Koolmees komt studenten tegemoet: ook bij kleinere bijbaan recht op coronasteun
Het kabinet gaat aan een grotere groep flexwerkers en oproepkrachten een tegemoetkoming verstrekken om weggevallen inkomsten in de coronacrisis op te vangen. Wie in februari nog 400 euro of meer (bij)verdiende en niet in aanmerking komt voor een uitkering kan zich vanaf 22 juni melden bij het UWV voor een maandbedrag van 550 euro.
De Tweede Kamer had minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken opgedragen met een regeling te komen voor flexibele krachten die door de coronacrisis opeens zonder inkomen kwamen te zitten. Het gaat om een groep die niet kan terugvallen op WW of bijstand, zoals studenten.
Tofa
Koolmees kwam op 20 mei op de proppen met de tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten (Tofa), maar had zelf grote bedenkingen of deze regeling wel ingevoerd zou moeten worden. Volgens hem kleven er aan de Tofa 'risico's van willekeur en oneigenlijk gebruik’ en moest goed nagedacht worden over de ‘wenselijkheid’ van zo’n regeling.
De Kamer hield echter voet bij stuk en droeg Koolmees gisteren per motie op de Tofa door te zetten. Koolmees geeft daaraan gehoor. Concreet houdt dit in dat mensen die aanspraak op de regeling denken te maken zich over een kleine drie weken kunnen melden bij het aanvraagloket. Voorwaarde is wel dat uit testen is gebleken dat de systemen van het UWV de toestroom kunnen doorstaan. Zo niet, dan volgt uitstel, schrijft Koolmees aan de Kamer.
Spelregels
Om voor de Tofa in aanmerking te komen is een aantal spelregels opgesteld. Zo moet een aanvrager in februari minstens 400 euro hebben verdiend. Eerder was nog sprake van een drempelbedrag van 500 euro, maar Koolmees verlaagt dit om een ‘grotere groep werkenden, waaronder studenten’, te kunnen bedienen.
Ook de vergoeding zelf ligt met 550 euro iets lager dan het bedrag van 600 euro uit het oorspronkelijke voorstel. ,,Deze hoogte sluit beter aan bij drempelbedrag van 400 euro en zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende", aldus Koolmees.
Aanvragers die WW of bijstand krijgen, komen niet in aanmerking voor de Tofa. Voor degenen die wel aanspraak maken, is een tegemoetkoming beschikbaar van 550 euro per maand, over de maanden maart, april en mei. Die 550 euro is tevens de bovengrens voor bijverdiensten die 'gewoon’ zijn doorgelopen in coronatijd. Wie in april dus meer dan 550 euro verdiende, komt niet in aanmerking voor de Tofa.
200 miljoen
Koolmees trekt in totaal 200 miljoen euro uit voor de Tofa. Volgens hem gaat het om een 'grove inschatting', omdat hij over te weinig gegevens beschikt over de omvang van de doelgroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overal personeelstekorten, maar de coaches schieten als paddenstoelen uit de grond
Nederland zucht onder personeelstekorten, maar ondertussen is er een beroepsgroep die groeit en groeit: de coaches. Van opruimcoach tot carrièrecoach en van transformatiecoach tot lifestylecoach: hoe vind je tussen al dat aanbod een goede en raakt het coachlandschap ook een keer verzadigd? -
LIVE | Kamer bespreekt aangepast noodpakket - dit zijn alle maatregelen op een rij
De Tweede Kamer debatteert vandaag de hele dag over het noodpakket 2.0. Door een deal met de vakbonden is er inmiddels sprake van een 2.1-versie. De belangrijkste onderdelen op een rij. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Minister Koolmees gaat niet iedereen gelukkig maken
Ontslagen flexwerkers en gesloten strandtenten mogen hoop koesteren dat de overheid alsnog met extra compensatie komt. Maar de overheid kan niet voor elke ‘sympathieke groep’ een aparte regeling optuigen, waarschuwt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.
-
Wetswijziging 1 augustus: dit verandert er voor werknemers en werkgevers
De EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat het Nederlandse arbeidsrecht per vandaag (1 augustus) op verschillende punten gewijzigd wordt. Vier punten waarop de wet wordt aangepast met mogelijk grote gevolgen voor werknemer én werkgever. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMMET VIDEO
‘Circusartiest? Dat is geen beroep’ Toch ging Jasmijn voor haar droom en nu treedt ze op in haar eigen stad
Op de allerlaatste basisschooldag van Jasmijn Rubingh vroeg de directeur aan alle kinderen wat ze later wilden worden. De kleine Dordtse antwoordde vol overgave: circusartiest! ,,Kan niet, vond hij. ‘Dat is geen beroep’.’’ Nu geeft ze als acrobaat van het Magic Circus een aantal shows in de stad waar ze is geboren en getogen.