Gebruik je graag moeilijke woorden? Dit is waarom je dat beter niet kan doen
ColumnGedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: normale taal.
‘Kan het wat mínder vlot geschreven?’, las ik in mijn mail. Ik had wetenschappers geholpen met een artikel over hun nieuwste project en had mijn best gedaan om het voor leken zo helder mogelijk uit te leggen. Iets te helder, vonden ze, want nu kwam het allemaal iets te simpel op hen over. In de bijlage hadden ze suggesties gedaan om de zinnen weer passief te maken (‘onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten’) en ook ambtelijke taal zetten ze stilletjes terug (‘tevens’ in plaats van ‘ook’).
Op zich snapte ik waar de wetenschappers bang voor waren. Ze wilden niet anders klinken dan hun beroepsgenoten en als je hun onderzoek uitlegt in klare taal klinkt het ineens – tja – begrijpelijk. Alsof hun jarenlange onderzoek eenvoudig was. Sommige mensen zijn huiverig voor het ‘vertalen’ van moeilijke materie naar normale-mensen-taal. Vooral als je het vervolgens jip-en-janneke-taal noemt, dan lijkt het net alsof het voor kleuters bedoeld is. Een belediging voor de lezer en de afzender.
Cognitief gemak
Maar als je verstandig en overtuigend wil overkomen, dan helpt ingewikkelde taal je niet. Integendeel, zo bewees Amerikaanse hoogleraar psychologie Daniel M. Oppenheimer. Hij liet in vijf onderzoeken studenten stukken tekst lezen. Sommige teksten waren goed leesbaar, met normale taal. Andere waren onnodig ingewikkeld gemaakt, met lange woorden. Je zou denken dat het knap is om zulke lastige woorden te gebruiken, maar de studenten waren niet onder de indruk. Ze vonden de schrijvers van de makkelijke teksten intelligenter en meer zelfverzekerd.
Als je verstandig en overtuigend wil overkomen, dan helpt ingewikkelde taal je niet. Integendeel
Het heeft allemaal te maken met ‘cognitief gemak’. Je hersenen doen het liefst zoveel mogelijk op de automatische piloot en een vlotte tekst helpt ze daarbij. Het brein hoeft zich niet te veel in te spannen en je voelt je optimistisch en op je gemak. Lezen we lastige woorden of een tekst in een moeilijk leesbaar lettertype, dan moet ons brein zich actiever gaan inzetten. We worden dan sceptischer en minder goed van vertrouwen.
Gewoon normale woorden schrijven dus, vooral als je wil dat je lezers ook nog iets oppikken van wat je probeert te vertellen. Moet je een advies schrijven of iets ingewikkelds uitleggen aan een ander? Stel je dan voor dat je het aan een buurman of familielid uitlegt. Praat je dan ook zo?
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gebruik jij op het werk ook moeilijke woorden?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een duurzame hoofddoek? Die bleek onvindbaar, dus ging Janey ze zelf verkopen
Rustige, natuurlijke kleuren. Daarbij voelt Janey Kruit (26) uit Zeist zich het allerbeste. Of het nou gaat om de sfeer van haar interieur, haar naturelle make-up of om haar kleding. Belangrijker nog is een duurzame insteek. Maar een hoofddoek die aan al die voorwaarden voldoet, bleek onvindbaar. En dus stapte de jonge ondernemer in dat gat in de markt. -
PREMIUM
‘Vintage kiloknallers’ van broers Roël en Daud zijn ‘booming business’: ‘We maken er een feestje van’
Het begon als een hobby van twee broers die zelf dol zijn op vintagekleding. Inmiddels runnen Daud en Roël IJsselstein (25 en 22) een bedrijf met twintig medewerkers, kopen vintage in heel Europa en verkopen dat via landelijke pop-up kilosales. Vintage is hip! -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUM
Marije (35) verkiest het boerenbestaan boven alles: ‘Ik ben hier op mijn plek’
Vraag de 35-jarige Marije Klever of het makkelijk is om boer te worden in Nederland, en ze antwoord volmondig ‘nee’. Strenge regels, iedere dag werken en hoge kosten maken het een lastig bestaan. Toch hoopt ze dit de rest van haar leven te doen. ,,Mensen moeten drie keer per dag eten, ik ben trots dat ik bij mag dragen aan de voedselproductie.” -
PREMIUM
Waarom we meer moeten spelen op het werk
Als kind spelen we allemaal, maar op de werkvloer doen we het amper. Werk is vooral een serieuze aangelegenheid. Waarom eigenlijk? Deze experts pleiten voor meer speelruimte in organisaties. -
Zij verruilden hun werk in Nederland voor een baan op het zonnige Aruba
Na een werkdag een duik in de zee nemen, even kitesurfen of naar een strandtent voor een drankje in de zon. Deze Nederlanders werken als marinier, basisschooljuf en waarnemend arts op Aruba. Hoe is het om te leven op een Caribisch eiland?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer