‘Je vindt professionele afwimpelaars niet alleen bij de autodealer’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: professionele afwimpelaars.
Een paar jaar geleden was ik de trotse eigenaar van een nogal gebutst autootje van Koreaanse makelij, die ik Kees noemde. Het grijze koekblik had betere tijden gezien, maar met mijn budget vond ik het prima om het barrel ‘af te rijden’. Kees reed voor geen meter, maar was wél lekker zuinig.
Om de haverklap was er iets mis met Kees, en dus was ik vaste klant bij de lokale garage. Wanneer ik belde met wéér een probleem, begon de garagehouder aan de telefoon al te zuchten. Hij bromde dan dat ik die middag maar even langs moest komen, want hij had om halfvijf nog wel een gaatje. In de werkplaats vond hij mopperend een oplossing, en Kees was meestal dezelfde middag nog opgelapt. Het chagrijn van de garagehouder nam ik op de koop toe.
Inmiddels heb ik Kees ingeruild voor een Serieuze Dealer-Onderhouden Auto. En bij die wagen krijg ik er ook de ‘regionale dealer’ bij. Die kan ik niet meer bellen, want die heeft een telefonisch keuzemenu met ‘24 wachtenden voor me’. Een afspraak maken kan online, op voorwaarde dat ik (om volstrekt duistere redenen) drie keer mijn geboortedatum invul. Ben ik gearriveerd, dan mag ik niet bij de werkplaats naar binnen, maar word ik naar de servicebalie gebonjourd.
Ab-so-luut geen optie
Aan die balie zit iemand wiens functie ik het beste kan omschrijven als ‘professioneel afwimpelaar’. Deze persoon kijkt je bij het praten niet aan, maar tuurt in plaats daarvan naar een scherm. Zijn of haar taak: je vertellen waarom vandaag je auto repareren ab-so-luut geen optie is - computer says ‘no’.
Want voor het uitlezen van de boordcomputer was een ánder soort afspraak nodig, en daar is vanmiddag toevallig niemand voor beschikbaar... Ze hebben over twee weken wel weer iemand, maar zover strekt het afsprakensysteem dan weer niet. Sorry! Misschien volgende week nog eens proberen? Allemaal met de liefste glimlach, maar vooral zonder aantoonbaar resultaat.
Je vindt professionele afwimpelaars niet alleen bij de autodealer, maar ook vaak aan de telefoon bij klantenservices
Je vindt professionele afwimpelaars niet alleen bij de autodealer, maar ook vaak aan de telefoon, bij klantenservices waarbij je vooral wordt uitgelegd waarom men je niet kan helpen. Het is niet zo dat ze het uit kwaadaardigheid doen (tenminste, de meesten niet, vermoed ik). Ook zij zitten gevangen in een systeem dat geen mensen meer ziet, maar openstaande service-tickets.
Het maakt wel dat ik met weemoed terugdenk aan mijn oude garagehouder, chagrijnig maar mét slagkracht, die altijd mopperend een plekje en een oplossing vond voor Kees.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Geen werkervaring, geen baan: afgestudeerde Daphne (25) uit frustratie over vacature-eis in rake post
Met haar diploma net op zak en het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt begon Daphne Drenth (25) in april aan haar zoektocht naar een eerste baan. Maar dat bleek – ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures – vies tegen te vallen. De reden? Vrijwel elke werkgever in haar branche vraagt om minimaal twee jaar werkervaring. Op LinkedIn uit Daphne haar frustratie, maar die post krijgt een bijzondere twist. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
‘We moeten meer als mens leven en werken, minder als machines’
Dat we ons niet altijd goed voelen, is helemaal niet zo gek. De druk om te presteren in het leven en op het werk is bizar hoog. Psycholoog Thijs Launspach biedt troost met zijn nieuwe boek Je bent al genoeg. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.