Goede voornemens al mislukt? Deze gewoonte aanleren maakt pas echt verschil
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: aardig doen.
Delen per e-mail
Het zal voor u geen nieuws meer zijn: goede voornemens werken niet. Een groot abstract doel in de toekomst (tien kilo afvallen!, Een marathon rennen!) motiveert een paar weken, maar daarna zakt de motivatie in. Het initiële enthousiasme maakt plaats voor schuldgevoel en schaamte, en dat is voor niemand leuk. Ik weet zeker dat een goed deel van de voornemens die enkele dagen geleden boven de oliebollen nog vol overtuiging waren aangekondigd, nu alweer zijn gesneuveld.
Aardig doen
Wat wél kan werken, is een eenvoudige nieuwe gewoonte proberen te installeren - althans, dat is wat ik dit jaar probeer. Ik ben er stiekem al een paar weken mee bezig. De gewoonte die ik mezelf poog te leren: om nu eindelijk eens áárdig te gaan doen.
Ik dwong mezelf vanuit anderen te denken. Waarmee kon ik iemand blij maken?
Wat me inspireerde tot deze radicale stap was een onderzoek van Elizabeth Dunn, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van British Colombia. Dunn en haar collega’s gaven studenten aan de campus zomaar een geldbedrag van vijf of twintig dollar. Sommige studenten kregen daarbij de instructie om met dat geld iets leuks voor zichzelf te kopen, anderen om er iets aardigs mee te doen voor een ander. Aan het eind van de dag werden de studenten opgebeld met de vraag hoe gelukkig de ervaring hen had gemaakt.
Wat bleek: de studenten die met het geld iets aardigs voor een ánder hadden gedaan, waren er blijer van geworden dan de studenten die zichzelf iets hadden gegeven. De hoogte van het geldbedrag maakte voor het geluksgevoel geen verschil.
Bekijk hieronder een video van de Universiteit van Nederland over goede voornemens.
Vrolijker
Iets vriendelijks doen voor een ander is fijn voor de ander in kwestie, en je wordt er zelf ook nog eens gelukkig van. Daarom verschijnt het nu al een paar weken dagelijks op mijn digitale to do-list: ‘doe iets aardigs’. Zo trakteerde ik deze en gene op diners of koffie, liet ik bloemen bezorgen, bood ik mijn tijd aan aan wie het kon gebruiken en deed ik donaties aan goede doelen. Het werd een sport: wat kan ik vandaag voor aardigs bedenken, hoe kan ik vandaag mijn goede vibes de wereld in sturen? Het bleek ook een oefening in nederigheid: ik dwong mezelf ermee vanuit anderen te denken. Waarmee kon ik iemand blij maken? En als klap op de vuurpijl: ik werd er inderdaad zelf vrolijker van.
Iets aardigs doen als dagelijkse gewoonte: simpel, doeltreffend, prettig voor de ander én voor jezelf. Dat is dus dubbel winst. Alle ingrediënten voor een gewoonte die ook na januari nog vol te houden is - we zullen zien.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier alle video’s over werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zorg je dat collega’s hun afspraken wél nakomen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: afspraken nakomen. -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
‘Bovenal was 2020 een jaar waarin we onze angsten onder ogen kwamen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het jaar van hoop -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende. -
Een op de zes vreest niet geschikt te zijn voor baan van de toekomst
Sommige banen van nu bestonden twintig jaar geleden nog niet. En grote kans dat andere functies over twintig jaar niet meer bestaan. Zijn we daarop voorbereid? Een op de zes Nederlanders denkt van niet en is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt.
-
Waarom je best mag relaxen in de lockdown: ‘De inbox zorgt maar even voor zichzelf’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ‘hygge’ -
PREMIUM
Ondernemer Thomas (21) weet precies wat Nederland nú wil kopen: ‘Als kind had ik al handeltjes’
Eerst kwam er een run op mondkapjes en deze zomer wilde iedereen een webcam. Voor Thomas Prinsen (21) uit Leusden is het de uitdaging om het gouden product te vinden én groot in te kopen. ,,Als kind verkocht ik al waterballonnen op het schoolplein.” -
PREMIUM
Nieuwe koers werkgevers: groener, inclusiever en meer welvaart voor iedereen
Het Nederlandse bedrijfsleven gooit het roer drastisch om. Met 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten, een stageplaats voor iedereen en 20 procent meer welvaart in 2030 kondigen werkgevers de geboorte aan van een ‘nieuw Rijnlands model’.