Loes (34): ‘Mijn werkgever doet er alles aan om ons tevreden te houden’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Loes (34) werkt 32 uur in de week in de gehandicaptenzorg met cliënten met complex gedrag. Ook is ze persoonlijk begeleider en is daarmee verantwoordelijk voor de zorgplannen.
Wat verdien je?
,,Ik heb een salaris tussen de 2300 en 2500 euro netto. Het wisselt omdat ik diensten draai in het weekend en in de avonden. Dit zijn dus bedragen inclusief de onregelmatigheidstoeslag. Op zondag krijg je bijvoorbeeld 160 procent uitbetaald. Als ik zie dat die dienst nog open staat op het rooster, dan neem ik die, want dat verdient beter.”
Blij mee?
,,Ja, ik ben wel blij en dat komt ook door de onregelmatigheidstoeslag. Vorige maand had ik veel zondagen gedraaid en heb ik 362 euro bruto daarmee verdiend. Het gaat meer dan ooit over de salarissen in de zorg. Ik kan zeggen: ik ben er tevreden mee. Ik vind wel dat het startsalaris echt laag is. Toen ik meer dan tien jaar geleden begon, verdiende ik bij m’n bijbaantje meer. Er staan allemaal vacatures open en er is geen personeel te krijgen. Je kunt met geld niet alles oplossen, maar toch.”
En toch ben je tevreden...
,,Doordat ik persoonlijk begeleider ben zit ik in een hogere schaal en omdat ik cliënten begeleid met complex gedrag, verdien ik meer. Het kan namelijk gebeuren dat er cliënten agressief worden. Afgelopen jaar kregen we in de zorg een bonus van 1000 euro, daar was ik heel blij mee. Want iedereen moest thuis blijven werken en ik moest naar de groep toe. Dan loop je toch meer risico.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik krijg een reiskostenvergoeding van 35 euro, maar daar red ik het niet mee. Dat is nog geen tank en ik rij er drie per maand leeg. Ik krijg een dertiende maand, vakantietoeslag, dat zijn dingen die toch lekker optellen. Ook wordt het volgen van een opleiding gestimuleerd. Ik merk dat mijn werkgever er alles aan doet om het personeel tevreden te houden.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, wij zitten in schalen en treden en daar valt niet over te onderhandelen.”
Ik hoor vaak van anderen dat werken voor hen de tijd uitzitten is. Dat heb ik niet
Wel ooit geprobeerd?
,,Daar ben ik niet het type voor. Ik weet dat een andere collega het geprobeerd heeft, maar dat lukte niet. We vallen onder de overheid natuurlijk.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Dat zou ik kunnen weten als ik weet hoe lang ze er werken. Er wordt niet echt over gesproken.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,Daar ben ik over aan het nadenken, over twee jaar zit ik aan de top van de schaal. Geld is niet zo’n grote drijfveer voor mij, maar alles wordt wel duurder. Ik moet er nog over nadenken, maar ik vind mijn werk echt leuk. Ik hoor vaak van anderen dat werken voor hen de tijd uitzitten is. Dat heb ik niet. Voorlopig blijf ik dit doen, want als ik naar een baan zou switchen die meer verdient, dan moet ik regelmatiger gaan werken en ik wil geen negen-tot-vijfbaan. Dat trekt mij niet.”
Verdient Loes genoeg?
Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 12
Aantal werkzame uren per week: 36
Opleiding: hbo
Functie: verzorger gehandicapten
Branche: zorg
Aantal werknemers: 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 2305 euro bruto. ,,Dan zit ik goed, hè.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Van NS tot kinderopvang: deze sectoren en bedrijven schreeuwen om personeel
Ruim een op de drie ondernemers zegt door het personeelstekort belemmerd te worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Niet eerder was dat aandeel zo groot als nu. Niet zo gek: het aantal openstaande vacatures bereikte in juli een nieuw record: 460.000, blijkt uit data van Randstad. Voor bedrijven is het gebrek aan mensen lastig, maar ook bij de klanten kan het heel wat ergernis opleveren. Vijf voorbeelden. -
Salaris
‘Als ik mijn opleiding had afgemaakt, had ik nu zeker 4500 euro per maand verdiend’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Salah (36) werkt 36 uur per week als woonbegeleider. Daarnaast heeft hij een voorlichtingsbureau.
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUM
Overal personeelstekorten, maar de coaches schieten als paddenstoelen uit de grond
Nederland zucht onder personeelstekorten, maar ondertussen is er een beroepsgroep die groeit en groeit: de coaches. Van opruimcoach tot carrièrecoach en van transformatiecoach tot lifestylecoach: hoe vind je tussen al dat aanbod een goede en raakt het coachlandschap ook een keer verzadigd? -
Salaris
‘Ik ben er 800 euro bruto op vooruit gegaan en heb minder stress’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Hendrik (38) werkt 40 uur in de week als als field service engineer in de medische techniek. Hij zorgt dat de apparatuur het doet bij bloedbanken en ziekenhuizen, met name de operatie-afdeling.