Skye (33) is servicetechnicus: ‘Veel vrouwen zien helaas dit mooie vak vaak niet als een optie’
Skye van Megen (33) is servicetechnicus. Ze is misschien klein van stuk maar laat zich niet zomaar uit het veld slaan in de mannenwereld waar ze werkt. ,,Ik hoop dat als een meisje later loodgieter wil worden, dat dat gewoon kan. Zonder al het drama dat ik heb meegemaakt.”
Ze was het eerste meisje in de klas en op school. Sterker nog, ze was de allereerste vrouw die daar ooit een technische opleiding ging volgen. Dat klinkt misschien als een grote eer, maar voor Skye was het pittig. ,,Ik werd vaak gepest en had weinig vrienden. Ik was het enige meisje. Ook de leraren wisten niet wat ze met me aan moesten.” Daarnaast is Skye geboren in Ierland en had soms moeite met de taal. Ze voelde zich vaak eenzaam. Toch zette ze door. ,,Ik laat me gelukkig niet zomaar uit het veld slaan.”
Werkgevers zijn bang dat je zwanger raakt. In mijn vak kan dat namelijk betekenen dat je je werk tijdelijk niet meer kunt uitoefenen
Zonder blikken of blozen
De pittige tijd tijdens haar opleiding was een voorbode voor wat haar verder te wachten stond. Een baan vinden was lastig en toen ze wél werd aangenomen, namen haar collega’s haar niet serieus. ,,Je moet je als vrouw meer bewijzen. Bovendien zijn werkgevers bang dat je zwanger raakt. In mijn vak kan dat namelijk betekenen dat je je werk tijdelijk niet meer kunt uitoefenen.”
Ze wordt dan ook te pas en te onpas gevraagd naar haar kinderwens. ,,Ja, bizar hè? Ze vragen het gewoon, zonder blikken of blozen. En de vraag: ‘Ga je dan ook parttime werken?’ komt er dan meteen achteraan.”
Agressieve managers
Het werd Skye echt niet makkelijk gemaakt. Ze hopte langs verschillende werkgevers, al werd ze vooral aangenomen voor de diversiteit op de werkvloer. ,,Daar kan het bedrijf dan mee pronken. Maar ze wilden me uiteindelijk liever stil in een hoekje hebben. Dat je collega’s je niet mogen, kan heel eenzaam zijn. Toch waren het de managers die voor de meeste problemen zorgden.”
Ik heb een goed salaris en misschien geen hbo-diploma, maar in ons vak moet je continu trainingen en cursussen volgen
Uiteindelijk krijgt ze zelfs te maken met een agressieve manager. Wanneer ze hiervan melding doet bij HR kijken ze vooral haar aan. ,,Ik heb het hier echt heel moeilijk mee gehad. Helaas is dit wel de realiteit voor veel vrouwen in mijn sector.”
Minachtend behandeld
Buiten de vooroordelen bij haar vorige werkgevers, werd ze ook minachtend behandeld door klanten. ,,Mensen in ons vak staan nog steeds bekend als laagopgeleid met een laag salaris. En dan staat er in mijn geval óók nog een vrouw voor de deur. Ik kan je vertellen: dat vooroordeel is niet waar. Ik heb een goed salaris en misschien geen hbo-diploma, maar in ons vak moet je continu trainingen en cursussen volgen. Ik heb inmiddels al zes volwaardige opleidingen afgerond en ik weet niet hoeveel cursussen. Als techneut moet je jezelf blijven ontwikkelen.”
Tekst loopt door onder de LinkedIn-post.
Een vrouw, maar vooral een goede techneut
Gelukkig komt het tóch goed. Ze komt terecht bij Unica en wordt hier met open armen ontvangen. ,,Het is mijn eerste werkgever die niet naar mijn geslacht keek en überhaupt mijn cv heeft gelezen. Ze waarderen me als mens en dat is echt goud waard.” Inmiddels werkt Skye hier ruim een jaar.
