Louis (42) is bouwkundig schadebehandelaar: ‘Aan één schade heb ik wel een traumaatje overgehouden’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Louis Schenkel (42), bouwkundig schadebehandelaar bij MainPlus Schadeherstel.
Wat doet een bouwkundig schadebehandelaar precies?
,,Ik ben de schakel tussen klanten die een schade melden en de schadeherstellers die hiermee aan de slag gaan. Ik stuur de verschillende partijen aan waardoor de schade in kaart gebracht en hersteld kan worden. Door het vele klantcontact is het vooral een menselijke baan. Als je het vergelijkt met andere problemen in de wereld is schade natuurlijk geen ramp, maar wanneer het in je eigen huis gebeurt voelt dat wel even zo. Een huis is meer dan alleen een hoop stenen. Als dat beschadigt door een brand of een kapotte leiding dan kom je in het privédomein van mensen waarin zij zich veilig voelen. Op de één heeft dat meer impact dan op de ander.”
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik van tevoren dacht: dit wordt een ontzettend saaie kantoorbaan
Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?
,,Ik ben er ingerold. Het begon 22 jaar geleden met een stageplek bij het bedrijf dat nu A.S.R. verzekeringen heet. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik van tevoren dacht: dit wordt een ontzettend saaie kantoorbaan. Ik had geen idee wat ik moest verwachten en was dan ook verrast dat ik het meteen heel interessant vond. Je denkt er bij schadebehandeling niet aan dat het wel eens spannend kan zijn. We hadden afgelopen maand bijvoorbeeld te maken met een grote regenbui in het midden van het land. Dan stroomt het riool terug in de woningen en moet er snel actie ondernomen worden.”
Wat zijn belangrijke eigenschappen voor deze baan?
,,Je moet goed tegen druk kunnen en empathie is erg belangrijk. Dat viel me in mijn beginjaren al op. Soms ben ik nog steeds verbaasd over hoe mensen reageren op de schade. Een bank is misschien maar een bank, maar dat kan voor mensen iets emotioneels zijn als ze daar bijvoorbeeld twee jaar voor hebben gespaard of hem van een dierbare hebben gekregen.”
Lees verder onder de widget.
Wat is het leukste aan je baan?
,,Het maakt mij heel blij als ik er samen met de andere partijen voor heb kunnen zorgen dat er snel resultaat te zien is. Het is goed om te horen als er anderhalf uur na een incident al een schoonmaakbedrijf aan de slag kan gaan. De opgeluchte reacties van klanten zijn erg fijn. Het is leuk dat je vaak snel het resultaat van je werk ziet. Het is minder leuk als we een schade onderzoeken waarvan blijkt dat het niet onder iemands dekking valt. Zo’n afwijzing vind ik het rotste van mijn baan. Dan kun je namelijk niets meer voor de klant betekenen.”
Is er een schade die je het meest is bijgebleven?
,,Ja, daar heb ik wel een licht traumaatje aan overgehouden”, lacht Schenkel. ,,Ik had te maken met een vrouw die ontzettend verdrietig was omdat haar stacaravan schade op had gelopen. Er was een lekkage geweest en alles was gemaakt van hout, en dus helemaal verrot. Ik had haar gezegd dat ik haar zou helpen en ervoor zou zorgen dat ze de stacaravan kon behouden, maar dat was tevergeefs. Daarmee heb ik me wel heel wat gedoe met de verzekeringsmaatschappij op de hals gehaald. Verder maak ik schades mee waarbij hele huizen zijn afgebrand en dat het van top tot teen zwart is.”
Dat zijn de moeilijkste schades om te behandelen?
,,Je krijgt daarbij meer te maken met emotionele klanten. Bij een calamiteitenschoonmaak halen we alle inboedel eruit, omdat die schoongemaakt moet worden. Je neemt dan alle spullen mee van iemand. Ik heb me dat wel eens in proberen te beelden hoe ik het zou vinden als de urn van een overleden oma of hond meegenomen wordt. Dat lijkt me niet prettig.”
Hoe ga je als schadebehandelaar met dit soort zaken om?
,,Eén van de belangrijkste uitdagingen van mijn rol is een schatting maken op basis van zowel de economische waarde als de emotionele waarde van een voorwerp. Vaak zijn de spullen die weinig geld kosten voor klanten juist het meest waardevol. Gelukkig denken verzekeraars ook vaak mee wanneer we hier met ze over in gesprek gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er geld nodig is om een belangrijke familiefoto weer netjes te krijgen. Je wil toch ook het leed en het verdriet voor de gedupeerde zo veel mogelijk verzachten.”
Schademedewerkers gezocht
Enthousiast geworden over dit werk? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante vacatures. We lichten er drie voor je uit:
Voor een Gronings bedrijf is Continu Professionals op zoek naar een Schade Inspecteur Bouw. In deze functie ga je zelfstandig langs woningen in het aardbevingsgebied waar een schademelding is gemaakt.
Voor een midden- en kleinbedrijf in Utrecht is detacheringsbureau Nedec BV op zoek naar een schadebehandelaar. In deze rol ben je het eerste aanspreekpunt voor (mogelijke) klanten op het gebied van particuliere en zakelijke verzekering.
Connect Assuradeuren, een coöperatie van onafhankelijke assurantieadviseurs, in Wognum is op zoek naar een leergierige (Junior) schadebehandelaar Multibranche. In deze functie ga je zowel auto-, recreatie-, brand- als aansprakelijkheidsschades behandelen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Michelle (33) reist als vj de hele wereld over: ‘Het is eigenlijk topsport’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Michelle van Mil (33), vj - videojockey - bij haar eigen bedrijf VeeMee visuals. -
Wat doet een...
Danny (46) is service engineer: ‘Als je een fout maakt kunnen alle computers uitvallen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbij komen. Een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, waar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Danny Hildebrand (46), service engineer bij Vertiv in Breda.
-
PREMIUM
Vader Eric runt café, rijdt op de taxi en heeft gezin van vier kinderen: ‘Ik werk 70 uur per week’
De inzamelingsactie die dochter Shannon (19) vorig jaar opzette om haar vader te helpen de rekeningen te kunnen betalen tijdens de corona-sluitingen, heeft het café van Eric Belluz gered. Een jaar later wordt hij nog steeds geconfronteerd met hoge energierekeningen, maar Eric blijft positief. ,,Ik blijf keihard werken.’’ -
-
-
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.” -
column
Vreselijk zenuwachtig als je moet presenteren: hier komt dat door
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: spreekangst.