'Een dutje op het werk maakt je productiever'
GEZOND OP DE ZAAKWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: is het verstandig om een dutje te doen op het werk?
Wie beweert dit?
,,Een dutje doen op het werk als je even te moe bent om je te concentreren? Dat moet kunnen om professionele fouten te voorkomen”, schrijft Het Nieuwsblad in september 2016. Het Vlaamse dagblad baseert zich op een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
De krant adviseert een dutje van 25 minuten rond twee uur in de middag en citeert slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen: ,,De zogenaamde powernaps zijn heel efficiënt om op een korte tijd te recupereren, vooral op mentaal vlak. Je concentratie wordt beter en je creativiteit neemt toe. Een powernap is soms zelfs effectiever dan een kop koffie.” Overigens is Het Nieuwsblad niet het enige medium dat het nut van een dutje op het werk beschrijft, ook de Volkskrant, RTL en NOS hebben er stukken over geschreven.
Klopt het ook?
We leggen de claim voor aan neurowetenschapper Ysbrand van der Werf bij de VUmc, hij is ook voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek (NSWO) en auteur van het boek Iedereen Slaapt. ,,Er zijn nog niet veel stevige onderzoeksresultaten om heel stellig te zijn over het nut van een middagslaapje”, zegt hij.
,,Veel van de verhalen zijn anekdotisch, ze komen van mensen die zeggen het nuttig te vinden. Van wat we weten lijkt het erop dat je een dutje van 25 minuten moet doen om effect te hebben. Dat is een periode van lichte slaap waarin je een beetje slaapt en een beetje uitrust. Is het korter dan doezel je wat en dat blijkt niet genoeg, is het langer dan kom je in een diepe slaap en word je groggy wakker. Wat wel kan is één volledige slaapcyclus afmaken, dan moet je eigenlijk negentig minuten slapen: de klassieke siësta.
Handig voor als je slecht slaapt!
Dan moet je juist oppassen, aldus Van der Werf. ,,Dit soort dutjes zijn eigenlijk alleen voor mensen zonder slaapproblemen. We adviseren mensen die slecht slapen liever om hun slaap op te sparen voor de nacht anders zou het dutje de nachtrust kunnen verstoren.”
De onderzoeker legt uit dat mensen na een kort middagdutje zich de uren erna beter kunnen concentreren en ook werkt de slaap om aangeleerde dingen in het geheugen op te slaan. Van der Werf deed zelf onderzoek met een groep mensen die een vaardigheid aanleerde en daarna negentig minuten ging slapen. ,,Toen bleek dat ze na de slaap de taak beter uitvoerden dan de groep die niet had geslapen.” Een powernap op kantoor is dus aan te raden voor mensen die er behoefte aan hebben, goed slapen en er 25 of 90 minuten voor kunnen uittrekken.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
‘Mijn vrouw vindt het oneerlijk dat ik meer verdien terwijl we beiden net zo hard werken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Noah (35) is octrooigemachtigde bij een hightechbedrijf. Het bedrijf heeft patenten nodig om uitvindingen en innovaties te beschermen. Noah regelt die bescherming en zorgt ervoor dat het bedrijf producten kan maken zonder last te hebben van patenten van anderen. -
Welke banen hebben we nog in de toekomst?
Op de eerste dag van het nieuwe jaar kijken we vooruit. Welke banen zijn er eigenlijk toekomstbestendig en welke niet? -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Aloys (29) voert zand af van werkplaatsen: ‘Ik moet soms feestjes afzeggen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Aloys Schothorst (29) uit Soest is grond- en zandontzorger. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Rommelige werkplek schoon krijgen én houden: ‘Geen pennenbakjes vol lege pennen op je bureau’
Rondslingerende papiertjes, achtergebleven broodkruimels en ingedroogde koffievlekken. Bij het (thuis)werken wordt je bureau al snel een rommeltje. Voor internationale ‘Ruim-je-bureau-op-dag’ geven schoonmaker John Heuckeroth en opruimcoach Marianne Bodenstaff tips voor een schone en geordende werkplek. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Werkloosheid blijft ondanks recessievrees dalen
De werkloosheid is in december opnieuw gedaald. In de laatste maand van 2022 zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).