Pik je ineens niets meer van je collega's? Dat kan hier aan liggen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: boos of hongerig?
,,Om 12.00 uur dan maar even vergaderen?’’ Het is niet echt een vraag van mijn leidinggevende, meer een voldongen feit. Ik pers mijn lippen op elkaar. Moet ik het zeggen? ,,Maar dan heb ik honger’’, piep ik zachtjes. Mijn leidinggevende kijkt alsof ik zojuist heb verteld dat ik in mijn vrije tijd graag aan fietsbellen lik. Het is duidelijk dat hij het fenomeen van ‘hangry’ zijn niet kent. Ik wel, en veel mensen om mij heen door schade en schande ook. Als je me rond lunchtijd niet op tijd een boterham toestopt, verander ik namelijk in een soort hulk.
Hangry is een samentrekking van het Engelse hungry (‘hongerig’) en angry (‘boos’) en het is precies wat je denkt: boos zijn omdat je honger hebt. Het klinkt als een grote grap, of aanstelleritis, maar ik heb gelukkig psychologen aan mijn kant. Vanuit het brein kun je deze boosheid prima verklaren. Vlak voor etenstijd is er minder bloedsuiker beschikbaar voor je hersenen en dat maakt dat je én slechter kan nadenken én minder goed je fatsoen kan bewaren. Het is niet voor niets dat ouders gemaand worden hun kroost te laten ontbijten voor de schooldag.
Er is minder bloedsuiker beschikbaar voor je hersenen en dat maakt dat je én slechter kan nadenken én minder goed je fatsoen kan bewaren
Tegelijkertijd worden er bij honger ook allemaal activerende stofjes, zoals adrenaline, aangemaakt. Die maken dat je als de wiedeweerga op zoek wil naar eten. Slim bedacht van je lichaam. Maar die ophitsende goedjes zorgen er in onze tijd vooral voor dat je je in een vergadering zit op te vreten, je hapt bij elke stomme grap of op je tong moet bijten. Alleen maar omdat je eigenlijk iets zou moeten eten.
Niet iedereen maakt bij honger evenveel van die oppeppende stofjes aan, dus dat verklaart meteen waarom er mensen zijn die echt niet begrijpen waar deze column over gaat. Geeft niks. Je hoeft het ook niet te snappen. Maar als je slim bent, hou je er wel rekening mee. Zo is er een wereldberoemd onderzoek waaruit het ‘hungry judges-effect’ zou blijken. Rechters zouden in 65 procent van de strafzaken een voorwaardelijke vrijlating toekennen. Vlak voor de lunch vinden de rechters echter dat geen enkele beklaagde meer voorwaardelijke vrijlating verdient. Een dramatisch groot verschil. Zo groot, dat kan toch niet alleen maar door honger komen, denken critici. Maar die mensen zijn vast nog nooit echt hangry geweest.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Column
Omgaan met feedback: ‘Het woordje ‘maar’ is mijn ergste nachtmerrie’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: omgaan met kritiek -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Waarom iemand die goed presteert toch slecht werk kan leveren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: targetgericht werken
-
PREMIUMaan de slag
Verslaggever Danique helpt krantenbezorger Rolf (70): ‘Om 02.00 uur staat de koffie al klaar’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 3: kranten bezorgen. -
PREMIUM
Veel kansen in klimaatbanen: Laila (34) studeerde verloskunde maar legt nu groene daken aan
Nederland moet verduurzamen om de klimaatdoelen te behalen. Daar zijn heel veel vaklui voor nodig. Waarom het slim én interessant is - ook voor overstappers - om voor een ‘klimaatbaan’ te gaan. -
Geen werkervaring, geen baan: afgestudeerde Daphne (25) uit frustratie over vacature-eis in rake post
Met haar diploma net op zak en het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt begon Daphne Drenth (25) in april aan haar zoektocht naar een eerste baan. Maar dat bleek – ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures – vies tegen te vallen. De reden? Vrijwel elke werkgever in haar branche vraagt om minimaal twee jaar werkervaring. Op LinkedIn uit Daphne haar frustratie, maar die post krijgt een bijzondere twist.