Ik hoop dat ik een soort ‘influencer’ kan zijn voor andere vrouwen in de techniek
Op de vraag of vrouwen onmisbaar zijn in de techniek schudt ze haar hoofd. ,,Onmisbaar niet. Het ging ook zo lang zonder vrouwen, maar je kunt je ook afvragen: waarom horen vrouwen in de techniek thuis? Omdat wij vrouwen het óók kunnen. Alleen veel vrouwen zien helaas dit mooie vak vaak niet als een optie.” Ze beschrijft dat het thuis al begint. Daar kunnen we het verschil maken. ,,Vraag of je dochter wil helpen om de plank op te hangen. Neem je dochter mee als je olie in de auto gooit. Het is een kwestie van gewenning.”
We mogen niet langer meer als exotisch wild worden gezien
Betere toekomst, zonder drama
Dat is ook de reden waarom ze haar verhaal op LinkedIn deelt: andere vrouwen inspireren én vrouwelijke collega’s uit het vak een lach op hun gezicht toveren. Maar dat haar post zoveel invloed zou hebben, had ze nooit verwacht.
,,Ik hoop dat ik een soort ‘influencer’ kan zijn voor andere vrouwen in de techniek. We mogen niet langer meer als exotisch wild worden gezien en moeten ervoor zorgen dat als jouw dochter loodgieter wil worden, dat ze dat gewoon kan. Zonder het drama dat ik heb meegemaakt. En als ik een paar keer over mijn werk moet posten om dat voor elkaar te krijgen, dan doe ik dat heel graag.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze banen zijn het populairst onder starters
Starters op de arbeidsmarkt kiezen graag voor een traineeship om hun talenten verder te ontwikkelen. Ook banen in de adviesbranche zijn gewild, blijkt uit een analyse van Magnet.me. Door de grote krapte op de arbeidsmarkt hebben starters meer keuzemogelijkheden dan ooit, maar grote werkgevers als KLM, Shell en ING blijven onverminderd populair. -
Mae (23) haalde hbo-diploma ondanks alle negatieve adviezen van leraren: ‘Ik was te lief voor de havo’
De 23-jarige Mae kreeg op de basisschool te horen dat ze te lief was voor de havo en werd naar de mavo gestuurd. Zelfs na het behalen van haar havo-diploma bleef die uitspraak haar nog lang achtervolgen. Inmiddels heeft ze een hbo-diploma in de pocket en runt ze haar eigen bedrijf. ,,Ik ben uiteindelijk dankbaar hoe dit allemaal is gelopen, want ik heb er één heel belangrijke les van geleerd: laat nooit iemand jouw zwakke punten bepalen.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
column
Een vet salaris en auto van de zaak? Jongeren stellen andere prioriteiten in hun werk
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werken voor een betere wereld -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMaan het werk
Ontslag is iets om wakker van te liggen, ook voor werkgevers
De manier waarop een bedrijf medewerkers ontslaat zegt een hoop. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week staat ze Janine bij, die zich volgens haar werkgever eens moet ‘gaan oriënteren op haar drijfveren voor de toekomst’. -
-
-
Maaike ging van student met een bijbaantje naar fulltime GGZ-patiënt: ‘Het ging gewoon niet’
Maaike (24) werd behoorlijk onzeker van alle succesverhalen. Vooral op LinkedIn. ,,Iedereen op LinkedIn lijkt constant ‘Happy To Announce’,” schrijft ze. Ze vindt het confronterend om te zien dat leeftijdsgenoten afstuderen, ‘echte-grote-mensen-banen’ vinden en zelfs huizen kopen. ,,En daar ben ik: eerstejaarsstudent. Niet werkend. Geen huis. Niet afgestudeerd ook. Bovendien een gat op m’n cv omdat ik fulltime GGZ-patiënt was. Maar hé: ik leef.” -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”