‘Skills-paspoort’ moet werkenden makkelijker aan nieuwe baan helpen
Je cv, wat zegt die opsomming van banen en opleidingen eigenlijk over je als persoon? Aan dit papiertje kan een toekomstige werkgever niet zien wat je allemaal in huis hebt, zegt werkgeversvereniging AWVN. Een nieuw competentiepaspoort moet meer inzicht geven in iemands talenten en ambities.
Delen per e-mail
Beginners op de arbeidsmarkt met hetzelfde diploma op zak, verschillen op papier niet zoveel van elkaar. Maar ze hebben wel degelijk allemaal hun eigen talenten en vaardigheden. Daarom denkt werkgeversvereniging AWVN dat kandidaten meer kans maken op een baan als er beter wordt ingezoomd op deze kanten van een persoon. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde AWVN samen met expertise- en leercentrum House of Skills het competentiepaspoort, een overzicht van je talenten en vaardigheden naast je opleiding en werkervaring.
Mbo-achtergrond
Een pilot werd opgezet om het competentiepaspoort, ofwel het skills-paspoort, te testen in de praktijk. HR-dienstverlener Eelloo ontwikkelde hiervoor de online tool waarmee het paspoort kan worden ingevuld. Het paspoort krijgt vorm door vragen te beantwoorden en een test te doen met betrekking tot werk en persoonlijkheid. Na het invullen rolt er een overzicht uit van alle vaardigheden, talenten en drijfveren van de werknemer en welke banen goed bij hem of haar zouden passen.
Menzies Aviation, verantwoordelijke voor de bagage, passage- en vrachtafhandeling op Schiphol, was vanuit Luchtvaartcommunity Schiphol als werkgever ‘proefpersoon’ in de pilot. In totaal vulden 92 werknemers het paspoort in. ,,Bij ons werken veel mensen met een mbo-achtergrond die zich enorm ontwikkelen binnen het bedrijf. Maar ze vinden het lastig om hun cv bij te houden”, zegt Peggy-Ann Vlug, HR-manager bij Menzies Aviation.
Jeugdtrainer
Daarom is Vlug erg blij met het skills-paspoort. ,,Het is een alternatief cv dat niet gebaseerd is op opleidingen, diploma’s en werkervaring maar op wat iemand écht kan. In het paspoort staan dingen die je niet zo snel uitgebreid op je cv zou zetten.” Dat een werknemer in zijn vrije tijd jeugdtrainer is, heel sociaal is en goed met kinderen om kan gaan, kom je meestal niet te weten als je alleen iemands cv bekijkt, zegt Vlug.
Het is niet de bedoeling dat medewerkers Menzies Aviation verlaten door het invullen van het paspoort. ,,We hopen niet dat ze ergens anders gaan werken. Het idee is dat ze hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze inzien waar hun verborgen talenten liggen zodat ze misschien een stapje hoger in het bedrijf kunnen komen. En misschien komen wij zo op een kandidaat voor een functie waar aan wie we anders niet hadden gedacht.”
In het paspoort staan dingen die je niet zo snel uitgebreid op je cv zou zetten
Kinderschoenen
Volgens Menzies Aviation is het nog te vroeg om te zeggen of het skills-paspoort werkt. Maar de werknemers die aan de test hebben meegedaan vinden de tool in ieder geval nuttig. Ook platformmedewerker Jeroen Jonkers is te spreken over het paspoort. ,,Als je een baan zoekt, zou je er zeker wat aan kunnen hebben. De vragen over je persoonlijkheid geven een goed beeld van jezelf. Maar voor mij waren de resultaten eerder een bevestiging, ik weet al waar ik goed in ben. Misschien dat collega’s met wat minder zelfkennis er meer aan hebben”, zegt Jonkers.
