Moet je altijd bereikbaar zijn voor je werk? Die druk leg je vooral jezelf op
Mag dat?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 9: moet je altijd bereikbaar zijn?
Julia (29) werkt al een aantal jaar bij hetzelfde bedrijf. Haar manager kent haar goed en weet dat ze bereid is hard te werken. Nu wordt ze steeds vaker 's avonds en in het weekend op haar mobiele telefoon gebeld of ze even bij wil springen, of nog even snel wat vragen kan beantwoorden. Dit gaat ten koste van haar vrije tijd. Kan ze bij haar werkgever aangeven dat ze dit liever niet heeft? Of hoort dit er nu eenmaal bij?
De Kenner
Erna de Vries is arbeidspsycholoog en coach. ,,Hoe vaak het gebeurt, is afhankelijk van de cultuur van de organisatie. Er zijn organisaties waar het een echte regel is dat je altijd bereikbaar bent, dit zijn vaak de wat hardere, zakelijke organisaties. Je hebt ook bedrijven waar het niet de regel is, maar waar wel gebruik gemaakt wordt van een WhatsAppgroep met collega's. Het wordt dan niet altijd geaccepteerd als je zo'n groep op stil zet."
Deze continue bereikbaarheid veroorzaakt veel stress bij werknemers. De Vries: ,,Dat geldt overigens niet alleen voor bereikbaarheid in relatie met je werk. We moeten tegenwoordig sowieso altijd bereikbaar zijn, en dat verhoogt stress. Zelfs wanneer het niet expliciet verwacht wordt, heeft men soms het gevoel dat het erbij hoort. We houden het met elkaar in stand. Mensen moeten leren de grens tussen werk en privé beter te bewaken."
Mark van den Berg, organisatiedeskundige: ,,We leggen het onszelf op. Mensen willen continu op de hoogte zijn en niets hoeven missen. Het is ook niet altijd de werkgever die bereikbaarheid verwacht, maar soms verwachten de collega's het onderling. Wanneer jij 's avonds niet op een berichtje reageert, heeft iedereen daar gelijk een mening over. Zo houden we de cirkel zelf in stand."
De druk continu bereikbaar te zijn is er ook nog tijdens vakanties. Van den Berg: ,,Mensen hebben in de regel drie of vier dagen nodig om in de vakantiesfeer te komen. Wanneer je je e-mail blijft checken, kom je nooit los. Je hoofd blijft altijd deels bij je werk."
,,Ik vrees voor de toekomst, het wordt misschien alleen maar erger. Mensen die nu de arbeidsmarkt op komen, zijn opgegroeid met een mobiele telefoon. Die cultuur van bereikbaarheid kan zelfs nog steviger worden wanneer de nieuwe generatie aan het werk is", aldus Van den Berg.
De Oplossing
Veel mensen denken onterecht dat er van ze wordt verwacht altijd bereikbaar te zijn. Van den Berg: ,,We voeren zelf de druk op en zijn niet in staat nee te zeggen. We willen overal een vinger in de pap hebben. Het is belangrijk dat mensen inzien dat ze dit grotendeels zelf veroorzaken. Zelf denken ze blijkbaar dat die verwachting er is, dus een werkgever moet echt naar ze uitspreken dat hij dit niet van hen verwacht."
Julia hoeft dus niet buiten kantoortijden bereikbaar te zijn. Als ze het niet fijn vindt dat ze vaak buiten werktijd gebeld wordt, is de eerste stap netjes het gesprek aangaan. De Vries: ,,Maak bespreekbaar wat het met je doet. Spreek bijvoorbeeld af om niet je werkmail te checken op je vrije dag, ook al is het moeilijk."
Zelf een prangende kwestie op de werkvloer? Laat het weten via de mail.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mag dat?
Liegen op je cv: slimme zet of einde oefening?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 8: Liegen op je cv, kan dat? -
Schoolopdracht van docent maatschappijleer gaat viral: ‘Tienduizend likes en trotse leerlingen’
Leerlingen van 3-vmbo weten te boeien met maatschappijleer: docent Bart Derksen (32) heeft er zo z’n trucjes voor. Met een van zijn zelfverzonnen opdrachten gaat de leraar viral op LinkedIn. Zijn idee om zijn studenten een brief aan een politicus te laten schrijven over een probleem in de maatschappij, krijgt tienduizend likes op het platform. ,,Als ik de brieven echt opstuur, zijn mijn leerlingen verbaasd. Maar dan krijgen ze reactie en zijn ze zó trots.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Mag dat?
Je krijgt van een zakenrelatie kaarten voor een wedstrijd: aannemen of niet?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 7: Mag je giften aannemen van zakenrelaties?
-
PREMIUMMag dat?
'Zou zonde zijn om mijn droombaan te missen vanwege die tattoos'
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 4: mag je zichtbaar je tattoos tonen tijdens het werk? -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Ernstig zieke Gert-Jan (58) wint juridisch gevecht van UWV: ‘Overwinning die ik niet meer had verwacht’
Patiënten die zonder uitzicht op herstel lijden aan de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS hebben wel degelijk recht op een uitkering. Dat heeft de hoogste rechter bepaald in de juridische strijd die Gert-Jan van Duren uit Almelo voerde tegen uitkeringsinstantie UWV. „Dit biedt hoop voor veel patiënten.”