'Een powerhouding vergroot je zelfvertrouwen'
Gezond op de zaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: een powerhouding vergroot je zelfvertrouwen.
Wie beweert dit?
Amy Cuddy gaf in 2012 een TED-talk over haar onderzoek naar het effect van een powerhouding. Deze TED-talk werd razend populair en is tot nu toe al meer dan 44 miljoen keer bekeken.
De sociaal psycholoog had een test gedaan waarin de proefpersonen twee minuten lang een 'high power pose' (in Nederland vertaald als powerhouding) aannamen. Dat kan zittend, zolang de borst maar vooruit staat, je rechtop zit of zeer ontspannen. De staande positie is ook krachtig en open in tegenstelling tot de 'low power pose' die meer ineengedoken is, met de handen voor elkaar, je hand bij je keel of een gebogen hoofd. Bij de proefpersonen die twee minuten de powerhouding aannamen, constateerde Cuddy een hoger testosteronniveau. Hun hormoonhuishouding zou dus veranderen door de houding.
Wacht eens even, power. Riep Ivo Opstelten dat niet?
Een goed afgestelde microfoon registreerde in 2015 hoe minister Ivo Opstelten enkele keren 'power' tegen zichzelf zei, voordat hij de lastige pers te woord stond. De powerhouding zou ook helpen voordat je een presentatie geeft of gaat solliciteren. Alleen is de vraag of het onderzoek van Cuddy wel zo betrouwbaar was. Daar kwamen in de loop van de jaren steeds meer vragen over. De sociale psychologie kwam onder een vergrootglas te liggen. Toen andere wetenschappers de statistiek achter de onderzoeken gingen bestuderen, bleken de onderzoeksresultaten van Cuddy toch niet zo betrouwbaar te zijn als in die eerste TED-talk werd beweerd. De resultaten die Cuddy vond, zijn door geen enkele andere onderzoeker gevonden.
En nu?
Vorige maand stond er in The New York Times een groot artikel over het onderzoek van Cuddy en hoe dat onder vuur kwam te liggen. Daarmee kwam Cuddy zelf ook onder vuur te liggen. Collega's lieten plots weten niet meer achter het onderzoek te staan dat ze samen met haar hadden verricht. Ze werd, misschien wat onterecht, het boegbeeld van onderzoek dat niet goed genoeg was gedaan.
De claim over een hoger testosteron doet Cuddy niet meer. Ze staat nog wel achter de conclusie dat het gevoel van zelfvertrouwen door een powerhouding wordt vergroot. Sceptici zeggen dat proefpersonen in dat geval mogelijk het antwoord geven dat de onderzoeker het meeste plezier doet.
Een powerhouding doet in ieder geval geen kwaad. Of het je zelfvertrouwen vergroot, is zeer de vraag. Het kon Opstelten als minister in ieder geval niet redden.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Serie: Gezond op de Zaak
'Drink pas koffie na tien uur 's ochtends'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: koffie zou je niet te vroeg mogen drinken. -
Gezond op de zaak
'Van een goed ontbijt ga je harder werken'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: een goed ontbijt maakt productiever.
-
gezond op de zaak
'Zitten is dodelijker dan roken'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: zitten is dodelijker dan roken. -
-
-
SERIE
'Een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: eet bij de lunch liever een broodje kroket dan een broodje kaas. -
Gezond op de Zaak
'Eén mail haalt je 25 minuten uit je concentratie'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: mail is levensgevaarlijk voor je concentratie.