Sociale media gebruiken zonder vergiftigd te worden, zo doe je dat
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergif voor je hoofd.
,,Ja hallo, meneer de psycholoog, beetje makkelijk praten, he? Kritisch zijn op sociale media, en er dan zelf wel gewoon op zitten. Is dat niet een beetje hypocriet?’’ Een scherpe reactiemail op een interview in deze krant waarin ik sociale media ‘vergif voor je hoofd’ noemde.
Terechte vraag, vond ik. Want ja, ik vínd sociale media vergif voor het hoofd. Wanneer je naar de onderzoeksliteratuur kijkt, kun je eigenlijk niet om die conclusie heen. Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en TikTok zijn extreem verslavend, en claimen dagelijks uren van onze tijd. We worden er onzekerder, gejaagder, ontevredener en eenzamer van. Ondertussen verkopen die megabedrijven vrolijk onze data aan adverteerders: we zijn namelijk als ‘gebruikers’ niet de klant, maar het product dat wordt verkocht. Zelfs de naam is een knap staaltje propaganda: deze media zijn volstrekt niet ‘sociaal’. Hoe meer tijd je eraan besteedt, hoe meer het ten koste gaat van je communicatieve vaardigheden.
Zonder sociale media zet ik mezelf nodeloos op achterstand
En ja, het is waar: ook ik zit erop, al is dat met tegenzin. Ik bevind mij in de positie dat het ‘moet’, om mijn werk uit te voeren. Als auteur is het nodig dat ik mezelf in de kijker speel, en mijn publiek zit voor een groot deel op die platforms. Nee, er is niemand die me het mes op de keel zet. Maar besluit ik er helemaal niet aan mee te doen, dan zet ik mezelf nodeloos op achterstand.
Er helemaal af gaan zou in principe het beste zijn. Maar ook als je je gedwongen voelt om toch een ‘online presence’ te hebben, zijn er dingen die je kunt doen om de negatieve invloed van sociale media op je mentale gezondheid te beperken. Ik ben bijvoorbeeld heel selectief in welke platforms wel, en welke niet. Facebook én Tiktok én Twitter én Insta: het is niet allemáál nodig.
Een maximum stellen van 30 minuten social-tijd scheelt al een slok op een borrel
En door de platforms vooral op mijn computer te gebruiken, en zo min mogelijk op mijn telefoon; de mobiele versie van de apps hebben een aantal éxtra verslavende functies die ik zo omzeil. Tot slot: ik beperk drastisch de tijd die ik op de platforms besteed. Een maximum stellen van 30 minuten social-tijd scheelt al een slok op een borrel. Allemaal maniertjes om de voordelen te gebruiken, maar de giftigheid te minimaliseren.
Dat is volgens mij de truc: die platforms gebruiken zonder dat ze je hoofd overnemen. Voorlopig blijf ik er dus op, al is het schoorvoetend; dat kan, zolang ik die platforms maar meer gebruik dan zij mij.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meisje uit de Schilderswijk wordt hoogleraar: ‘Mevrouw, wat komt u doen? vroegen ze toen ik mijn toga pakte’
Het was slechts een bijzin in een uitgebreid persbericht: Hanan El Marroun, afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie. ,,Ik vond het belangrijk om de wijk waarin ik opgroeide te noemen in dat bericht. Dat dat zóveel emoties zou oproepen, overviel me totaal.” -
PREMIUM
Deze lastige vragen kun je geheid verwachten bij een sollicitatiegesprek (en dit is je antwoord)
Solliciteren is spannend. Je wilt een goede indruk maken in een gesprek met je potentiële nieuwe werkgever, maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Zelfs de ogenschijnlijk meest simpele vragen kunnen je met je mond vol tanden laten staan. Twee sollicitatiecoaches en een hr-expert weten hoe je vijf veelvoorkomende én lastige sollicitatievragen het beste beantwoordt. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
‘Je vindt professionele afwimpelaars niet alleen bij de autodealer’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: professionele afwimpelaars. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
Salaris
‘Mijn vrouw vindt het oneerlijk dat ik meer verdien terwijl we beiden net zo hard werken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Noah (35) is octrooigemachtigde bij een hightechbedrijf. Het bedrijf heeft patenten nodig om uitvindingen en innovaties te beschermen. Noah regelt die bescherming en zorgt ervoor dat het bedrijf producten kan maken zonder last te hebben van patenten van anderen. -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.