Dit is hoeveel zorgtoeslag je in 2020 krijgt
Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag - vorig jaar waren dat 4,5 miljoen mensen. Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking? Goed nieuws: de vergoeding is komend jaar (iets) hoger dan in 2019.
Delen per e-mail
Met een inkomen lager dan 30.481 euro per jaar, heb je komend jaar recht op een tegemoetkoming voor je zorgverzekering en eigen risico. Heb je een toeslagenpartner, dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan 38.945 euro. Hoeveel zorgtoeslag je per maand krijgt, hangt af van de hoogte van je inkomen. De zorgtoeslag daalt bij een hoger inkomen. Als je tot 21.000 euro verdient, heb je komend jaar recht op 104 euro per maand - 5 euro per maand meer dan dit jaar. Als je 30.000 euro verdient, is dat nog 7 euro.
Heb je een toeslagenpartner, dan is de tegemoetkoming in de zorgkosten hoger. Als jullie gezamenlijk 21.000 euro verdienen, hebben jullie komend jaar recht op 199 euro zorgtoeslag, 7 euro meer dan dit jaar. Is het gezamenlijke inkomen 38.500 euro, dan heb je recht op 6 euro per maand. Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht met de maandbedragen voor 2020.
Vermogen
Overigens heb je alléén recht op zorgtoeslag als je vermogen (spaargeld, aandelen en de waarde van een vakantiehuis) niet hoger is dan 116.613 euro. Het maximaal vermogen samen met een toeslagenpartner, mag niet hoger zijn dan 147.459 euro. Als de waarde van jullie vermogen op 1 januari 2020 hoger is dan bovenstaande bedragen, heb je dat gehele jaar geen recht op zorgtoeslag.
Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer eerder dit jaar blijkt dat ongeveer 450.000 mensen met recht op zorgtoeslag in 2018, deze niet hadden aangevraagd. ,,We hadden niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn’’, zegt een woordvoerder. Het online financieel platform berekende dat Nederlanders daarmee gezamenlijk 100 miljoen euro aan toeslagen lieten liggen. Er zijn verschillende redenen waarom geen gebruik werd gemaakt van de toeslag. Zo bleek dat inwoners met een laag inkomen huiverig zijn deze aan te vragen uit angst dat zij de toeslag later weer terug moeten betalen. Mensen met een hoger inkomen realiseren zich vaak niet dat zij daar recht op hebben.
Mensen die het geld het hardst nodig hebben, laten het meeste geld liggen
,,Je kan zeggen dat mensen die het geld het hardst nodig hebben ook het meeste geld laten liggen’’, zegt Joris Kerkhof van Independer. De Bond voor Belastingbetalers (Bokkz) stelde vast dat 14 procent van de mensen met een lager inkomen géén gebruik maakt van de zorgtoeslag. Tot 1 september 2020 is het mogelijk om de zorgtoeslag voor 2019 aan te vragen.
Om zorgtoeslag aan te vragen moet je 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. De toeslagen worden iedere maand op de 20ste uitbetaald. Uitzonderingen zijn juli (22-07) en september (21-09).
Heb je moeite om de maandelijkse zorgpremie te betalen? Naast het aanvragen van zorgtoeslag, is het ook altijd verstandig om goed te kijken of je huidige zorgverzekering nog bij je situatie past en je niet te veel betaalt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Als je andere mensen wilt aannemen, moet je anders gaan dóen’
Een team dat bestaat uit allemaal mensen met dezelfde achtergrond en opleiding kan nooit echt tot iets nieuws komen. Dat zegt innovatiestrateeg Leonie van Mierlo. ,,Dus wil je meer omzet en betere beslissingen? Zet dan in op diversiteit.’’ -
Winst daalt met 50 procent: Rabobank schrapt circa 5000 banen
De Rabobank is van plan om de komende vijf jaar het aantal medewerkers met gemiddeld 1000 fte per jaar te laten dalen. Het aantal gedwongen ontslagen wil de bank beperken door reguliere uitstroom, vermindering van externe fte's en herplaatsing binnen het bedrijf. -
Help het mkb herstellen, zegt ONL-voorzitter: ‘Ze eten nu hun pensioenpotje op’
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, vindt dat er meer oog moet zijn voor problemen in het mkb. ,,Zorg dat bedrijven straks kunnen rekenen op coulance bij het wegwerken van schulden.’’ -
Pakketsorteerder stuurt PostNL liefdesbrief: ‘Hoop aandacht te krijgen voor mijn probleem’
Anna Dolanska komt uit Polen en werkt al negen jaar op uitzendbasis als pakketsorteerder voor PostNL. Inmiddels heeft ze een vaste aanstelling via het uitzendbureau weten te bemachtigen, maar ze wil niets liever dan écht aangenomen worden. Via een liefdesbrief hoopt ze nu de aandacht van PostNL te krijgen. -
PREMIUM
Dit bedrijf gaf personeel ijsvrij onder één voorwaarde: iedereen moet een sneeuwpop maken
Hij liet zijn personeel wel vaker ‘aparte dingen’ doen, maar toen André Wiersma maandag belde met de mededeling dat iedereen ‘ijsvrij’ had, kreeg hij de lachers op zijn hand. De eigenaar van Prefab Twente uit Westerhaar verbond er namelijk een harde voorwaarde aan: iedereen moest een sneeuwpop maken. De werknemers gingen meteen aan de slag.
-
Enorme prijsverschillen nieuw rijbewijs per gemeente: van 32,95 tot 102,45 euro
Voor vervanging van een rijbewijs ben je in de ene gemeente veel duurder uit dan in de andere. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De kosten voor een nieuw rijbewijs, nadat het is gestolen of kwijtgeraakt, variëren van 32,95 euro tot 102,45 euro. Voor een spoedaanvraag moet tussen de 67,05 euro en 136,55 euro worden betaald. -
Overstappen of niet
9,8 miljoen verzekerden betalen teveel: hoe zit dat bij jou?
Maar liefst 9,8 miljoen premiebetalers hebben een basispolis waarvoor een goedkoper alternatief bestaat. Begin in ieder geval met lezen, dan weet je of je bij hen hoort. Zo niet, sla dan dit artikel over. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.