Hoe hoger de functie, hoe gelukkiger op het werk
Hoe hoger in de boom, hoe vaker iemand een goede dag op het werk heeft. Bijna 40 procent van de hoge bazen zegt bijna elke dag een goede dag te hebben op werk. Bij werknemers (27 procent) en managers (29 procent) is dat minder het geval.
Dat blijkt uit een enquête onder 2558 werkende mensen, onder wie 235 uit Nederland. Bijna twee derde van alle respondenten heeft meer dan één goede dag per week op het werk. Dat is volgens de onderzoekers genoeg om te spreken van werkgeluk. In Nederland ligt het percentage nog iets hoger: 72 procent heeft meer dan één goede dag op het werk.
De belangrijkste reden om een dag als een goede dag te omschrijven, is onder Nederlanders de vrijheid om je werk te kunnen doen op je eigen manier en door leuke taken te doen. Ook betekenisvol werk is een belangrijke reden om een goede werkdag te hebben. In alle drie de gevallen vinkten meer dan 130 mensen aan dat dit van invloed was op hun werkdag.
En dat verklaart meteen waarom mensen hoog in de boom vaak meer werkgeluk ervaren. ,,Die hebben vaker het gevoel dat ze zelf kunnen bepalen wat ze doen op een dag”, zegt Fennande van der Meulen, werkgeluk-deskundige en namens Happy Office verantwoordelijk voor het onderzoek.
,,We hebben het in Nederland veel over autonomie op de werkvloer”, zegt Van der Meulen. ,,In Nederland begrijpen we dat het belangrijk is en het past bij onze manier van werken. Dat is ook een verklaring waarom we waarschijnlijk relatief gelukkiger zijn in ons werk.”
Slechte dagen blijven vaker hangen, maar vaak blijkt dat het helemaal niet zo heel slecht was
Meer werkgeluk
34 procent van de Nederlanders heeft bijna elke dag een goede dag op het werk. Daarmee scoren we hoger dan het wereldwijde gemiddelde van ruim 30 procent. Het zijn goede en hoopvolle cijfers, vindt Van der Meulen. ,,Toch is er nog veel te verbeteren. We weten allemaal dat als je gelukkiger bent op je werk, je ook meer gedaan krijgt. Dat blijkt ook uit onderzoek. Mensen die gelukkig zijn, presteren beter op hun werk."
Helaas kost het vaak moeite om de goede dingen te onthouden, zegt Van der Meulen. ,,Slechte dagen blijven beter hangen. Ons brein waarschuwt van nature vaker voor slechte dingen en gevaar, en dat werkt door op het werk. Vaak komen mensen thuis en schrijven ze een dag af als een rotdag omdat er één ding niet goed ging. Je moet jezelf aanleren om te bedenken of het echt niet leuk was, of dat er ook dingen goed gingen. Vaak blijkt dan dat het helemaal niet zo’n slechte dag was”, geeft ze als advies mee.
Dat is vooral relevant voor de mensen die nooit een goede dag hebben: wereldwijd geeft 6 procent van de respondenten dat aan. In Nederland is dat 3 procent.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Medewerker in opleiding nog tot 1 juli 2024 ruimer inzetbaar bij kinderopvang
Kinderopvangorganisaties mogen ook de komende twee jaar beroepskrachten in opleiding ruimer inzetten. Dat heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) besloten, omdat de kinderopvangsector al langer kampt met een hoge werkdruk en personeelstekorten. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Deze Chef Geluk tovert jou om tot een gelukkige werknemer
Bedrijven doen steeds meer om het hun werknemers naar de zin te maken. Sommige stellen daar zelfs een Chief Happiness Officer (CHO) voor aan. En er bestaat sinds kort een heuse opleiding voor. Arjen Banach (28) is sinds vorig jaar ‘Chef Geluk’ bij zorgbedrijf Cosis. -
Hoe zorg je dat mensen blij worden van hun baan? Dat leer je hier
Vandaag start de nieuwe opleiding tot Werkgelukdeskundige aan de Fontys Hogeschool. Doel is om van een baan iets te maken waar mensen blij van worden. De eerste cursus is helemaal vol. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
Podcast
Hoe worden we echt gelukkig in ons werk?
'Als ik maar hard werk, word ik succesvol en als ik eenmaal succesvol ben, dan word ik gelukkig.’ Een bekende gedachte? Volgens werkgelukdeskundige Krista de Wolff is dit een hardnekkige denkfout. Hoe worden we nou echt gelukkig in ons werk? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Toen Anne (31) kanker kreeg, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’ en nu opent ze een flexwerkplek
Toen ze ziek werd, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’. De Utrechtse Anne Hardeveld (31) kreeg twee jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker met een uitzaaiing. Na bestralingen en chemo’s laat ze zich door niets meer tegenhouden.