Nederlander wil niet in het buitenland werken
Nog maar drie procent van de Nederlanders staat open voor een buitenlandavontuur, blijkt uit onderzoek. Daarmee zijn we van alle Europeanen het minst geneigd om te vertrekken.
Een derde (33 procent) van de Nederlandse werknemers overweegt überhaupt niet om een baan in het buitenland te zoeken. Vorig jaar was dat nog maar 22 procent. Dat blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP Nederland onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.
,,Door de krapte op de arbeidsmarkt, hebben mensen er meer vertrouwen in dat ze in de buurt ook een baan kunnen vinden”, vermoedt Martijn Brandt, directeur van ADP. ,,Veel mensen die in het buitenland willen werken, worden vaak gedreven door een economische prikkel. Ze konden daar een baan krijgen die hier onvindbaar was.”
Naast de belemmeringen als familie en vrienden (33 procent), was er nog een verrassende reden waarom Nederlanders liever in eigen land blijven werken. 16 procent van de Nederlanders ziet de taal als barrière om naar het buitenland te vertrekken. ,,Nederlanders worden vaak gezien als talenwonders en iedereen gaat er vanuit dat Nederlanders het Engels machtig zijn”, zegt Brandt. Dat blijkt toch niet voor iedereen te gelden.
Zodra de toekomst onzekerder is, zijn mensen bereid om meer risico’s te nemen
Loyaliteit
Wat ook meespeelt is de Nederlandse loyaliteit: 37 procent blijft het liefst de rest van zijn werkzame leven bij dezelfde werkgever. ,,Nederlanders zijn niet zo mobiel en vinden een reis van twee uur soms al lang.” Mensen die toch in het buitenland willen werken, gaan dan ook het liefst naar een plek dicht bij huis. Duitsland (32 procent) en België (24 procent) zijn favoriet. Italië is onder alle Europeanen het minst populair als vestigingsland. Brandt lacht: ,,We willen wel graag op vakantie naar Italië, maar willen er liever niet werken.” Ook Italianen zelf zijn het meest van alle Europeanen geneigd een functie in het buitenland te vervullen.
Brandt: ,,We zien dat zodra het economische beter gaat en de vooruitzichten beter zijn, mensen meer zekerheid zoeken. Zodra de toekomst onzekerder is, zijn mensen bereid om meer risico’s te nemen. Dat is voor mij geen grote verrassing”, zegt de directeur. ,,Maar wat mij verbaasde is dat er ook onder de millennials weinig mobiliteit is, terwijl je misschien het tegendeel zou verwachten.”
Tot slot heeft Brandt nog een advies voor werkgevers: ,,Het is goed dat de werknemers in Nederland loyaal zijn, maar zeker met de huidige krapte, moeten werkgevers zich bewust zijn van het feit dat die loyaliteit ook onder druk kan komen te staan. Je moet dicht bij je personeel staan en focussen op de ontwikkeling van je werknemers.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
4-urige werkweek
'Waarom zou je alleen maar keihard werken tot je met pensioen gaat?'
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 15: Michel Kusters (28). -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Waarom het helemaal niet relaxed is om op een tropisch eiland te werken
Waarom zou je in Nederland blijven als je je werk op een exotische locatie kunt doen? Flink wat – vooral jonge – mensen worden digitale nomade: ze reizen en werken tegelijkertijd. Charlotte van ’t Wout deed het ook, en stelt het mooie beeld bij.
-
Deze bekende theorie over onze hersenen blijkt (helaas voor ons) niet te kloppen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het oerbrein. -
PREMIUM
Als kind zag Luigi in Italië de maffia aan het werk, nu is hij advocaat: ‘Zwaardere straffen, wat heb je eraan?’
Advocaat Luigi Tricoli (51) uit Alphen zag als kind het verkeerde voorbeeld: de maffia in Zuid-Italië. Hij koos een ander pad. ,,Veel misdrijven komen voort uit onmacht.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.