Jonkers plaats nog wel een kanttekening bij het paspoort. Zo kreeg hij vragen over hoe hij in zijn werk omgaat met passagiers - de test was voor heel veel verschillende Schipholmedewerkers - terwijl hij zich alleen bezighoudt met het afhandelen van de vracht van vrachtvliegtuigen. ,,Het paspoort staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar ik vind dat de vragen wel moeten aansluiten op de specifieke ervaring die je hebt, anders heb je niets aan de resultaten. Als de tool zich meer op het individu richt, dan zou je daar best mee de arbeidsmarkt op kunnen.”
Als de tool zich meer op het individu richt, dan zou je daar best mee de arbeidsmarkt op kunnen
Inzetten
HR-manager Vlug ziet in ieder geval voldoende in het competentiepaspoort om het breder te gaan inzetten. Zeker bij het zoeken naar kandidaten voor uitvoerende functies waarbij een diploma niet zoveel zegt over waar iemand precies goed in is. ,,Voor mij is de arts die heel goed aangeschreven stond, maar eigenlijk niet met mensen om kon gaan, een heel goed voorbeeld. Zo iemand zou eigenlijk ook een skills-paspoort in moeten vullen, alleen dan kan je zien of hij empathisch genoeg is voor zijn werk.”
Of Menzies Aviation het alleen voor mbo’ers gaat inzetten in de toekomst of ook voor hoger opgeleiden? ,,Het zou voor medewerkers van elk niveau nuttig zijn. In het paspoort draait het om dieperliggende kwaliteiten en die heeft iedereen.”
Je hebt gereageerd op een vacature en mag op gesprek komen. Maar wat moet je allemaal zeggen en wat juist niet? Sollicitatie-expert Mourad geeft tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast 7 tips om je LinkedIn-profiel helemaal up-to-date te maken
Vergeleken met andere sociale media heeft LinkedIn een wat stoffig imago. Onterecht, vindt LinkedIn-trainer en beïnvloedingpsycholoog Marjolein Bongers. Het platform biedt juist veel mogelijkheden voor waardevol zakelijk contact, stelt ze. In de AD-podcast De toekomst van de media vertelt Bongers hoe je LinkedIn-profiel je carrière verder kan helpen. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
PREMIUM
Laura werd in coronatijd weddingplanner: ‘Straks hebben mensen juist zin in feest’
Je kunt het rustig een opmerkelijke carrièremove noemen. In een tijd waarin een hand, knuffel of kus verboden is en de mensheid bijna een jaar verstoken is van feestjes hakte Laura Brinkmans (31) de knoop door. Onder de noemer Twente Weddings verzorgt zij straks als het allemaal weer kan en mag een droombruiloft van A tot Z. -
PREMIUM
Roerig jaar voor tassenontwerper Omar Munie vanwege omstreden vastgoeddeal: ‘Ik heb er geen cent aan verdiend’
Het levensverhaal Omar Munie leest als een jongensboek. Hij kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling vanuit Somalië naar Nederland, maar wist zich in korte tijd te ontwikkelen tot een succesvolle ontwerper. De Hagenaar won verschillende prestigieuze prijzen, maar kwam de laatste twee jaar vooral in het nieuws vanwege een omstreden vastgoeddeal met het Rijk. En dat doet hem duidelijk pijn. ,,Ik heb er geen cent aan verdiend.’’ -
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag?
-
PREMIUM
Interview Dit ondernemerskoppel werd groot met make-overs van Paleis Soestdijk en Westergasfabriek
Maya Meijer-Bergmans (75) gaf met haar man Ton Meijer enkele bekende monumentale plekken in Nederland een make-over, waaronder Paleis Soestdijk en de gebouwen rond de Westergasfabriek in Amsterdam. De gebouwen van de Westergas heeft het echtpaar uit Wassenaar, eigenaar van de MeyerBergman Erfgoed Groep, drie jaar geleden verkocht. Maar met name Maya bemoeit zich nog wel met de exploitatie. -
Werkvragen Zo haal je meer uit de netwerkborrel - ook als je een beetje verlegen bent
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Hoe overleef ik de netwerkborrel?’ -
Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen.