Hoge functie bij de reddingsbrigade, waar jij moet ingrijpen bij overstromingen
Vacature van de WeekReddingsbrigade Nederland zoekt een ‘Operationeel Manager Waterhulpverlening’. Daarmee ben je, samen met de directeur, een van de belangrijkste gezichten bij de Reddingsbrigade.
Je bent leidinggevende, je maakt beleid, houdt zicht op financiën en je hebt operationele taken. Je moet praten, schrijven, organiseren en voor een groep staan. Een afwisselende en drukke baan, aldus Bernard Korte, die de functie nu nog bekleedt. Aan wat voor taken moet je dan denken? ,,We hebben recent alle reddingsbrigades georganiseerd op de schaal van de veiligheidsregio’s van de hulpdiensten, zodat we elkaar makkelijker kunnen vinden”, vertelt Korte. ,,Als Operationeel Manager ben je er dan verantwoordelijk voor om dat te onderhouden en moet je zorgen dat de onderlinge samenwerking goed blijft.” Partners van de Reddingsbrigade zijn bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, de Veiligheidsregio’s (brandweer) maar ook het Rode Kruis en de Kustwacht zijn partijen waarmee wordt samengewerkt.
Nieuwjaarsduik
Ook de relaties tussen de brigades onderling worden begeleid door de operationeel manager. ,,Hij of zij organiseert bijeenkomsten op regionaal en landelijk niveau om best practices uit te wisselen. Je bent ervoor verantwoordelijk dat je het landelijk niveau omhoog krikt.” En dat gaat het hele jaar door: veel mensen denken bij de Reddingsbrigade al snel aan het strand en zwemmen in de zomer, maar ook bij andere evenementen staat de dienst paraat: nieuwjaarsduiken, als er geschaatst wordt en bij een gebeurtenis als de sinterklaasintocht.
Dat vraagt wel wat capaciteiten: het liefst is de nieuwe kandidaat academisch opgeleid (,,Je zit met mensen van het hoogste beleidsniveau aan tafel tijdens overleggen”) en je moet stevig in je schoenen staan, ook in besprekingen met vrijwilligers. Ervaring bij de reddingsbrigade is niet per se nodig. ,,Dat pak je vrij snel op, als je maar gevoel hebt voor hulpverlening en iemand die bereid is zich in te zetten op het gebied van hulpverlening.”
Stressbestendigheid is dus een prettige bijkomstigheid
Reddingsvloot
Het mooie aan deze functie is volgens Korte de koppeling tussen beleid en uitvoering. ,,In veel organisaties heb je te maken met heel veel tussenliggende lagen, maar hier zit je lekker dicht op de praktijk.” Overigens moet je niet verwachten dat je continue op het strand zit bij de reddingsbrigade. Af en toe tijdens een campagne of een werkbezoek, maar in principe is het toch een beleidsfunctie die je voornamelijk achter je bureau uitvoert, geeft Korte aan.
Waar het ‘operationele’ in de functietitel dan vandaan komt, vraag je je af? Nou, daar heeft Korte wel een verklaring voor. ,,Je bent landelijk coördinator van de Nationale Reddingsvloot. Deze vloot staat altijd klaar voor als er overstromingen zijn in Nederland.” Hij lacht. ,,Flauw gezegd: een verzekeringsproduct.” Maar toch: als er iets gebeurt, moeten al deze boten en mensen direct klaar zijn om te helpen bij een ramp. Stressbestendigheid is dus een prettige bijkomstigheid, aldus Korte.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 6 maart. Het gaat om een fulltime functie en het salaris is – afhankelijk van functie en werkervaring – tussen de 3.000 euro en 5.000 euro bruto. De manager valt onder het cao Sport en wordt ingedeeld in schaal 10 of 11.
Interesse? Je vindt de vacature bij Nationale Vacaturebank.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sinds Stefan (13) multimiljonair strikte, is het bedrijf van zijn ouders booming: ‘Telefoon bleef maar gaan’
Stefan Anker (13) wist het vorig jaar wel: papa en mama moesten eens contact opnemen met topondernemer en multimiljonair Pieter Schoen. Volgens de tiener moest hij dé investeerder worden van zijn ouders’ bedrijf. Dankzij een brief werd zijn wens vervuld. ,,Het zijn geen wijsneuzen die je bedrijf herinrichten.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Werknemer en privacy: dit mag je baas wel en niet van je weten
Het verzamelen en bestuderen van data over werknemers, veel werkgevers doen het. Ze gebruiken data bijvoorbeeld om werkgeluk te peilen en om productiviteit te meten. Maar welke persoonlijke gegevens mag een bedrijf inzien en analyseren? Mag je werkgever bijvoorbeeld proberen te voorspellen of en wanneer je kinderen zal krijgen?
-
Vacature van de week
Verstand van (bruids)mode? Winkel ‘Say Yes to the Dress’ zoekt nieuwe styliste
Zit jij steevast aan de buis gekluisterd bij het bruidsjurkenprogramma Say Yes to the Dress? En heb je ook nog ervaring in de fashionretail? Dan heeft bruidsmodewinkel Koonings in Deurne de baan voor jou. Ze zoeken een nieuwe styliste om bruiden aan hun droomjurk te helpen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Deze bedrijven profiteren van enorme drukte op Schiphol: ‘We kunnen het niet meer aan’
Personeel laten invliegen, sterke drank leveren, parkeerplekken en taxiritjes: bedrijven uit het Groene Hart profiteren van de enorme drukte op Schiphol. Maar er is een keerzijde: niet iedereen kan na twee lange coronajaren aan de vraag voldoen. ,,We hebben nog maar drie taxichauffeurs over.”