar onderbetaald werd voor ervaring en opleiding.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Hoeveel ben je meer gaan verdienen?
,,Ik verdiende eerst 1050 netto en toen had ik ook een andere baan erbij als freelance communicatiemedewerker. Ik ben 400 euro netto omhoog gegaan per maand, met een halve dag extra werken per week erbij. Ik heb die andere baan opgezegd, zodat ik meer tijd kan besteden aan muziek maken.”
Heb je een financieel doel met je muziek?
,,Ik vind het leuk om er nu meer tijd in te steken en het zou leuk zijn als ik er wat mee zou kunnen verdienen aan optredens, maar als ik er niks mee zou verdienen dan zou ik het ook doen.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, eigenlijk niet. Als je bij een instelling als deze gaat werken dan weet je dat het geld er gewoon niet is. Toen ik er ging werken was de helft van het personeel ontslagen vanwege de bezuinigingen en had de directeur al salaris ingeleverd, zodat iedereen betaald kon krijgen.”
Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan
Ooit bedacht om in een andere branche aan de slag te gaan?
,,Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan. Dat hele strakke in pak en iedereen op dezelfde tijd beginnen. Ik zou het dubbele kunnen verdienen van wat ik nu krijg, maar ik spendeer veel liever mijn tijd met m’n vriendin en hond, dan op een kantoor waar ik het niet naar mijn zin heb.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Vijf weken vakantie per jaar, vakantiegeld, pensioenopbouw en dat soort dingen. Zaken als opleidingsbudget zijn niet contractueel vastgelegd. Maar als je nu met het thuiswerken een andere laptop nodig hebt of een betere stoel, dan kun je dat vragen en wordt het geregeld.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet het niet van al mijn collega’s, maar weet wel dat er weinig verschil is. Dat zelfs de directeur niet veel meer verdient dan de rest van het personeel.”
Verdient Steffan genoeg?
Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 8
Aantal werkzame uren per week: 25
Opleiding: universitaire master
Functie: communicatie
Branche: kunst (maar dat wordt niet vermeld dus gekozen voor ‘overig’)
Aantal werknemers: 14
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2033 euro bruto. ,,Ik wist dat het nu goed zit. Ik heb wel vijf jaar voor een lager inkomen gewerkt, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Als je nu ook nog fair beloond wordt, dan kun je alleen maar tevreden zijn.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Week lang om 05.00 uur opstaan, deze werkenden gaan het vanaf zondag proberen
En weer een werkweek voorbij. Misschien ben je voor de zoveelste keer minder productief geweest dan je van tevoren had gehoopt. Probeer het dan eens een week lang compleet anders te doen. Elke dag om 05.00 uur je bed uit, dagelijks sporten, een nacht doorwerken en ondertussen je gewone taken blijven doen. Ondernemer Alex Malone weet dat het werkt en nodigt je uit om ook mee te doen aan deze Helweek. -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende. -
Dragons' Den
Wat valt er te vernieuwen aan een kop koffie? Het idee van deze ondernemers blies de Dragons omver
Twee net afgestudeerde enthousiaste jongemannen met een pitch over een innoverende kop koffie. Bij Dragons’ Den zijn ze er dol op. Stefan Wateler (26) en Florian Fermin (27) bewezen het donderdagavond in de uitzending op NPO1. De aanbiedingen van de investeerders vlogen het tweetal om de oren. -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur. -
PREMIUM
Help, ik zoek een aannemer! Maanden wachttijd tot aanpak van die uitbouw of tuin
Als één beroepsgroep garen spint bij de coronacrisis, dan is het wel de groep ‘handige mannen en vrouwen’ in Den Haag en omstreken: aannemers, stukadoors, metselaars en loodgieters. De planning zit zó vol, dat potentiële klanten soms maanden moeten wachten tot hun uitbouw of tuin wordt aangepakt.
-
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
Deze bekende politici verlieten de Tweede Kamer, waar werken ze nu?
Onlangs werd bekend dat Klaas Dijkhoff, de voormalige VVD-fractievoorzitter, tegenwoordig ondernemer is. Voor sommige ex-politici is het vinden van een baan niet heel makkelijk, voor anderen ligt er direct een glansrijke carrière in het verschiet. Wat doen enkele bekende namen uit de politiek tegenwoordig? -
‘Slaaptekort werknemers kost Nederlandse bedrijven 12,4 miljard euro per jaar’
Morgen gaat de zomertijd in. Dat betekent plots een uurtje korter slapen, terwijl een goede nachtrust de rest van het jaar ook niet vanzelfsprekend is. Slaapgebrek onder werknemers is een onderschatte kostenpost voor bedrijven, zegt slaapexpert Floris Wouterson. Te weinig slaap vermindert de productiviteit, waardoor het Nederlandse bedrijfsleven 12,4 miljard euro per jaar misloopt.