Oneindig aanbod in de winkel: door deze truc kiezen we toch vaak hetzelfde product
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kunt vergroten. Deze keer: keuzes bieden.
We denken dat iedereen zit te wachten op veel keuzes. We kijken toch ook niet meer alleen naar Nederland 1, 2 en 3? Hoe meer er te kiezen valt, hoe fijner, denken we al snel. Maar dat blijkt eigenlijk niet zo eenvoudig te liggen.
Stel, je hebt trek in chocola en loopt een speciaalzaak binnen, waar je maar liefst 24 soorten voor je ziet liggen. Overweldigend. Onderzoek laat dan ook zien dat we eerder chocola kopen als er zes soorten worden aangeboden dan wanneer je de keuze hebt uit 24. Pff, zoveel opties die we allemaal moeten vergelijken, daar krijgen we keuzestress van.
Drie kolommen
Nu is chocola vast makkelijker te vergelijken dan de keuze voor een nieuw internetabonnement. Zes opties aanbieden is dan nog een beetje veel. Twijfel je hoeveel opties aan te bieden? Een grove vuistregel is niet meer dan drie. Van die drie kiezen we vaak de middelste.
Dat werkt in het echt zo, en digitaal. Je ziet vast het beeld voor je van een webpagina waarin je een abonnement kunt afsluiten. Voor webhosting, een digitaal whiteboard of wat dan ook. Heel vaak zie je drie kolommen waarbij de middelste ook nog een beetje geaccentueerd is. Die springt er een beetje uit door een schaduw, een andere kleur, een groter vlak of een andere vormgevingshint.
En we kiezen dan ook vaak de middelste. Een offerte? Zet drie opties onder of naast elkaar. Het werkt ook met concrete producten die je aan kunt raken. Denk aan een kast: horizontaal kies je eerder de middelste op een plank. Kijk je verticaal, dan kiezen we meestal iets van de middelste plank in een kast.
De onaantrekkelijke
Wat ook goed werkt, is de optie die je wilt verkopen aantrekkelijker maken door er een onaantrekkelijke optie naast te zetten. Je voegt bijvoorbeeld een heel dure optie toe, zodat wat je eigenlijk wilt verkopen er veel aantrekkelijker uitziet. Dit heeft ook te maken met het contractprincipe waar ik eerder al over schreef: verhoog de aantrekkelijkheid van je boodschap door een vergelijking te noemen die gunstig uitpakt. Door iets duurs toe te voegen, lijkt de keuze ervoor dus goedkoper.
Het voorschotelen van drie keuzes maakt dat kiezen overzichtelijker en makkelijker wordt
En denk je even dat het misschien niet zo sympathiek is om maar drie keuzes te noemen, terwijl er zo veel meer zijn? Daar hoef je je niet rot over te voelen. Mensen zijn maximizers of satisficers. Auteur Barry Schwartz vergelijkt ze in zijn boek The paradox of choice. De maximizer haalt alles uit de kast om de beste keuze te maken, en blijft maar vergelijken. Het kiezen kost heel veel tijd; als hij dan uiteindelijk een keuze maakt, heeft hij ook nog een grotere kans om achteraf spijt te krijgen! Objectief gezien maakt hij een betere keuze, maar zo voelt het dus niet altijd.
Prima service
En de satisficer? Die zoekt gewoon een goed-genoeg-oplossing en is daar blij mee. Die vindt het een prima service dat je zijn keuzes alvast hebt ingedikt tot drie. Maar ook de maximizer bewijs je een dienst. Je beschermt hem tegen het investeren van heel veel uren, waarna hij toch twijfelt of hij wel de beste keuze heeft gemaakt.
Het voorschotelen van drie keuzes maakt dat kiezen overzichtelijker en makkelijker wordt. Het stimuleert om echt te kiezen en niet bezig te blijven met twijfelen en vergelijken. En zelfs als je een foute keuze maakt, zo schrijft Wijnants in Twintigerstwijfels & Dertigdilemma’s, dan voel je je toch nog beter dan de mensen die geen keuze maken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom hetzelfde kopje koffie voor de een veel te duur, maar voor de ander een koopje is
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kunt vergroten. Deze keer: de juiste vergelijking kiezen. -
PREMIUM
Nederland dreigt vast te lopen door tekort aan personeel: dit kunnen we ertegen doen
De NS, Schiphol, het onderwijs, de zorg; overal zijn mensen nodig. Nederland dreigt vast te lopen. Hoe dichten we de gaten? Zes oplossingen. -
PREMIUM
Nijpend tekort aan beveiligers brengt festivals en evenementen in gevaar
Het nijpend tekort aan beveiligers dreigt niet alleen het verwachte kampioensfeest van Ajax te verstieren. Ook bij andere evenementen deze zomer is het nog maar de vraag of ze allemaal kunnen doorgaan zoals gepland vanwege te weinig beveiliging, waarschuwt de branche. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
‘Waarom stuur je me een mailtje én een appje, op zaterdagochtend nota bene?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ijzeren wet.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Waarom ‘jezelf zijn’ niet altijd het beste is voor je carrière
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kunt vergroten. Deze keer: acteren om succesvol te worden -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?