Koolmees onvermurwbaar: pensioenkortingen blijven mogelijk
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees is niet bereid de pensioenregels nu al zo aan te passen dat kortingen de komende jaren van de baan zijn en de pensioenen kunnen worden verhoogd. ,,Gratis geld bestaat niet”, stelt hij.
In het debat over de uitwerking van het pensioenakkoord toonde Koolmees zich gisteravond onvermurwbaar. Hij is niet van plan om in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel een oogje dicht te knijpen voor pensioenfondsen die volgens de huidige regels te weinig geld in kas hebben. Voor komend jaar strijkt hij weliswaar met de hand over zijn hart en hoeven de meeste fondsen niet te korten, maar voor de jaren daarna geeft hij geen garanties af.
‘Grote onzekerheid’
Volgens Koolmees heeft hij ‘geen idee wat de economie de komende jaren gaat doen’. Hij wijst naar de coronacrisis, die voor schokken op de beurzen heeft gezorgd. Het vermogen van pensioenfondsen, dat grotendeels in aandelen en obligaties zit, schommelt daardoor. De overgang naar een nieuw stelsel, voorzien tussen 2022 en 2026, is volgens hem met ‘grote onzekerheid’ omgeven. ,,Stel dat er een grote klap komt, dan wordt ons pensioenstelsel natuurlijk geraakt. Ik kan dus niet met zekerheid zeggen dat er niet gekort wordt.”
Het pensioenakkoord dat het kabinet en sociale partners hebben gesloten kan rekenen op een grote Kamermeerderheid, maar leidt tot felle weerstand bij oppositiepartijen PVV, SP en 50PLUS. Zij willen het huidige stelsel behouden en roepen Koolmees op de rekenrente kunstmatig te verhogen. Daardoor gaan de dekkingsgraden van pensioenfondsen omhoog, zijn kortingen van de baan en komt indexatie in zicht.
Tekst gaat verder onder de foto
Renteknop
Volgens Koolmees zorgt het draaien aan de renteknop er echter voor dat werkenden en jongere generaties de rekening betalen. Daartoe is hij niet bereid. Zolang pensioenfondsen nog in het oude stelsel zitten, moeten de huidige, strenge regels gelden, meent hij. Pas zodra fondsen overgaan naar het nieuwe systeem met een minder zeker pensioencontract zijn er volgens Koolmees minder buffers nodig om de verdeling tussen de generaties te bewaken en kunnen rendementen eerder worden uitgekeerd.
Wel beloofde Koolmees dat het kabinet de koopkrachtontwikkeling van alle groepen, gepensioneerden incluis, in de gaten zal houden. De afgelopen jaren werd de AOW wel steeds verhoogd (indexatie) en nam het kabinet daarnaast aanvullende maatregelen om AOW’ers tegemoet te komen, zoals verhoging van de ouderenkorting. Koolmees zei er niet bij of het kabinet voor komend jaar opnieuw van plan is om bij te sturen.
Omtzigt wil hoorzitting
Veel Kamerleden zitten nog vol vragen over hoe de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel eruit komt te zien. Koolmees moest de antwoorden daarop schuldig blijven: hierover wordt met sociale partners nog door gesproken.
De komende maanden zet Koolmees de afspraken uit het pensioenakkoord om in wetgeving. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist dat er na de zomer eerst nog een grote hoorzitting wordt gehouden, zodat duidelijk wordt wat de ‘grootste pensioenhervorming in de geschiedenis’ tot in detail behelst. Ook wil hij dat Koolmees in gewone mensentaal opschrijft wat er is afgesproken, zodat iedereen het pensioenakkoord kan begrijpen en er draagvlak in de samenleving kan worden behouden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Onderzoek
Vader die zzp’er is neemt meer vrij rondom geboorte dan papa in loondienst
Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers vrezen opdrachtgevers te verliezen als ze moeder worden. In de praktijk loopt dat wel los, blijkt uit onderzoek van Knab. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Deze bedrijven profiteren van enorme drukte op Schiphol: ‘We kunnen het niet meer aan’
Personeel laten invliegen, sterke drank leveren, parkeerplekken en taxiritjes: bedrijven uit het Groene Hart profiteren van de enorme drukte op Schiphol. Maar er is een keerzijde: niet iedereen kan na twee lange coronajaren aan de vraag voldoen. ,,We hebben nog maar drie taxichauffeurs over.” -
FNV stemt in met uitwerking pensioenakkoord, minister Koolmees kan door
Het ledenparlement van de FNV heeft zich vanmiddag achter de uitwerking van het pensioenakkoord geschaard. Daarmee is de weg vrij voor een nieuw pensioenstelsel, een langzamere verhoging van de AOW-leeftijd en de mogelijkheid voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM
Nieuw pensioenakkoord: dit is wat er precies verandert
In 2026 moet het nieuwe pensioenstelsel ingaan. Eerlijker en transparanter, dat zijn de kernbegrippen. Wat verandert er en hoe gaat dat uitpakken voor de verschillende generaties? -
Lonen stijgen steeds sneller, lage inkomens profiteren
De lonen stijgen stevig door. In april werden de hoogste loonsverhogingen in dertien jaar afgesproken. Lage inkomens profiteren het meest.