Je baankansen verbeteren? Zes tips om coronaproof te netwerken
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven te solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel 7: coronaproof je netwerk uitbreiden.
Delen per e-mail
Haalde jij stiekem opgelucht adem toen je je realiseerde dat corona ook betekent dat je geen netwerkborrels of andere events meer af hoeft? Als sollicitant verkoop je op zo’n event of borrel jezelf en juist dat vinden we vaak lastig en oncomfortabel.
Het heeft echter wel zin om uit je comfortzone te stappen, want netwerken kan je wel degelijk meer mogelijkheden en zelfs een baan opleveren. Netwerken – nu online – is een factor van formaat die je niet kunt laten liggen. Al is het alleen maar omdat voor sommige functies nooit geadverteerd of officieel geworven wordt: je moet ze via je netwerk horen. Een groot deel van de vacatures wordt zo, via via, vervuld. ,,Als ze je niet kennen, kunnen ze ook niet voor je kiezen”, zegt ook personal branding-expert Chris Potter. Dat zal in coronatijd niet anders zijn.
Schildpad
Zit je ook graag in huispak met pantoffels op de bank? Dan ben je niet de enige. The Lily noemt het ‘turtling up’: als een schildpad kruipen we in de coronacrisis liever in onze schulp. Juist eropuit gaan en nieuwe contacten opzoeken – en dat moet dan ook nog eens online – is lastiger. Tijd voor actie!
Do’s voor beter online netwerken:
1. Begin op LinkedIn
LinkedIn is gezien het massale gebruik een goed startpunt. Ook andere sociale media zijn natuurlijk prima.
2. Ga actief op zoek
Zoek bijvoorbeeld via brancheorganisaties online borrels of webinars, waarbij er mogelijkheden zijn om met anderen in contact te komen. Ga actief online op zoek waar je in jouw werkveld bij aan kunt sluiten.
3. Laat weten dat je beschikbaar bent
Mag iedereen weten dat je een baan zoekt? Voeg dan in LinkedIn het groene kader met de tekst #open-to-work toe aan je profielfoto (zet deze functie aan in je profielsectie).
4. Zoek contact
Benader actief anderen om te linken. Hebben jullie iets gemeenschappelijk? Schrijft deze persoon voor jou interessante blogs? Wil je graag contact leggen, omdat je in een virtuele koffiedate meer zou willen horen over de organisatie waar deze persoon werkt? Leg dat uit in een berichtje bij je uitnodiging (stuur dus niet de standaard versie).
5. Maak een Zoom- of belafspraak
Zorg dat je jouw nieuwe contact ook echt spreekt via de telefoon of videobellen. Stuur daarna nog eens iets toe dat voor de ander interessant is en waarmee je je eigen expertise kunt illustreren.
6. Zorg voor zichtbaarheid
Sluit je op LinkedIn en andere sociale media aan bij groepen die bij je interesses op werkvlak passen. Laat van je horen en reageer inhoudelijk (geef niet alleen een duimpje omhoog) op posts van anderen waarbij je – overdrijf niet! – ook subtiel toont waar je interesse en deskundigheid liggen.
Valkuilen
Maar pas op, opdringerig gedrag bij het netwerken is irritant. Op een netwerkborrel zag ik eens twee snel geklede professionals met visitekaartjes flitsen. Ze verplaatsten zich op hoge snelheid door de borrelruimte en ook ik kreeg hun visitekaartje in mijn hand gedrukt. Tijd voor een echt gesprek bleef er niet over. De volgende ochtend vond ik in mijn mailbox ideeën voor een nieuwe vormgeving van mijn pr. Dat was niet besproken, ik was er niet naar op zoek én het conceptontwerp sprak me niet aan.
Zonder dat ik ook maar iets had toegelicht over waar ik met mijn bedrijf voor sta en naar toe wil, iets toesturen met de onderliggende boodschap dat het allemaal heel anders moet? Online en offline is dat gewoon geen goed idee.
Alle afleveringen van de reeks Update je sollicitatieskills lees je hier.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur van Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag. Voor deze site schreef ze eerder over mini-experimenten om blijer en productiever aan het werk te kunnen.
Nog meer carrièreadvies? Bekijk hier alle afleveringen van de Succesminuut met coach Charlotte van ‘t Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een...
Invalleerkracht Dennis heeft al meer dan 3000 kinderen in de klas gehad
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Verwoert (46), interim leerkracht bij Proominent Primair Onderwijs in Ede. -
PREMIUM
Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden
Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen. ,,Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg.” -
Aantal 80-plussers in 2050 2,5 keer zo groot: ‘Vrouwen en migranten moeten meer werken’
Het aantal Nederlanders van 80 jaar of ouder zal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Om die vergrijzing op te vangen, moeten meer mensen werken. Dat zeggen het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in een vandaag uitgebracht rapport. -
PREMIUMvideo
Tanja werkt als heier: ‘Net zo lang gebeld tot ik een keer mee mocht’
Tanja Leefkens (49) is vermoedelijk de enige vrouw in Nederland die dagelijks heipalen de grond in slaat. En dat al 25 jaar. ,,Als klein meisje had ik al zoiets van, het maakt mij niet uit wat ik word, als het maar stoer is.’’ -
Henk (56) verloor zijn onderbeen door kanker, maar vond een baan die daar juist heel goed bij past
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Henk Zijlstra (56).
-
Telkens afgewezen bij sollicitaties? Zo houd je de moed erin
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel 6: gemotiveerd blijven. -
PREMIUM
Help, ik zoek een aannemer! Maanden wachttijd tot aanpak van die uitbouw of tuin
Als één beroepsgroep garen spint bij de coronacrisis, dan is het wel de groep ‘handige mannen en vrouwen’ in Den Haag en omstreken: aannemers, stukadoors, metselaars en loodgieters. De planning zit zó vol, dat potentiële klanten soms maanden moeten wachten tot hun uitbouw of tuin wordt aangepakt. -
PREMIUM
Toch nog het jaar gezellig afsluiten? Dit bedrijf bedacht een digitaal kerstfeest: 'Grap op het randje mag'
Uit onderzoek blijkt dat een deel van de werknemers niet zit te wachten op een digitale kerstborrel. Die wordt alsnog bij veel organisaties georganiseerd. Trainer Mirjam Wiersma weet hoe je ’m interactief en leuk maakt. Ook softwarebedrijf Exact weet hoe je online een feestje bouwt.