Claudio (28) doet dutjes tijdens de werkdag: ‘Word er een leukere collega van’
Vooral jonge werkenden hechten veel waarde aan het flexibel indelen van hun werkdag. Zo nemen ze ook graag een break van hun werk. Dat is alleen maar bevorderlijk voor de productiviteit, laat de wetenschap zien. Om die reden doet growth hacker Claudio Fray (28) regelmatig een dutje tijdens de werkdag, op de bank op kantoor of gewoon thuis.
Claudio Fray werkt als growth hacker bij Sprints & Sneakers, een bedrijf dat andere bedrijven sneller helpt groeien. ,,Ik doe zeker wel een paar keer in de week een powernap. Meestal eentje van twintig of dertig minuten, soms van een uur. Voorheen zou ik naar koffie hebben gegrepen om energiek te blijven. Nu doe ik een powernap. Dat is voor mezelf beter - ik word er productiever en actiever van - en voor anderen: ik word er ook een leukere collega door.”
Ook de collega’s van Fray doen weleens een dutje in de pauze. ,,Er ligt hier regelmatig iemand op de bank. Maar omdat het de laatste tijd behoorlijk druk is op kantoor, is het wat lastiger om even te gaan liggen. Ik werk veel thuis, daar doe ik het wat gemakkelijker. Maar als ik op kantoor powernap, ga ik op de bank of in de Fatboy liggen, doe ik gewoon een slaapmaskertje op, een kussen op mijn hoofd en ga ik slapen.”
Effectieve pauze nemen
Een Australisch onderzoek laat zien dat dutjes je minder slaperig maken en je cognitieve prestaties vergroten. Van een powernap van vijf tot vijftien minuten pluk je al direct de vruchten, daarnaast houden de effecten tot drie uur aan. Maar let wel op dat je niet te lang slaapt: dutjes van meer dan 30 minuten zorgen er juist voor dat je minder alert bent.
Toch wil nog niet iedereen aan de powernap, zegt Kasper Janssen, sportarts en expert op het gebied van powernappen. ,,Wij Nederlanders vertellen onszelf dat we altijd productief moeten zijn, dat is echt een calvinistische gedachte. We negeren onze vermoeidheid liever, nemen een kop koffie en werken gewoon door.”
Effectief pauzeren en hersteltijd inbouwen in je dag zijn ontzettend belangrijk
Janssen ziet wel dat er steeds meer werkgevers zijn die het personeel stimuleren om een effectieve pauze te nemen van het werk. ,,In de zorg is het bijvoorbeeld steeds normaler dat er even iemand de rustruimte in duikt tijdens een dienst.” Daarnaast lijkt er bij werknemers ook een drempel te zijn verdwenen. ,,Velen van ons werken sinds de coronacrisis meer thuis. Hier hebben we het idee dat er minder op ons gelet wordt en dat we meer vrijheid hebben om onze werkdag zelf in te delen. Daardoor wordt het ook makkelijker om tussendoor te gaan sporten, een wasje te doen of dus een dutje.”
Intens werk
Uit onderzoek van adviesbureau Devoteam onder 750 medewerkers uit de IT blijkt dat 26 procent van de IT-professionals weleens een powernap doet tijdens de werkdag, tegenover 10 procent van het andere personeel. Dat IT’ers het vaker lijken te doen, ligt aan de aard van hun werk, zegt hr-manager Anuradha Tikai van Devoteam. ,,Veel IT’ers zitten heel de dag achter een scherm. Ze ontwikkelen software, beheren systemen, houden databases bij, dat is allemaal computerwerk. En ook vrij intens werk, ze moeten continu gefocust zijn. Dan heb je af en toe een break nodig.”
Maar niet alleen IT’ers hebben die break nodig, ook andere medewerkers die veel achter een scherm zitten. Tikai: ,,Sinds we thuiswerken, worden vergaderingen ook veel online gehouden en zo zit je, ook al ben je geen IT’er, alsnog heel de dag achter een laptop.”
Sportarts Janssen zegt dat iedere werker baat heeft bij een goede pauze. ,,Effectief pauzeren en hersteltijd inbouwen in je dag zijn ontzettend belangrijk. Daarmee voorkom je dat je ’s avonds uitgeput op de bank neerploft en de volgende dag nog steeds vermoeid weer aan de slag gaat.”
Lees ook bij Intermediair: Een betere nachtrust kun je overdag trainen
Verantwoordelijk mee omgaan
Niet iedereen wil een middagdutje doen, weet Janssen. Sommige werkenden krijgen juist energie van een wandeling in de frisse lucht. ,,Dat is prima, het gaat erom dat je even iets anders doet dan je werk. Werkgevers moeten zorgen dat personeel zelf kan kiezen wat bij hen past.” Strenge regels opstellen voor hoe werknemers de hersteltijd invullen is niet nodig, zegt Janssen. ,,Als je mensen vrijheid geeft, zijn ze vaak goed in staat om daar verantwoordelijk mee om te gaan.”
Dat is in ieder geval zo bij Fray op kantoor. ,,Je mag zelf bepalen wat goed voor jou en uiteindelijk de klant is. Je moet het goed plannen, ervoor zorgen dat je net voor een meeting even gaat sporten of een dutje doet.” Hr-manager Tikai zou werkgevers wel aanraden om regels op te stellen voor powernaps. ,,Het moet duidelijk zijn hoe lang de powernap mag duren en wanneer en waar het mag. Zo voorkom je scheve gezichten en onbegrip.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
‘Een slaapgebrek is funest voor je functioneren’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een epidemie van slaaptekort -
‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMde dag van...
Een trouwjurk voor je hond? Natasja verkoopt kleding voor huisdieren: ‘Maar ik maak het niet te gek’
Natasja Dolleman uit Woerden zocht in 2004 naar artikelen voor haar twee keeshonden. Sindsdien heeft ze een webshop met dierenbenodigdheden en bestaat haar assortiment voor een groot deel uit kleding. Ze vindt dat het niet te gek moet worden; haar eigen chihuahua Chico moet wel gewoon hond kunnen zijn.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Deze gewoonte lijkt lui, maar is eigenlijk een minivakantie voor je hersenen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: minivakantie voor je hersenen -
PREMIUM
Stoppen als zzp’er en terug in loondienst: dit moet je regelen
Wat als je een eigen bedrijf hebt, maar het ondernemen je na een paar jaar toch tegen begint te vallen? Simone Haneveer-Van Breugel (34) werkte vier jaar als zelfstandig fotograaf maar verloor langzaam het plezier in haar werk. Toch was de drempel om te stoppen voor haar erg hoog.