‘Ik had eerst moeite met het feit dat ik weet wat onze medewerkers verdienen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joery (31) is samen met zijn vrouw eigenaar van een brasserie en cafetaria. De brasserie is open voor lunch, borrel, diner, feesten, vergaderingen en bijeenkomsten. Joery werkt gemiddeld 60 uur per week.
Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 9467,44 euro om precies te zijn. Ik keer mijzelf 5500 euro netto uit en mijn vrouw keert zichzelf 1000 euro uit. Samen is dat 6500 euro netto per maand.”
Blij mee?
,,Ja, ik ben tevreden. Als we het per uur omrekenen, verdien ik niet heel veel. Het werk stopt nooit en ik werk minimaal 14 uur per dag. Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn dertigste een eigen horecaonderneming wilde. Dit is mijn droom, dus voor mij voelt het niet als werken. Een eigen horecazaak is geen werk, meer een levensstijl. Het zijn korte nachten, hard en veel werken. Daar ga ik goed op. Ik hou niet van vakantie vieren en niksen.”
Heb je voor je personeel goede secundaire voorwaarden?
,,We zorgen goed voor onze mensen, omdat we weten hoe schaars goed personeel is. We schrijven geen pauzes en zorgen er altijd voor dat er een maandrooster is. Dat is best bijzonder voor de horeca. We betalen overuren uit en er mag op onze kosten worden gesport. Ook mag ons personeel op onze kosten uit eten om inspiratie op te doen.”
Lees ook bij Intermediair: 15 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling
Moet je hard werken voor je geld?
,,Iedereen in de horeca moet hard werken voor zijn geld. Mijn werk is geweldig en we hebben een leuk salaris, maar de keerzijde is wel dat ik weinig tijd voor andere dingen heb. Bijvoorbeeld voor mijn gezin, familie en vrienden. De verjaardag van mijn zoon heb ik een keer moeten missen, omdat personeel ziek was en het zo druk was. Dat zijn vervelende momenten. Gelukkig werken mijn vrienden ook allemaal in de horeca. Op maandagavond stop ik om 8 uur met werken en spreek dan af met vrienden.”
Neem je dan wel eens vrij?
,,Op woensdag ben ik altijd vrij en heb ik quality time met mijn gezin. Daar komt niks tussen. We krijgen wel eens aanvragen voor een feestje op die dag. Dat kan om veel geld gaan, maar toch zeg ik het dan af. Verder zijn we in september altijd een week dicht om op vakantie te gaan.”
Hoe heb je bepaald hoe veel je jezelf uitbetaalt?
,,Ik heb daar discussies over gevoerd met mijn boekhouder. Mijn vrouw en ik vonden het niet nodig om onszelf zo veel uit te betalen. Maar de boekhouder vond het verstandig om onszelf wat meer te belonen en privé te sparen. In het begin had ik moeite met het feit dat ik weet wat onze medewerkers verdienen en dat zij daar heel hard voor moeten werken. Dat voelde voor mij niet eerlijk. De coronatijd heeft wel doen beseffen dat in ons salaris ook een stuk risico zit wat bij ondernemen hoort.”
De boekhouder vond het verstandig om onszelf wat meer te belonen en privé te sparen
Onderhandelt je personeel over salaris?
,,Ik ga altijd in gesprek met medewerkers die willen onderhandelen. Mijn vraag is vaak: wat krijg ik ervoor terug? Als iemand 500 euro meer wil verdienen, dan kan dat zitten in meer inzet, meer flexibiliteit of meer verantwoordelijkheden. Wanneer iemand is aangenomen voor de bediening en in de loop van de tijd de verantwoordelijkheid heeft gepakt om voorraden te bestellen of roosters te maken, dan juich ik dat toe. En daar mag ik dan ook meer salaris voor betalen.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,Mijn doel is om op mijn vijftigste financieel onafhankelijk zijn. We hebben een pand van 1,2 miljoen. Over een paar jaar is dat afbetaald en dat is dan vast een mooi pensioen. Ik wil nu pieken en straks tijd overhouden en genieten. Het liefst zou ik richting de zon gaan en lekker doen wat ik op dat moment leuk vind. Wie weet is dat een restaurant runnen, maar dan met wat minder druk.”
Verdient Joery genoeg?
Leeftijd: 31
Aantal jaar relevante werkervaring: 11
Aantal werkzame uren per week: 40+
Opleidingsniveau: mbo
Functie: eigenaar brasserie en cafetaria, van origine kok
Branche: Horeca
Als de brasserie en de cafetaria onderdeel zouden zijn van een groter bedrijf dat valt onder de cao Horeca, dan zou Joery met zijn werkzaamheden bedrijfsmanager zijn. De bijpassende cao-schaal is schaal 9. Het salaris kan volgens de cao-schaal beginnen bij 3081,03 euro en oplopen tot 3830,87 euro bruto per maand.
Joery heeft dan niet de voordelen van het ondernemerschap, maar ook een stuk meer rust omdat de plichten minder zijn. Joery: ,,Dat salaris zou passend zijn als ik als werknemer ergens zou werken. Dit is vaak wel een functie alleen voor de ‘voorkant’. Dat betekent dat de keuken en dergelijke daar niet bij hoort. En ik hou juist van alles doen.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Sarah (34) is teamleider bij een bank: 'Ik werk hard voor mijn geld, maar vooral omdat ik het leuk vind’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sarah (34) werkt als teamleider Know Your Customer (KYC) bij een grootbank. Zij stuurt een team van 15 analisten aan die mogelijke witwaspraktijken opsporen bij zakelijke klanten van de bank. -
PREMIUM
‘Een jonge vader overleed, zijn echtgenote moest kiezen welk kind afscheid kon nemen’
Patiënten leken soms paria’s. Verpleegafdelingen gingen hermetisch op slot. Ouderen stierven alleen en in eenzaamheid. De eerste maanden van 2020, waarin ons land door corona werd overspoeld, hebben traumatische sporen nagelaten. Zo dus nooit meer, is de conclusie van het boekje ‘Achter een masker van verdriet’. Maar hoe dan wel?Rotterdam -
Salaris
‘Mijn vrouw vindt het oneerlijk dat ik meer verdien terwijl we beiden net zo hard werken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Noah (35) is octrooigemachtigde bij een hightechbedrijf. Het bedrijf heeft patenten nodig om uitvindingen en innovaties te beschermen. Noah regelt die bescherming en zorgt ervoor dat het bedrijf producten kan maken zonder last te hebben van patenten van anderen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
ontslagzaak
Man trekt op werkvloer broekje van vrouwelijke collega omlaag: ‘Dit vergeet zij nooit meer’
Midden op de werkvloer een kort broekje van een collega naar beneden trekken? Geen ‘onschuldige grap’, maar ernstig grensoverschrijdend gedrag, zo oordeelt de rechter in een spraakmakende ontslagzaak. Het contract van een medewerker van de Limburgse autoproducent VDL Nedcar blijkt na onderzoek terecht ontbonden. -
PREMIUM
Jan (22) stopte met zijn studie, nu is hij de baas van goedlopend kaasbedrijf
Sportverslaggever worden was jarenlang het doel van Jan Bogaards (22). Hij schreef al voor AD Groene Hart. Toch gooit hij het roer volledig om: hij neemt een goedlopend bedrijf met wel acht markten over en wordt kaasboer. ,,Geen idee wat er allemaal op me af gaat komen.”Purmerend, Amsterdam, Hoogmade