Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg: werkdruk is hoog
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is dit kwartaal gestegen tot 6,1 procent. Sinds 2003 was het verzuimcijfer niet zo hoog in het tweede kwartaal. Het is bovendien het hoogste percentage van alle sectoren. Dat maakt het CBS vandaag bekend.
Dat de sector zorg en welzijn het hoogste percentage ziekteverzuim kent, is geen grote verrassing. Dat is namelijk al zo sinds het tweede kwartaal van 2017. De toename van het verzuim ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter significant hoger dan in andere sectoren. Waar het verzuimpercentage in de sector zorg en welzijn steeg van 5,7 naar 6,1 procent, ging dat cijfer in andere bedrijfstakken gemiddeld omhoog van 4,3 naar 4,5 procent.
Hoge werkdruk
Vooral in ziekenhuizen, in de jeugdzorg en de kinderopvang ervaren medewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk. Meer dan de helft van de werknemers heeft daarmee te maken, zo blijkt uit de Werknemersenquête Zorg en Welzijn van het CBS.
De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Toch tevreden
Toch is personeel in de zorgsector vaker tevreden met het werk dan werknemers in andere sectoren. Dit geldt vooral voor huisartsen en medewerkers in gezondheidscentra, van wie 84 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk. Het minst content zijn werknemers in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, waar 76 procent tevreden is.
Vooral over de inhoud van het werk hebben mensen niets te klagen. Het onderzoek benadrukt dat dit niet geldt voor de arbeidsomstandigheden. Hierover is het personeel gemiddeld minder positief dan in andere bedrijfstakken.
Eerder deze week bleek ook uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat de sluiting van de verpleeghuizen dit voorjaar geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de stemming en het dagelijks functioneren van personeel in verzorgingstehuizen.
Gaat de reguliere ziekenhuiszorg lijden onder de toename van coronapatiënten? De kans daarop is groot en daarom luidt Patiëntenfederatie Nederland maandag de noodklok.
Meer video's over werk...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMworkaholic
Peter werkte zestig uur per week en kreeg er nog een fulltime baan bij: ‘Lig op zondag om half negen in bed’
Hij is een workaholic. Dat moet ook wel als je de baas bent van niet één, maar van twee ziekenhuizen. Na ruim zes jaar vindt Peter Langenbach het echter mooi geweest. De boel is op orde, bij zowel het Maasstad Ziekenhuis als het Spijkenisse MC, en corona zit in een tussenpauze. Dus maakt de diehard Feyenoordfan zich nog om één ding zorgen: hoe hij aan een kaartje voor de finale van de Conference League komt. -
PREMIUM
Gerrit-Jan werkte 40 jaar lang op de meldkamer: ‘Voor mijn gezin was ik het beste via 1-1-2 te bereiken’
Hij wist een meisje van zelfmoord af te houden. Ze liep al langs het spoor. Er moest tijd worden gewonnen voor de hulpdiensten die onderweg waren. Gerrit-Jan Schoppers hield het meisje vanuit de meldkamer van de politie zo lang mogelijk aan de praat en kreeg haar zo ver niet te doen wat ze van plan was. ,,Dan ga je wel met een voldaan gevoel naar huis.’’ -
Salaris
Linda is stewardess: ‘Twee jaar lang hebben we ons moeten aanpassen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (40) werkt 40 uur per week als stewardess. -
PREMIUM
Een duurzame hoofddoek? Die bleek onvindbaar, dus ging Janey ze zelf verkopen
Rustige, natuurlijke kleuren. Daarbij voelt Janey Kruit (26) uit Zeist zich het allerbeste. Of het nou gaat om de sfeer van haar interieur, haar naturelle make-up of om haar kleding. Belangrijker nog is een duurzame insteek. Maar een hoofddoek die aan al die voorwaarden voldoet, bleek onvindbaar. En dus stapte de jonge ondernemer in dat gat in de markt.
-
video
Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
Patiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.