Johnny (25) zat op speciaal onderwijs en is nu afgestudeerd fysiotherapeut: ‘Ik heb me bewezen’
Vorige week mocht Johnny Keesman (25) het felbegeerde papiertje in ontvangst nemen waar hij al die jaren zo hard voor had gewerkt. Eindelijk mag hij aan de slag als fysiotherapeut. Een carrièrepad dat zijn omgeving hem altijd had afgeraden: hij zou er niet slim genoeg voor zijn.
Afgelopen week deelde Johnny Keesman (25) uit Leiden zijn succes en zijn verhaal op LinkedIn. Gewoon omdat hij zo trots is op zichzelf en blij is dat hij tóch fysiotherapeut kan worden. ,,Ik had het niet verwacht, maar dat liep een beetje uit de hand. Na een aantal dagen had ik al 5000 likes. Ik dacht: meer zullen het er wel niet worden. Maar inmiddels zijn het een miljoen weergaven.”
In het bericht vertelt hij dat hij al van jongs af aan fysiotherapeut wilde worden. Maar dat hij op de basisschool te horen kreeg dat hij die droom beter kon opgeven.
Basisschool
Hoewel Keesman op een reguliere basisschool begint, moet hij in groep 3 naar het speciaal onderwijs omdat hij niet helemaal kan meekomen. ,,Ik deed te lang over mijn werk. Door mijn dyslexie kreeg ik mijn taken niet op tijd af, daardoor dachten ze dat ik het niet kon. Maar ik heb gewoon wat meer tijd nodig.”
Aan het einde van de basisschool krijgt hij vmbo-basis als advies. Keesman weet dat hij naar de havo moet om fysiotherapeut te worden. Een dergelijke opleiding vind je namelijk niet op mbo-niveau. ,,Zowel mijn docent als mijn ouders zeiden: ga maar op zoek naar een andere droom. Als je dat van je ouders moet horen, is dat wel zwaar. Maar zij hebben nooit een opleiding gedaan en zijn na de middelbare school meteen gaan werken. Die wisten waarschijnlijk ook niet beter.”
Zowel mijn docent als mijn ouders zeiden: ga maar op zoek naar een andere droom
Buitenbeentje
Keesman wordt door zijn ouders naar een agrarische school gestuurd, waar zijn oudere zussen en broer ook op hadden gezeten. ,,Ik wilde eigenlijk liever naar een school waar veel met sport wordt gedaan. Op de agrarische school voelde ik me een buitenbeentje.” Na het behalen van zijn vmbo-diploma mag Keesman gelukkig wel zelf een school kiezen. Dat wordt een mbo waar hij Sport en Beweging kan gaan studeren.
Op die opleiding heeft hij het enorm naar zijn zin. Keesman kiest voor een studierichting met fitness en personal training en zo komt hij ook in aanraking met de medische kant van sport. ,,Dat vond ik het leukst en het voelde als een bevestiging dat ik echt fysiotherapeut moest gaan worden. Alleen een mbo-diploma was ook goed geweest, maar mijn ambitie lag nog steeds bij fysiotherapie, dus ik moest doorstuderen.”
Na het mbo stroomt hij door naar de Hogeschool Leiden waar hij fysiotherapie kan gaan studeren. Het eerste jaar op het hbo vindt Keesman best spannend. ,,Ik twijfelde eraan of ik het wel kon. Mijn omgeving heeft me daar onzeker over gemaakt. Maar gelukkig had ik vanaf het mbo steeds meer vertrouwen in mezelf gekregen.” Binnen een jaar haalt hij door keihard te studeren zijn propedeuse. ,,De focus lag op het halen van genoeg studiepunten. Ik ben daarom bewust ook niet bij een studentenvereniging gegaan zodat ik het zou redden.”
Mijn omgeving heeft me onzeker gemaakt. Maar gelukkig had ik vanaf het mbo steeds meer vertrouwen in mezelf gekregen
Topsporters
Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen: Keesman slaagt met vlag en wimpel voor het hbo. Het bericht dat hij op LinkedIn plaatste heeft hem al veel gesprekken met praktijken opgeleverd waar ze hem graag willen hebben als fysiotherapeut. ,,Door de vele reacties ben ik nu in de positie om te kunnen kiezen. Ik kan kijken wat het beste bij mij past. Mijn droom is om met topsporters te werken. Ik verwacht niet dat ik meteen in die positie terechtkomt, dus ik blijf gewoon doorgaan tot ik dat heb bereikt.”
Naast veel potentiële werkgevers, reageren ook veel lezers die zich herkennen in zijn verhaal. Hij hoopt dan ook dat hij zo mensen kan aanzetten om toch door te zetten als andere zeggen dat je iets niet kunt. Voor docenten heeft hij ook nog wel een advies: ,,Zeg nooit tegen een leerling dat hij zijn droom op moet geven. Omdat ik altijd een sportmentaliteit heb gehad, had ik zoiets van: ik zal jullie eens bewijzen dat ik het wel kan.”
Hoe vind je je eerste ‘echte’ baan als je net bent afgestudeerd? Sollicitatie-expert Mourad weet hoe je het aanpakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als kind zag Luigi in Italië de maffia aan het werk, nu is hij advocaat: ‘Zwaardere straffen, wat heb je eraan?’
Advocaat Luigi Tricoli (51) uit Alphen zag als kind het verkeerde voorbeeld: de maffia in Zuid-Italië. Hij koos een ander pad. ,,Veel misdrijven komen voort uit onmacht.” -
video
Lotte (23) scoort met sollicitatievideo aan minister Grapperhaus: ‘Ik wil zó graag hoofdagent worden’
Lotte Risselada (23) uit Dokkum wil niets liever dan hoofdagent worden bij de Nationale Politie. Na vijf keer niet door de briefselectie te zijn gekomen, besloot ze het grootser aan te pakken. Ze maakte een sollicitatievideo waarin ze het woord richt tot minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. En niet zonder succes. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Dit moet je wel en niet doen voor promotie: ‘Na halfjaar zeggen dat je teamleider wilt worden is echt te snel’
Doorgroeien van stagiaire naar directeur of van ‘chef powerpoint’ tot CEO. Hoe sleep je die promotie binnen? En welke uitdagingen kom je tegen als je leiding gaat geven aan je voormalige collega’s?
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies? -
PREMIUM
Ernstig zieke Gert-Jan (58) wint juridisch gevecht van UWV: ‘Overwinning die ik niet meer had verwacht’
Patiënten die zonder uitzicht op herstel lijden aan de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS hebben wel degelijk recht op een uitkering. Dat heeft de hoogste rechter bepaald in de juridische strijd die Gert-Jan van Duren uit Almelo voerde tegen uitkeringsinstantie UWV. „Dit biedt hoop voor veel patiënten.”