CBS: Nog nooit zoveel zieke werknemers als in eerste kwartaal
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent. Dat is het hoogste percentage dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten.
Het ziekteverzuim was het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (8,9 procent). ‘Dit betekent dat van de duizend te werken dagen 89 werden verzuimd wegens ziekte', luidt het. In het eerste kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim in de zorg ook al het hoogst (6,8 procent), meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de kwartaalenquête ziekteverzuim en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek).
Gekeken naar de verschillende branches binnen de zorg, was het verzuim bovengemiddeld in de verpleging, verzorging en thuiszorg (10,4 procent tegenover 8,6 procent in dezelfde periode in 2021). Vergeleken met een jaar eerder was het verschil het grootst in de kinderopvang (van 6,9 naar 10,0 procent) en in de branche huisartsen en gezondheidscentra (van 5,4 naar 9,7 procent).
In de financiële dienstverlening was het verzuim het laagst (3,4 procent). De horeca, die jarenlang het laagste ziekteverzuim had, beleefde de grootste stijging (2,1 procentpunt). Andere stijgers waren de zorg en de overige dienstverlening. In die laatste sector, met onder andere kappers, sauna’s en wasserijen, verzuimden naar verhouding ook meer werknemers dan ooit (6,7 procent).
Corona
De kwartaalcijfers over ziekteverzuim worden bepaald aan de hand van een enquête die eenmaal per jaar wordt uitgevoerd onder bedrijven. Daaruit is niet af te leiden met welke klachten werknemers zich afmelden. Werknemers wordt wel gevraagd naar de klachten waardoor ze zich de laatste keer ziek meldden. Van alle werknemers tussen de 15 en 75 jaar gaf ruim 8 procent in 2021 aan dat dit kwam door coronaklachten, bevestigd door een test. Dat was meer dan in 2020 (ruim 2 procent).
Van alle bedrijfstakken had de zorg naar verhouding het hoogste verzuim door een bevestigde coronabesmetting (11 procent). Ook in de bouw en in de handel was dit bovengemiddeld (9 procent). In de informatie en communicatie en bij financiële instellingen was het ziekteverzuim door corona relatief laag (respectievelijk 5 en 6 procent).
Griep of verkoudheid werd het vaakst genoemd als oorzaak voor het laatste ziekteverzuim (30 procent). Daarna kwamen psychische klachten, overspannenheid en burn-out (6 procent). Van alle bevraagde werknemers gaf 24 procent aan nog nooit te hebben verzuimd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
’s Zomers drie uur per dag minder werken: ‘Werknemers dachten dat het een grap was’
De zomervakantie is voor veel bedrijven een rustige periode. Zo ook voor het boekhoudbedrijf van Nikkie den Dekker (30). Reden genoeg voor de medeoprichter en haar twee compagnons om te experimenteren met kortere werkdagen. Want als ze ergens een hekel aan heeft, is het je tijd moeten uitzitten. Op LinkedIn wordt enthousiast gereageerd op het initiatief. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Vakbonden willen Europese maximumtemperatuur voor veilig werken
Een Europese koepelorganisatie van vakbonden pleit maandag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij er veilig gewerkt kan worden door mensen die buiten werken. De oproep komt nadat tijdens de recente hittegolf in Europa in Madrid drie arbeiders tijdens het werk zijn overleden. -
PREMIUMAAN DE SLAG
Er zijn véél te weinig dierenartsen: verslaggever Danique loopt een dag mee
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 4: de dierenarts.
-
Nooit meer massaal naar kantoor (en dat is misschien wel beter)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: hybride werken -
PREMIUM
Ondernemer Michel (39) komt niet in aanmerking voor hulp na hersenbloeding: ‘Verzekering niet te betalen’
Ineens deed zijn arm het niet meer. En kon hij niet meer praten. Michel Lindaart (39) uit Nieuwegein kreeg vorige week een hersenbloeding. Sindsdien kan hij niet meer werken, terwijl hij zelfstandig ondernemer is. ,,Ik kan zo mijn huur en auto niet meer betalen.” -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.