Lars draait weken van 70 uur op een cruiseschip: ‘Maar ik krijg toch een basissalaris’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Lars (25) werkt als scheepswerktuigkundige op een cruiseschip en vaart heel de wereld rond. Hij is jaarlijks twee periodes van vier maanden aan boord.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik verdien bruto 4000 euro per maand. Netto houd ik daar 2500 euro aan over. Ik werk acht maanden per jaar 70 uur in de week. M’n contracturen zijn 56 uur per week. Als je het uitrekent kom je op 400 uur meer per jaar uit dan fulltime.”
Blij mee?
,,Euhm ja en nee, want aan het eind van het jaar verdien ik nog steeds een basissalaris terwijl ik er al twee jaar werk. Ik heb om een verhoging gevraagd. Een week voordat ze gingen stoppen met cruises vanwege corona. Die timing was een beetje jammer.”
de tekst gaat verder onder de salaristool
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Eigenlijk heel weinig. Ik heb geen vakantietoeslag. Voor vrije dagen geldt dat ik voor elke dag dat ik aan boord ben een halve vrije dag krijg.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Dat heb ik geprobeerd toen ik werd aangenomen. Ik heb hier ook mijn stages gelopen, dus het voelde wat minder intimiderend om het te vragen. Maar het antwoord bleef hetzelfde: iedereen verdient evenveel. Ik baalde niet echt. Ik was toen net 22, dus was er wel blij mee. Nu met corona heb ik niet het gevoel dat m’n baan op de tocht staat. Engineers en officieren zijn verplicht aan boord volgens de wet. Wij zijn altijd nodig om de schepen te laten drijven.”
Nu met corona heb ik niet het gevoel dat m’n baan op de tocht staat. Engineers en officieren zijn verplicht aan boord volgens de wet
Kijk je om je heen naar andere banen?
,,Ik houd m’n opties open. Afgelopen periode zat ik 6,5 maand aan boord. We lagen eerst in de Bahama’s en toen zijn we naar naar Indonesië en de Filippijnen gevaren. Ik kon pas naar huis als er vervanging was, maar dat duurde dus een tijd vanwege de restricties. Ik had geen heimwee. Het is toch een beetje een knop omzetten. Ik ben er niet voor gecompenseerd. Ze gaan de lonen korten dus ik denk niet dat het erin zit. Maar ik heb liever over een jaar nog een baan dan nu extra geld.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, hetzelfde. Met de lonen zijn we allemaal tevreden, alleen de uren mogen wat minder. Senioren varen drie maanden en zijn drie maanden thuis. Wij varen vier maanden en zijn twee maanden thuis. Dat is het voordeel dat je krijgt als je langer bij het bedrijf werkt.”
Weet je hoe het met je pensioen is geregeld?
,,350 tot 400 euro gaat per maand naar mijn pensioen, maar ik weet niet of ik dat ooit nog terug ga zien. Ik heb dat overzicht wel eens bekeken. Stel dat ik kom te overlijden voordat ik geld heb teruggekregen, dan vraag ik me weleens af of het terugkomt bij m’n familie of dat het in een fonds blijft zitten. Ik heb het weleens gevraagd maar ik kreeg er geen duidelijk antwoord op.”
Verdient Lars genoeg?
Leeftijd: 25
Aantal jaar werkervaring: 2
Aantal werkzame uren per week: 56
Opleiding: HBO
Aantal werknemers: meer dan 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3411 euro bruto. ,,Ik heb het heel erg naar m’n zin aan boord, dat is de belangrijkste reden waarom ik dit werk doe. Ik zou niet in de file naar huis willen staan. Dat is niks voor mij.”
*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mooi die visie over duurzaam werkgeverschap, nu de praktijk nog
Verhoging van het minimumloon is bespreekbaar. Werknemers moeten (meer) meedelen in winsten van bedrijven. En vergroening van de economie moet hoger op de agenda. Het is een greep uit de opvallende standpunten die werkgeversorganisaties vandaag via VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen naar buiten brachten. De reacties op de koerswijziging van de werkgevers lopen uiteen. ,,Eerst maar weer eens geld verdienen.’’ -
‘Als je andere mensen wilt aannemen, moet je anders gaan dóen’
Een team dat bestaat uit allemaal mensen met dezelfde achtergrond en opleiding kan nooit echt tot iets nieuws komen. Dat zegt innovatiestrateeg Leonie van Mierlo. ,,Dus wil je meer omzet en betere beslissingen? Zet dan in op diversiteit.’’ -
Salaris
Manuel (28): ‘Super dat ik dit bedrag mag verdienen op mijn niveau’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Manuel (28) werkt 36 uur per week als treinmonteur. -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende.
-
Salaris
Chemisch analist Femke (25) weet wat haar collega’s verdienen: ‘We hebben het er best vaak over’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Femke (25) werkt 36 uur in de week als chemisch analist. Ze werkt onder andere mee aan een vaccin voor corona. -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
PREMIUM
Robert neemt het bedrijf van zijn ouders over: ‘Ik moet ze betalen, maar het moet wel leuk blijven met Kerst’
Wie een van de klassieke voordeuren in Utrecht-Oost opent en een trap ziet met wauw-effect, weet bijna zeker dat dat het werk is van de familie Timmerman en hun team. Traplopers in ontelbare kleuren en smaken is wat ze verkopen. Binnenkort niet meer met z’n drieën, want Henri (66) en Ilona (64) zwaaien af en Robert (30) gaat op zijn manier door. Dankzij een beetje hulp van de provincie Utrecht.