‘Het meeste waar ik voor betaald kan krijgen is 24 uur per week, maar ik werk meestal 30 of 40 uur’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francy (62) werkt 24 uur in de week als begeleider voor demente ouderen die nog thuis wonen.
Wat verdien je?
,,Netto 1300 euro, bruto is dat 1523 euro.”
Blij mee?
,,Nee, absoluut niet, want ik moet ermee rondkomen. Ik zorg voor mezelf en dat is echt het nadeel van een alleenstaande vrouw zijn. In mijn huwelijk heb ik ook gewerkt, maar dan hadden we twee inkomens. Na mijn scheiding 12 jaar geleden moest ik het alleen doen. Ik werkte in een modezaak, daarna in een fabriek. Ik werkte ploegendiensten en dat brak me op en ik werd ook ontslagen, omdat er geen werk meer was. Daarna heb ik nog verschillende baantjes gehad en toen kwam dit op m’n pad. Het meeste waar ik voor betaald kan krijgen is 24 uur, maar ik werk meestal 30 of 40 uur.”
Heb je gevraagd om uitbreiding te krijgen van je contract?
,,Ja, maar mijn manager zei dat 24 uur het maximale is. Ik heb een jaarcontract en aan het einde van het jaar kunnen we het bespreken. Het gaat wel goed met het bedrijf, dus wie weet.”
Hoeveel krijg je voor je overuren uitbetaald?
,,Dat weet ik niet. Volgens mij hetzelfde. Maar moet je dan niet meer belasting daarover betalen? Dat heb ik gehoord, maar dat heb ik niet nagevraagd. ”
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren.
,,O, echt? Ik werk hier nu anderhalf jaar en ik heb 190 overuren. Ik dacht, ik laat ze aan het einde van het jaar uitbetalen. Maar ik heb onlangs overleg gehad met mijn manager en er wordt gezorgd dat ik aankomende uitbetaling 60 overuren krijg. Dat wordt dan dus de eerste keer. Ik was het ook een beetje vergeten. Ik ben niet zo’n regelaar.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb een telefoon van het werk. Ik krijg 19 cent reiskostenvergoeding voor de eerste tien kilometer en daarna krijg ik 29 cent per kilometer vergoed. Ik krijg ook een eindejaarsuitkering.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Toen ik mijn contractbespreking had, had ik ingestemd met het loon. Maar thuis dacht ik: het is toch niet normaal dat ik met mijn 62 jaar weer onderaan moet beginnen? Dus ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ik heb mijn manager gevraagd of dit het hoogste loon was wat ik kon verdienen. Dat was het niet en ze konden er nog wel wat bij doen. Ik denk dat ik er 50 cent per uur bij heb gekregen. Ik was wel trots dat ik het gedurfd heb om erover te praten.”
Thuis dacht ik: het is toch niet normaal dat ik met mijn 62 jaar weer onderaan moet beginnen?
Was dit de eerste keer dat je hebt onderhandeld?
,,Nee, tijdens mijn eerste baan in de modezaak heb ik mijn baas om opslag gevraagd. Hij zou erover nadenken. Tijdens de personeelsvergadering werd ik te kijk gezet. Dat iemand het lef had gehad om loonsverhoging te vragen... Ik ging door de grond. Ik heb er wel nog vijf jaar gewerkt. Als de baas er was, was er spanning tussen ons, maar hij kwam maar één keer per maand. Gelukkig kreeg ik veel steun van collega’s. Maar dat ging achter zijn rug om, want iedereen vond het een vreselijke man.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Nee, dat zou ik niet weten.”
Zou je het willen weten?
,,Nee, want dan maak ik me alleen maar boos als zij meer blijken te krijgen. Al denk ik dat de meesten genoegen nemen met het loon wat ze wordt aangeboden.”
Hoe zie jij je toekomst, financieel?
,,Volgend jaar houdt mijn alimentatie op, dat is maandelijks 350 euro netto. Dat heb ik 12 jaar gekregen. Het wordt een uitdaging om zonder rond te komen. Ik probeer alles positief te zien. Ik zal er wel dingen voor moeten laten. Op een terrasje zitten, of iets leuks kopen voor mezelf, zoals een plantje. Het zijn kleine dingen waar ik het over heb. Maar ja, dan maar een plant minder.”
Verdient Francy genoeg?
Leeftijd: 62
Aantal jaar relevante werkervaring: 2,5 jaar als verzorger (45 jaar werkervaring in totaal)
Aantal werkzame uren per week: 24
Opleiding: mbo
Functie: maatschappelijk werker
Branche: zorg en welzijn
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 1605 euro bruto. ,,82 euro meer. Ik heb geen diploma’s. Iedereen kan hier komen werken, dus ik snap het wel.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Salaris
Anton kreeg onaangekondigd een loonsverhoging: ‘50 euro netto per maand voor de inflatie’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Anton (37) werkt 36 uur in de week als gastheer in het casino. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Pik je ineens niets meer van je collega's? Dat kan hier aan liggen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: boos of hongerig? -
Salaris
Willem was commando maar werd docent op het mbo: ‘Er wordt goed voor me gezorgd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Willem (49) werkt 38 uur in de week als docent op een mbo-sportopleiding.