Dit trucje helpt tegen werkstress én lekkere trek
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: de 20-minutenregel
Delen per e-mail
Het was de vakantie én het vele thuiswerken: na de zomer bleef ik achter met een aantal ongewenste pondjes extra bagage. Een ijzeren nieuw sport- en eetpatroon moest er dus voor gaan zorgen dat ik mijn opgebouwde surplus niet mee de winter in zou slepen. Voor dat eerste verzwaarde ik mijn hardlooproutine. Voor het tweede greep ik naar het tegenwoordig heel hippe ‘vastendieet’.
Mocht u het even ontgaan zijn: bij het vastendieet pas je niet zozeer je soort voeding aan, als wel de momenten waaróp je eet. Ik opteerde voor de 5/2-variant, waarbij je vijf dagen in de week ‘normaal’ eet, en twee dagen rond probeert te komen op ongeveer 600 calorieën - een bakje yoghurt, een salade en een handje blauwe bessen, of zoiets. Vasten zou niet alleen slanker, maar ook slimmer, energieker en creatiever maken. U begrijpt: dat klonk mij als muziek in de oren.
Blinde paniek vanwege een plotselinge deadline? Dat is vaak na twintig minuten behoorlijk weggezakt
Zo’n streng dieet is echter ook een mentale uitdaging. Op vastendagen krijg je namelijk ook last van allerlei cravings: naar ijs, borrelnootjes, een boterham met kaas. Er zijn momenten waarop je aan niets anders meer kunt denken, en het gevoel hebt dat het absoluut noodzakelijk is om direct naar zo’n snack te grijpen.
Craving
Goed moment om dus weer eens te gaan oefenen met mijn favoriete techniek uit de psychologie, die ik de twintig-minutenregel noem. Hij werkt zo: je spreekt met jezelf af dat elke keer dat je zo’n craving hebt (naar een suikerrijke snack, naar een glas wijn of naar scrollen op Facebook), je hoe dan ook minstens twintig minuten wacht voordat je eraan toegeeft. Die ongelofelijk dringende behoefte, die voelt alsof hij nú, nú, nú moet worden ingewilligd, is na twintig minuten vaak spontaan weggeëbd. Het kan zelfs zo zijn dat je inmiddels iets anders aan het doen bent en alweer vergeten bent dat je kortgeleden zo’n enorme trek had. Riding the wave noemen ze dat in de verslavingszorg, naar de craving die aanzwelt en terugtrekt als een golf.
Het leuke is dat de twintig-minutenregel niet alleen werkt voor cravings, maar ook bij heftige emoties, bijvoorbeeld op de werkvloer
Het leuke is dat de twintig-minutenregel niet alleen werkt voor cravings, maar ook bij heftige emoties, bijvoorbeeld op de werkvloer. Blinde paniek vanwege een plotselinge deadline? Dat is vaak na twintig minuten behoorlijk weggezakt. Die collega, die je momenteel wel achter het behang kan plakken, kun je na twintig minuten meestal alweer een stuk beter hebben. En die e-mail die je zo woest maakt dat je stante pede in blokletters en met uitroeptekens wil reageren? Juist, qua heftigheid van emotie kun je daar maar beter een minuut of twintig mee wachten: waarschijnlijk is je gevoel dan weggezakt. Blijkt na twintig minuten van niet, ga dan gerust alsnog je gang!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Voorlopig werkt een groot deel van Nederland nog thuis. Dit zijn de thuiswerktips van Thijs:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al dat thuiswerken loopt flink in de papieren: wie gaat dat betalen?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: thuiswerkkosten. -
Werken in dit winterweer: zij gaan de kou in om anderen warm te houden
Dik pak sneeuw? Deze mensen gaan gewoon aan het werk om ervoor te zorgen dat jij het thuis warm hebt. Of überhaupt thuis kan komen zonder ongelukken. -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’
-
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner. -
Dit is de reden dat werkdiscussies veel sneller ontsporen via e-mail
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: digitaal communiceren -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.”