Deze bekende theorie over onze hersenen blijkt (helaas voor ons) niet te kloppen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het oerbrein.
Snooze je wel eens? Snack je te veel en sport je te weinig? Dat is een teken dat je te veel je oren laat hangen naar je reptielenbrein, wordt vaak gezegd. Diep in onze hersenen zou een oeroude kern zitten die we gemeen hebben met dieren die nog niet zo ontwikkeld zijn als wij. Die hersenkern verleidt ons telkens om toe te geven aan primitieve impulsen: het zoekt comfort en gemak en wil liever geen veranderingen.
Dat verklaart natuurlijk alles. Als ik geen zin heb om hard te lopen of liever op sociale media zit dan aan het werk te gaan, dan is dat allemaal de schuld van dat beestje in mijn hoofd. Tja, niks aan te doen. Het jammere is alleen dat deze theorie niet klopt, ondanks dat hij zelfs in veel lesboeken voor eerstejaars psychologiestudenten staat.
Wij mensen staan qua ontwikkeling niet bovenaan, maar hebben ergens in de evolutie een andere weg ingeslagen
We hebben deze misvatting te danken aan arts en neurowetenschapper Paul MacLean, die in de jaren 60 opperde dat mensen eigenlijk drie hersenen op elkaar gestapeld hebben. Onderop het oeroude hagedissenbrein, ofwel de hersenstam, die verantwoordelijk is voor bewegen en ademen. In het midden het limbisch systeem dat gevoelens onderscheidt en als verstandige toplaag de neocortex, waarmee je kan redeneren. Die zou uniek voor ons als mensen zijn om die andere twee ondergeschikte breinen onder de duim te houden.
Loodgieter
Biologisch gezien klopt er alleen niks van. Veel dieren en zelfs insecten hebben een soort limbisch systeem en een neocortex, maar ze hebben die hersendelen op een andere manier ontwikkeld. Wij mensen staan qua ontwikkeling niet bovenaan, maar hebben ergens in de evolutie een andere weg ingeslagen. Omdat dieren anders denken en doen dan wij, wil dat nog niet zeggen dat ze dommer of primitiever zijn. Het is alsof je een loodgieter een timmermansexamen laat doen en hem primitief vindt als hij zakt.
Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer onderzoeken die laten zien dat we helemaal niet belast zijn met voorgeprogrammeerde emoties uit een oerbrein. In de oertijd hoefde je helemaal niet bang te zijn dat je ontslagen werd of dat je misschien iets stoms hebt gezegd op sociale media. Dat hebben we allemaal onszelf aangeleerd. Je reptielenbrein propte dus niet zojuist een saucijzenbroodje naar binnen, dat deed je gewoon zelf. Helaas.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Subsidie voor werk zorgmedewerkers met langdurige covid
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met langdurige covid in dienst te houden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuiszitten. In februari kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Wat doen de duizenden extra medewerkers van de GGD nu?
Duizenden bron- en contactonderzoekers (BCO) belden de afgelopen twee jaar honderdduizenden met corona besmette Nederlanders om te achterhalen waar zij besmet waren geraakt en wie zij mogelijk hadden aangestoken. Inmiddels zit hun taak erop. Wat doen deze BCO’ers nu? -
Waarom je altijd alles uitstelt (en hoe dat ene project wél afkomt)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: uitstelgedrag. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Waarom onze hersenen geneigd zijn te discrimineren, ook al willen we het niet
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: discriminerende hersenen -
PREMIUM
Rechtbankbode Joop gaat met pensioen: ‘Advocaten met kapsones, hadden aan mij een slechte’
Niet alle advocaten zullen hem missen in de Rotterdamse rechtbank. Want bode Joop ten Kaate wilde hen wel eens terechtwijzen als ze ‘kapsones’ hadden of dachten de dienst uit te kunnen maken. Na 15 jaar rechtszaken te hebben uitgeroepen, is hij met pensioen. Daarmee is misschien wel de meest markante bode van het toneel verdwenen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.