Nederlandse bouwvakker op Sint-Maarten: dit werk kóst me geld
Kelvin van der Meule (29) is sinds drie weken bouwvakker op het door orkaan Irma verwoeste Sint-Maarten. ,,Ik werkte dertien jaar met plezier voor hetzelfde bedrijf in Nederland, maar was op zoek naar iets nieuws. Toen kwam dit op mijn pad.”
De eerste werkdag op Sint Maarten hielp hij mee de gipsplaten omhoog sjouwen die hij daar nodig had. ,,Dat was niet de bedoeling. Voor dat werk word ik namelijk niet betaald.”
Het werk is volgens Van der Meule ,,totaal anders” en hij moet nog wel even omschakelen. ,,Ik ben gewend om lekker te knallen en hard te werken. Hier hebben ze overal een ander poppetje voor.” Maar, zegt hij, het is niet erg dat de aanpak totaal anders is, als het resultaat maar hetzelfde is. En dat is het, aldus Van der Meule.
Irma
Op 6 september vorig jaar raasde orkaan Irma over Sint-Maarten. De orkaan van de zwaarste categorie trof de bovenwindse eilanden vol. Communicatie was lang moeilijk, belangrijke knooppunten zoals het vliegveld en de haven werden volledig verwoest. Straten lagen vol puin, auto's stonden onder water en huizen waren onbewoonbaar.
Het eiland moet grotendeels opnieuw worden opgebouwd. Van der Meule reageerde op een oproep van de Twentse Monique Scholten die in haar geboortestreek op zoek ging naar bouwvakkers voor RS Employment Agency, het uitzendbureau van haar vader op Sint Maarten. Van der Meule komt dan wel uit Nieuwegein, maar werd de eerste door haar gerekruteerde bouwvakker die aan de slag ging op het eiland.
Appartement
,,Ik babbel met iedereen en ben niet beroerd om iets te doen”, vertelt Van der Meule en daardoor maakt hij het verblijf voor zichzelf een stuk aangenamer. Zo heeft hij al een nieuw appartement voor zichzelf geregeld op het eiland. Met de eigenaresse van het chalet sprak hij af wat timmerwerk voor haar te doen. ,,Er moet wat gebeuren met het hekwerk. Daardoor is mijn huur een stuk lager. Dat heb ik redelijk weten te regelen.”
Aan het eind van de streep kóst dit werk me geld
Het is geen vetpot
Want het salaris? Dat is niet om over naar huis te schrijven. ,,In Nederland zou je zeggen: hier kom ik mijn bed niet voor uit”, aldus Van der Meule. Zijn vaste maatje, de Servische Nikola Vasilić, wil graag werken en leren maar als hij met Kelvin mee loopt, verdient hij nog minder. ,,Dan moet je nog je huur betalen, eten kopen en je wil ook wel een keer wat leuks doen. Aan het eind van de streep kóst dit werk me geld, omdat ik ook nog vaste lasten heb in Nederland.”
Monique Scholten gaf al eerder aan bij Tubantia dat salaris de reden is waarom haar oproep in haar geboortestreek Twente veel aanmeldingen opleverde en maar weinig mensen daadwerkelijk aan de slag gingen op het eiland. „De salarissen op Sint-Maarten liggen een stuk lager dan in Nederland", meldde ze aan de Twentse krant. „Bij ons verdien je 2.000 Amerikaanse dollars per maand netto." Dat is omgerekend 1.600 euro. „Dat is voor hier veel geld." Ter vergelijking: een timmerman in Nederland verdient gemiddeld 1.933 euro per maand. „Het lage salaris is afknapper nummer één”, aldus Scholten tegen Tubantia.
Werk genoeg
Van der Meule: ,,Er is hier werk zat. Afgelopen weekend ben ik het centrum ingegaan om te zien hoeveel schade daar is. Er is zoveel werk, dat is niet te beseffen. Ik vermoed dat als het geld een ander verhaal zou zijn, veel meer mensen zouden willen komen.” Hij lacht. ,,Nu regent het even heel hard, maar over vijf minuten schijnt de zon hier weer. Bij jullie is het koud, toch?”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Door tot je 68ste? Hou toch op!'
De Enschedese huisarts Bettina van Steenis (51) hekelt het verhogen van de pensioenleeftijd. Ze 'voelt' de uitwerking in haar spreekkamer. ,,Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen; van onze biologie.'' -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Hendrik (81) werkt als monteur: 'Waarom niet? Werken houdt je geest levend'
Het aantal ouderen op de arbeidsmarkt groeit. Er staan zelfs 2.700 tachtigplussers op de loonlijst. Zoals Hendrik Kamp (81) uit Doorn. Hij werkt nog steeds 4 of 5 dagen in de week. ,,Ik heb werken altijd plezierig gevonden." -
Zzp'ers lopen grootste risico op armoede
Zzp’ers zijn van alle werkenden tussen de 15 tot 75 jaar het kwetsbaarst voor armoede. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
37 jaar en toch nog geneeskunde studeren: ‘Terug naar school met leeftijdsgenoten van mijn zoon’
Als dertiger toch nog geneeskunde gaan studeren: Noesa den Hartog gaat die uitdaging vanaf september aan. Toen ze op haar negentiende moeder werd, liet ze haar droom om gynaecoloog te worden tijdelijk varen, maar zoveel jaren later kriebelt het nog steeds. En dus besluit de ondernemer om er nu, op haar 37ste, alsnog voor te gaan. Een keuze waar ze veel lof voor krijgt op LinkedIn. -
Veel lonen stijgen, hoe onderhandel je zelf over je salaris?
Uit nieuwe cao's die in april zijn afgesproken blijkt dat veel lonen gemiddeld 3,4 procent omhoog gaan. Zit die loonsverhoging er voor jou niet in, maar wil je toch meer gaan verdienen? Dan moet je onderhandelen. Veel werkenden vinden het spannend of zelfs doodeng. Wat moet je wel en niet zeggen, en hoe ver kun je gaan zonder inhalig of arrogant over te komen? Vier tips van Intermediair .