Dit zijn de beste plekken op de wereld om een baan te vinden
Wie in het buitenland wil werken, kan kiezen uit de hele wereld. Hoe maak je de beste keuze? HousingAnywhere stelde een lijst samen met de beste plekken in het buitenland om een baan te vinden. Opvallend is de aantrekkelijkheid van Duitsland.
Een lijst met de beste plekken om een baan te zoeken, begint met een inventarisatie wat starters belangrijk vinden. Want de klanten van HousingAnywhere, een verhuurplatform dat actief is in zestig landen, zijn vooral masterstudenten en PhD-studenten. ,,Allereerst moeten er banen zijn”, zegt Simone Pouw van HousingAnywhere. ,,We hebben voor onze lijst op LinkedIn gekeken naar het beschikbare aantal banen per stad. Maar starters vinden het ook belangrijk dat ze goed kunnen aarden in een buitenlandse stad.”
Salaris is volgens Pouw niet het belangrijkste voor deze doelgroep, maar dat hebben ze wel meegenomen in de lijst. En daarnaast de kosten van levensonderhoud. ,,We hebben gekeken welke bedrijven er in een stad zitten. Start-ups en grote invloedrijke bedrijven zijn sneller geneigd buitenlandse werknemers aan te nemen. En als ik zelf met buitenlandse collega’s spreek, noemen ze de cultuur van belang voor de plek waar ze willen wonen en werken.”
Nummer 1
De nummer 1 in de lijst is opvallend. Niet Amerikaans, niet Londen, niet een stad waar toeristen van over de hele wereld massaal naartoe trekken. Maar misschien juist daarom een ideale woon- en werkstad die vaak over het hoofd wordt gezien: München. Ook Simone Pouw was verrast door de uitslag van het onderzoek. ,,Ik had een heel ander beeld bij München, maar daar is juist een bijzondere omslag aan de gang. Er zijn veel start-ups en veel jonge mensen die iets tegenover de dominante oude auto-industrie willen zetten. En het blijkt er dus heel prettig wonen te zijn.”
München is nog geen magneet voor Nederlanders die naar het buitenland willen. Ons beeld van München is wellicht nogal gedateerd door de Duitse krimiserie Derrick en het EK van 1988. We zien Duitsland te snel over het hoofd als we denken aan werken in het buitenland. Terwijl: de oosterburen staan met drie steden in de top tien (München 1, Berlijn 6 en Frankfurt op 7) en vijf in de top 20 (Keulen 18, Stuttgart 20). De Verenigde staten doen het iets minder met vier steden in de top 20 (San Francisco op 2, Boston 4, Seattle 9 en Los Angeles 14). Banen genoeg in de VS, alleen zijn de kosten voor levensonderhoud torenhoog, zeker in een stad als San Francisco.
Nederlandse steden
De Nederlandse steden in de lijst zijn te vinden op plek 11 (Amsterdam), 32 (Rotterdam), 57 (Den Haag) en 58 (Eindhoven). Pouw vermoedt dat een stad als Eindhoven in de toekomst gaat stijgen. ,,Ieder jaar veranderen de cijfers natuurlijk en ik denk dat Eindhoven, maar ook steden in Spanje het steeds beter gaan doen in de toekomst. Daar gebeurt veel om buitenlandse werknemers naartoe te trekken.”
Wie puur voor het beschikbare aantal banen gaat, zit het beste in Moskou. Vind je salaris belangrijk, dan staat San Francisco op de eerste plek, gevolgd door vier Zwitserse steden. Het goedkoopste woon je in twee Indiase steden. De meeste start-ups vind je in München en Berlijn. Noorwegen en Denemarken scoren op kwaliteit van leven, terwijl ze het meest open minded zijn in Wellington, Nieuw-Zeeland, gevolgd door wederom München.
De top tien steden om een baan te vinden:
1. München
2. San Francisco
3. Zürich
4. Boston
5. Londen
6. Berlijn
7. Frankfurt
8. Toronto
9. Seattle
10. Kopenhagen
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Dick stoffeerde de Gouden Koets, Paleis op de Dam en Het Loo: ‘Maar daar kan de schoorsteen niet van roken’
De Gouden Koets, Paleis Het Loo en het Koninklijk paleis op de Dam: stoffeerder Dick Oostendorp (65) uit Montfoort komt overal. De kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vertelt álles over zijn vak, dat ook nog een ouderwets ambacht is. -
Zij stapten over naar een beroep waar ze staan te springen om mensen
In steeds meer beroepen is een structureel tekort aan personeel, waardoor werkgevers vaker genoegen moeten nemen met mensen zonder relevante werkervaring of opleiding. Zo staat het aantal niet vervulde vacatures op een historisch hoogtepunt: 262.000, volgens het CBS. -
4-urige werkweek
Voor travelblogger Milou is de wereld haar kantoor
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 6: Milou van Roon (26).
-
Iemand moet het doen
Dave is overledenenverzorger: ‘Elke dag met een glimlach naar werk, hoe gek dat ook klinkt’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Dave Boekhout (45) uit Helmond werkt al bijna twintig jaar als overledenenverzorger. -
Werken vanuit je hangmat? 5 tips hoe je een digital nomad wordt
Werken wanneer het jou uitkomt, mailtjes tikken op het strand en de hele wereld zien: digital nomads hebben een jaloersmakend bestaan. Lijkt locatie-onafhankelijk werken jou ook wel wat? Met deze 5 tips geef ook jij je carrière een globetrottend vervolg. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.