Niet zoveel werk deze weken? Zo besteed je de dag toch nuttig
Alles is anders in tijden van corona, zo ook het werkende leven. Te veel taken waar je niet aan toekomt, kinderen thuis, of juist tijd over omdat afspraken niet doorgaan. Wij geven je tips om ondanks alles toch zo veel mogelijk uit je werkdag te halen. Vandaag deel 1: zo voel je je toch nog nuttig.
We hebben de eerste werkdagen thuis achter de rug: maar dat is toch even wennen. Psycholoog Thijs Launspach, columnist voor deze site, begrijpt wel dat mensen een beetje in de war raken. ,,Je kunt thuis toch niet op volle kracht werken, je kunt niet het werk doen zoals je gewend bent als je op kantoor zit.” Launspach denkt dat we dat dan ook gewoon moeten accepteren. ,,Doe wat je kan. Wees ook eerlijk als het niet lukt en communiceer daarover met je werkgever.”
Toch lastig: want hoe zorg je dat je niet in die negatieve gevoelens blijft hangen? ,,Ik denk dat deze tijden ook wel van ons vragen om nuchter te zijn. Het hoort er ook bij dat je sommige dingen gewoon niet kunt doen. Maar als je dat allemaal op een rijtje zet en rustig diep hebt ademgehaald, kan dat ook opluchting geven. Nu kun je duidelijke doelen stellen voor jezelf en heb je niet alleen maar in je hoofd wat niet kan.”
Doe wat je kan. Wees ook eerlijk als het niet lukt en communiceer daarover met je werkgever
Kansen
Maar hoe voelen we ons wel nuttig deze dagen, als je niet alles kan doen wat je normaal gesproken zou doen? Door dingen op te pakken die je al heel lang op de lange baan hebt geschoven. ,,Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk doet wat wél kan. Dit is bijvoorbeeld het uitgelezen moment om net dat ene project te doen waar je nooit aan toekwam, dat blog te maken dat je nog een keer wilde schrijven of dat ene boek over jouw vakgebied te lezen. Voor dat soort dingen is deze periode best wel handig.”
Nadat je helder hebt wat je níet kunt doen, moet je helder krijgen wat je wel wil gaan doen de komende weken. ,,Ik heb zelf een thuiskantoor met een whiteboard. Dat heb ik net helemaal leeg gemaakt, zodat ik daarmee overzicht kan krijgen.” Maar ook zonder whiteboard kom je een eind. ,,Pak een stapel witte blaadjes. Maak een plek waar je naar kunt kijken, dingen kunt afstrepen en aanpassen. Dan is het uit je hoofd.”
Experimenteren
Jelle Hermus, oprichter van platform SoChicken, werkt bijna altijd thuis, vertelde hij eerder. Het liefst in joggingbroek, met laptop en oordopjes in de woonkamer. ,,Ik denk dat je voornamelijk moet experimenteren om te kijken wat voor jou goed werkt”, zegt hij. ,,Ik had vroeger veel last van uitstelgedrag. Zo erg, dat er thuis nooit iets uit mijn handen kwam. Ik ben onderzoek gaan doen, heb geprobeerd wat wel en niet werkte en met die informatie heb ik bovendien een online cursus ontwikkeld tegen uitstelgedrag en tips voor meer discipline.”
,,Vaak zijn mensen verliefd op de vrijheid, maar het is makkelijk om in de val te lopen”, zegt Hermus. Stofzuigen of de was doen tijdens een dagje thuiswerken? Helemaal niet erg, zegt hij, mits je alle taken de juiste prioriteit kunt geven en op de juiste manier kunt plannen. Dan is stofzuigen zelfs een welkome afleiding om je hoofd even leeg te maken. ,,Mijn advies is om aan het eind van de dag een planning te maken voor de volgende dag. Formuleer drie belangrijke taken die je af wil hebben. Daaronder de taken die wat minder belangrijk zijn. Dan geef je een dag geraamte.”
Mijn advies is om aan het eind van de dag een planning te maken voor de volgende dag. Formuleer drie belangrijke taken die je af wil hebben
Gooi apps weg
Maar zelfs als je zo’n planning maakt voor een dag thuiswerken, ligt afleiding op de loer. ,,Voor een heel groot deel leiden we onszelf af”, zegt Hermus. ,,We kijken voortdurend of er iets nieuws te zien is op bijvoorbeeld social media. Ik adviseer om dat af te bouwen. Gooi alle apps van je smartphone en installeer alleen wat je écht nodig hebt. Als je je telefoon pakt om op Instagram te kijken en ziet dat de app niet meer op je telefoon staat, ben je je weer bewust van het feit dat je jezelf minder wilde laten afleiden en leg je de telefoon weer weg”, is zijn ervaring.
En is het heel verleidelijk om een makkelijke taak op te pakken of iets leuks te gaan doen in plaats van werken, dan adviseert Hermus een doelstelling te formuleren. ,,Ik ga tien minuten werken, daarna hoef ik niet meer verder te werken, maar het mág wel. Als je eenmaal aan de slag bent, is de weerstand vaak weg.”
Moeite met focussen op je werk? Dit zijn de tips van coach Charlotte van 't Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Thuiswerken met kinderen, hoe doe je dat?
Nederlanders die het kunnen, moeten massaal thuiswerken. Scholen en crèches zijn dicht en opa’s en oma’s als oppas inschakelen zit er even niet in. Er zit niets anders op: werken terwijl ook de kinderen thuis zijn. Hoe pak je dat aan? -
Wat doet een...
Van kleinschalig festival naar tienduizend bezoekers: Wendy weet van aanpakken
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Wendy van Wilgenburg uit Zaandam (48), festivaldirecteur van Ambacht in Beeld. -
Zo werkt Nederland thuis: ‘Halverwege de ochtend stap ik onder de douche’
Premier Rutte heeft alle Nederlanders opgeroepen om de komende tijd thuis te werken vanwege het coronavirus. Sommigen hebben een eigen home office waar ze terecht kunnen, maar voor anderen is de keukentafel de oplossing.
-
PREMIUMMET VIDEO
Buiten is het 35 graden, maar hier worden al kerstpakketten samengesteld: ‘Is even schakelen’
Hartje zomer. Dat is zon, zee en strand. Zeker geen tijd voor kerst. Maar nu het kwik buiten de 30 graden of meer aantikt, zijn de eerste bedrijven toch al druk bezig met het samenstellen van, jawel, kerstpakketten. -
PREMIUM
Deze verstopte apotheek langs de snelweg zag aantal werknemers in acht jaar tijd verzesvoudigen
Een groot grijs blok, achterin op een industrieterrein in Gorinchem. De naam van het bedrijf staat niet op het gebouw, maar ze hoeven ook niet door langslopende hulpbehoevenden gevonden te worden. Apotheek A15 is namelijk niet zo’n apotheek waar je zelf je medicijnen ophaalt; er gebeurt veel meer. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.