Hybride werken en leiderschap: Zo pakken deze bedrijven het aan
Nu corona grotendeels achter de rug lijkt, is duidelijk hoe de crisis ons werk heeft veranderd. Een van de belangrijkste veranderingen is dat meer mensen thuis blijven werken – in elk geval een deel van de tijd. Wat betekent dat voor de rol van leidinggevenden?
Nationale Vacaturebank en Intermediair geven in een nieuwe whitepaper tips aan bedrijven en leidinggevenden. Want hoewel thuiswerken ook voor bedrijven veel voordelen heeft (denk aan het kunnen aannemen van mensen die verder weg wonen), verandert het de rol van leidinggevenden.
Tip 1: coachen in plaats van managen
Als leidinggevende moet je meer oog hebben voor hoe mensen in hun vel zitten. Heeft je team de juiste middelen om het werk goed en gezond uit te voeren? Krijgt iedereen genoeg geestelijke en lichamelijke ontspanning? Voor de whitepaper is gesproken met verschillende werkgevers, die dit allemaal een belangrijk aandachtspunt noemen. ,,Ga nooit uit van ‘geen bericht is goed bericht’’, zegt Lauranne Schellekens, hr-businesspartner van Visma Nmbers.
De bedrijven adviseren om regelmatig te vragen hoe het met iemand gaat. Dat kan fysiek, maar ook anders. Bij onlinemarketingbureau Brandfirm krijgen werknemers elke maand een medewerkersonderzoek met vragen als: ‘Zit je goed in je vel?’ ‘Ben je tevreden met je salaris?’ En: ‘Heb je bepaalde wensen?’ De uitkomsten van zo’n vragenlijst kunnen vervolgens aanleiding zijn om met iemand in gesprek te gaan.
Wat coachen in plaats van managen ook inhoudt? Vertrouwen dat werknemers doen wat ze moeten doen, zegt Schellekens. ,,Je bent er niet om ze te controleren.’’
Tip 2: Bewaak het teamgevoel
Door het vele thuiswerken zien collega’s elkaar minder vaak. Hoe zorg je dan dat ze zich toch een team blijven voelen? Bij Brandfirm stimuleren ze mensen om (digitaal) samen te komen, zoals bij kwartaalmeetings en weekafsluitingen. Visma Nmbers organiseert twee keer per jaar een fysieke teamdag om te praten over hoe het gaat, en houdt daarnaast feestjes zodat werknemers elkaar blijven zien.
Thuis is de plek waar je gefocust werkt en facturabele uurtjes wegknalt, naar kantoor kom je voor de gezelligheid
Ook organiseert het bedrijf een fysieke ‘onboardingsweek’ voor nieuwe werknemers, zodat zij zich welkom voelen, eerder het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van het bedrijf en sneller hun weg in het bedrijf vinden.
Tip 3: Bepaal de rol van je kantoor
Wat moet een kantoor voor plek zijn als mensen er een of twee keer per week komen? Bart Everink, directeur van Brandfirm, ziet dat naar kantoor komen nu meer dan voorheen een sociale aangelegenheid is. ,,Thuis is de plek waar je gefocust werkt en facturabele uurtjes wegknalt, naar kantoor kom je voor de gezelligheid’’, zegt hij. Daarnaast blijft het kantoor een plek waar het bedrijf klanten ontvangt.
Bij bol.com wordt het hoofdkantoor zelfs aangepast op de nieuwe manier van werken. Er ligt een plan om er ‘een soort campus’ van te maken, met minder bureaus en meer ruimtes voor samenwerking – en een complete toren voor teamdagen en trainingen.
Tip 4: Maak duidelijke afspraken
Maakt het uit of iemand vanuit huis werkt of bijvoorbeeld vanuit een vakantiehuisje in Bali? Dat is een vraag waar bedrijven over moeten nadenken met de nieuwe manier van werken.
Bij bol.com stellen ze een paar voorwaarden voor werken vanuit het buitenland: je moet toestemming hebben van je manager, een werkvergunning van het land waar je werkt en een vaste werkplek, dus geen hotelkamer. Brandfirm probeert het aantal eisen te verminderen, maar nu zijn die onder andere dat je zelf moet regelen wat nodig is voor het werk op afstand en dat je minstens drie uur overlap moet hebben met de werktijden in Nederland.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
CBS: Nog nooit zoveel zieke werknemers als in eerste kwartaal
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent. Dat is het hoogste percentage dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten. -
CV-monteur Theo maakte zoveel mee, dat hij er een boek over schreef: ‘Koffie is het begin van een gesprek’
Een CV-monteur maakt heel wat mee, weet Theo van der Himst (62) uit Bakkum. Hij werkt al ruim 30 jaar in de techniek en heeft al bij veel mensen binnen mogen kijken. Daar verzamelde hij verschillende verhalen, mooie én verdrietige. Die bundel is onlangs verschenen in boekvorm. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
1 op de 5 werkenden voelt zich wel eens onveilig op de werkplek
Grensoverschrijdend gedrag, pesten en discriminatie zijn voor veel werkende Nederlanders nog steeds realiteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer. Ook laten de cijfers zien dat niet alle werkgevers aandacht hebben voor het probleem of meldingen serieus nemen.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Terug naar het ‘oude normaal’? Zo is het kantoor veranderd sinds corona
Met het schrappen van de laatste nog geldende coronamaatregelen lijkt, precies twee jaar na het begin van de crisis, het ‘oude normaal’ eindelijk terug. Toch zal niet alles hetzelfde zijn als voorheen. Bedrijven zijn de meerwaarde van thuiswerken in gaan zien en kiezen daarom massaal voor een drastische herinrichting van de werkomgeving. ,,Het fysieke kantoor wordt meer een ontmoetingsplek dan een werkplek.’’ -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit.