Kolven? Dat moet de vrouw vaak in het opslaghok doen of op het toilet
Een grote meerderheid van de vrouwen heeft op het werk geen goede kolfruimte tot haar beschikking. Zij tappen moedermelk af in het serverhok, de auto of op de wc. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Ouders van Nu.
Ouders van Nu ondervroeg ruim 1.200 vrouwen. 78 Procent van de ondervraagden heeft gekolfd op kantoor. En 67 procent deed dat niet in een ruimte die voldoet aan de wettelijke eisen, omdat zo'n ruimte niet aanwezig was. Slechts 33 procent had wel de beschikking over een kolfplek die voldeed aan de eisen.
Na het zwangerschapsverlof heb je in Nederland als vrouw het recht om je moedermelk af te kolven of je kind op het werk te voeden. Dat mag tot 9 maanden na de geboorte, en het kolven of voeden mag tot een kwart van de werktijd kosten. De werkgever moet dat faciliteren.
De regels van de kolfruimtes zijn als volgt:
• Privacy is belangrijk. Daarom moet de deur aan de binnenkant op slot kunnen
• Er moet een bank of bed aanwezig zijn om uit te rusten
• Frisse, verse lucht is een vereiste, er moet dus een raam open kunnen of klimaatbeheersing zijn
• Gevaarlijke stoffen of een smerige omgeving zijn uit den boze
Tekst gaat onder de foto verder.
Discriminatie
Het niet of onvolledig faciliteren van een kolfruimte is een vorm van zwangerschapsdiscriminatie, zegt Adriana van Dooijeweert. Zij is voorzitter van het College van de Rechten van de Mens. ,,Een vrouw heeft het recht om haar kind te voeden op een manier die zij wil, ook als het kind op de opvang of vader is."
Het College zegt dat de cijfers van Ouders van Nu passen in het beeld dat zij hebben van de mogelijkheid om (goed) te kolven. Van Dooijeweert: ,,We horen dat werkgevers zeggen: dat kolven kost te veel tijd, neem er maar verlofuren voor op. Of: hier is de sleutel van het kopieerhok."
Tekst gaat onder de foto verder.
Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, vindt de cijfers uit het onderzoek zorgwekkend. ,,Er worden allerlei maatregelen genomen om borstvoeding te stimuleren. En ook een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt staat al jaren op de politieke agenda. De cijfers uit deze enquête dragen niet bij aan deze twee doelen en zijn daarom dan ook best verontrustend."
Melding
Toch is de meldingsbereidheid onder vrouwen gering, merkt het College. Dat ziet ook vakbond CNV, die in juni 2016, een speciaal meldpunt opende voor vrouwen die gekort werden op hun salaris of moesten overwerken doordat zij kolfden onder werktijd. ,,Je kunt wel zwart-op-wit vastleggen wat de regels zijn, maar in de praktijk is het lastig om die op te eisen", zegt Kees de Vos, woordvoerder van CNV. ,,Veel vrouwen voelen zich bezwaard om er moeilijk over te doen." De vakbond merkte dat veel vrouwen zelf op zoek gingen naar een oplossing. ,,Terwijl het bedrijf dit gewoon goed geregeld moet hebben, een vrouw moet er niet achteraan hoeven."
Tekst gaat onder de foto verder.
De ruimtes die, bij gebrek aan een kolfruimte, als alternatief worden aangeboden krijgen in het onderzoek van Ouders van Nu een waardering van 5,3. Vooral in de zorg, horeca en onderwijs blijkt het lastig om op vaste tijden en plekken te kolven en zoeken werknemers vaak iedere dag opnieuw naar een leegstaand kantoortje of vergaderruimte.
Top 5 alternatieve kolfplekken:
1.Leegstaand kantoor of vergaderruimte
2. De serverkast of kopieerhok
3. Opslaghok of archiefruimte
4. Eigen werkplek
5. (Invaliden)toilet
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAAN DE SLAG
Er zijn véél te weinig dierenartsen: verslaggever Danique loopt een dag mee
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 4: de dierenarts. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Ad werkt
Kolven op het werk? Dit zijn je rechten
Er moet een slot aan de binnenkant zitten. Er moet een koelkast binnen handbereik zijn. Het eisenpakket rondom kolven op het werk is groter dan je zou denken. Wat moeten jonge moeders op de werkvloer weten? -
PREMIUM
Veel kansen in klimaatbanen: Laila (34) studeerde verloskunde maar legt nu groene daken aan
Nederland moet verduurzamen om de klimaatdoelen te behalen. Daar zijn heel veel vaklui voor nodig. Waarom het slim én interessant is - ook voor overstappers - om voor een ‘klimaatbaan’ te gaan. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Van NS tot kinderopvang: deze sectoren en bedrijven schreeuwen om personeel
Ruim een op de drie ondernemers zegt door het personeelstekort belemmerd te worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Niet eerder was dat aandeel zo groot als nu. Niet zo gek: het aantal openstaande vacatures bereikte in juli een nieuw record: 460.000, blijkt uit data van Randstad. Voor bedrijven is het gebrek aan mensen lastig, maar ook bij de klanten kan het heel wat ergernis opleveren. Vijf voorbeelden. -
Halfjaar moedermelk: lagere bloeddruk kind
Kinderen die de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding hebben gehad, lijken daar profijt van te hebben. Zij hebben een lagere bloeddruk en zijn als kleuter minder dik: de voorwaarden om hart- en vaatziekten te voorkomen.