Het wordt steeds lastiger voor werkgevers om personeel te behouden
Bedrijven hebben steeds meer moeite met het vasthouden van personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot. ,,Werknemers vinden waardering heel belangrijk.”
Vorig jaar verwachtte ruim 50 procent zonder problemen bestaand personeel vast te kunnen houden, dit jaar is dat nog maar 40 procent. Het is een bijkomstigheid van de aantrekkende arbeidsmarkt, zegt Hans van der Spek, directeur kenniscentrum HRM bij Berenschot. Zij voerden in samenwerking met uitgeverij Performa en softwareontwikkelaar Talentsoft een jaarlijkse onderzoek onder ruim 900 HR-professionals uit. ,,Gemiddeld heeft 20 tot 25 procent een sluimerend gevoel om eens te vertrekken. Maar mensen voelden zich lang beducht om de stap te zetten. Nu hebben ze meer vertrouwen in de economie.”
Wat verzinnen bedrijven om hun mensen te behouden? Lees de voorbeelden onderaan dit artikel.
Dat er meer vacatures zijn en mensen vaker worden benaderd door recruitmentbureaus voedt dat gevoel alleen maar, denkt Van der Spek. ,,Enig verloop binnen de organisatie is niet raar. Dat is vanuit een organisatie misschien zelfs wel wenselijk. Maar je moet wel proberen om ook bestaande mensen te behouden.” Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven daarom steeds meer inzetten op het binden van bestaande medewerkers.
Betrokkenheid
Een belangrijk element daarbij is de betrokkenheid van werknemers bij de organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de bedrijven aandacht geeft aan ‘Employee Experience’: de totale beleving van een medewerker, van het begin tot het einde. Bij bedrijven met meer dan 10.000 werknemers ligt dat zelfs op 85 procent. ,,Medewerkers willen serieus worden genomen”, zegt van der Spek. ,,Veel bedrijven zeggen dat het personeel het belangrijkste kapitaal is. Dat is een mooi tegeltje voor aan de wand, maar medewerkers moeten het ook terugzien in de praktijk.”
Soms ontstaat het beeld dat het salaris reden is om uit te kijken naar een andere baan, maar dat blijkt mee te vallen, zegt Van der Spek. ,,De belangrijkste reden om te vertrekken is vaak de leidinggevende. Mensen ontvangen onvoldoende waardering – in zingeving en respect – voor het werk dat ze doen. Dat vinden ze vaak belangrijker dan het aantal euro’s dat ze ermee verdienen.”
De belangrijkste reden om te vertrekken is vaak de leidinggevende
Vragen als: 'Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden?' zijn dan belangrijker. Wordt er bijvoorbeeld gecommuniceerd over carrièrepaden? En zijn er mogelijkheden naast je eigen functie? ,,Soms zie je bijvoorbeeld dat organisaties snuffelstages aanbieden”, zegt Van der Spek. Ook zag hij een cao-overleg waarbij werkgevers inzetten op de introductie van een persoonlijk keuze-budget voor arbeidsvoorwaarden, met de hoop op die manier aantrekkelijk te blijven voor het personeel.
Behouden en tegelijkertijd werven
Dat werkgevers investeren in het behouden van mensen, heeft nog een bijkomend voordeel. Ben je namelijk een aantrekkelijke werkgever voor je personeel, dan helpt dat ook bij het aantrekken van nieuwe mensen. ,,Als je je eigen mensen inzet om nieuwe collega’s te werven, was je twee handen”, legt Van der Spek uit. ,,Zij zijn enthousiast over hun werk en vertellen dat weer op verjaardagen en of op de sportclub.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'De opleving van het vaste contract is slechts tijdelijk'
Voor het eerst sinds 2009 groeit het aantal vaste banen sterker dan het aantal flex-contracten, bleek eerder deze week uit kwartaalcijfers van het CBS. Is dat structureel of slechts een korte opleving van het contract voor onbepaalde tijd? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland. -
Hennie van der Most: 'Je moet vijf of zes bazen gehad hebben'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: ondernemer Hennie van der Most (67). De markante ondernemer uit Lochem bouwt oude bedrijfspanden om tot amusementsparken.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Man ‘kaal’ noemen op werkvloer is volgens Britse rechtbank seksuele intimidatie
Een man op de werkvloer uitschelden voor ‘kale’ kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. ,,Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw.” -
PREMIUM
Experiment: direct, zonder opleiding, aan het werk in zorg
De Noord-Brabantse zorginstellingen De Riethorst Stromenland en Prisma lanceren samen met nog twee instellingen een nieuwe manier om de groeiende vraag naar personeel op te vangen.