Budgetcoach heeft het druk in coronatijd: ‘Vaak wordt vergeten dat rood staan ook al een schuld is’
In de coronacrisis bouwen steeds meer mensen schulden op. Budgetcoach Caroline Hertog (54) waarschuwt dan ook voor problematische betalingsachterstanden. ,,Het zijn vaak kleine bedragen die er iets groters van maken.”
Delen per e-mail
,,Je hebt schulden als je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen en dat zijn vaak de vaste lasten”, zegt de onafhankelijke gecertificeerde budgetcoach met een eigen praktijk voor particulieren en zzp’ers. Tot haar klantenkring behoort sinds kort ook een zorgaanbieder met 650 medewerkers.
Het zijn maar tientjes, maar ze komen elke maand terug
,,Vaak wordt vergeten dat rood staan met een kredietmaximum bij de bank ook al een schuld is. Je leeft dan voortdurend in die kredietstand. Dat kost geld en maakt je kwetsbaar”, weet Caroline Hertog. ,,Heb je niet gespaard voor een kapotte wasmachine of stofzuiger en leef je van maand tot maand, dan red je het financieel niet.”
Netflix
Ze ziet overigens nog een valkuil. ,,Als het voor je gevoel financieel aardig loopt, ga je snel te veel verplichtingen aan. Dan blijft het bijvoorbeeld niet alleen bij een abonnement op Netflix, maar volgen er ook andere. Het zijn maar tientjes, maar ze komen elke maand terug.”
Als budgetcoach beseft ze dat het tijd en energie kost om overzicht en inzicht in je eigen geldzaken te krijgen. ,,Daar moet je echt voor gaan zitten. Wanneer geld en cijfers niet jouw ding zijn, is dat lastig. Zet eerst al je inkomsten op een rijtje en schrijf daarna op wat je financiële verplichtingen zijn. Dan weet je precies waar je aan toe bent.”
Puzzelen
Voor haar is ook belangrijk dat partners van elkaar weten hoe ze er financieel voor staan. ,,Zodra je ziet dat je niet meer rondkomt, onderneem dan gelijk actie. Zoek uit welke uitgaven moeten, welke nog wel kunnen en welke zeker niet meer. Schrap wat overbodig is en beslis wat je echt met je geld wilt doen.”
Wat de budgetcoach betreft kun je wat je uit gewoonte doet beter direct schrappen in het belang van iets dat je waardevoller vindt. ,,Zo moet je kritisch puzzelen en samen net zo lang zoeken om financiële problemen buiten de deur te houden.”
De mensen die mij om hulp vragen verdienen dat in een maand of twee, drie weer terug
Schaamte
Wat houdt mensen vaak tegen om in actie te komen? ,,Schaamte, opzien tegen het werk dat ze moeten doen en misschien ook wel ontkenning, de problemen wegstoppen”, somt Caroline Hertog op. ,,Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet beseffen dat het niet vanzelf beter gaat en je moet het aandurven om aan de slag te gaan.”
Dat mensen bij haar vaak hun hele financiële huishouden neerleggen, ligt dan voor de hand. ,,Dat zorgt in mijn kleinschalige aanpak voor een vertrouwensband waarbij alles op tafel komt. Ook verdriet en spanning, want financiële zorgen uiten zich op veel manieren. Het is een heel mooi beroep dat ik heb, waardoor ik heel dicht bij de mensen kom”, zegt ze.
Een budgetcoach kost alleen wel geld. ,,Dat klopt, maar ik lever met mijn adviezen nog meer geld op. De mensen die mij om hulp vragen verdienen dat in een maand of twee, drie weer terug. Mijn factuur wordt meegenomen in het totale financiële plaatje en je hebt er de rest van je leven profijt van.”
Vijf tips van budgetcoach Caroline Hertog voor zzp’ers en particulieren
1. Zorg voor overzicht en inzicht in je financiën door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, zodat je ziet waar het geld precies aan besteed wordt.
2. Ga na welke kosten noodzakelijk zijn, welke het gevolg zijn van een eigen keuze en welke eigenlijk overbodig zijn.
3. Vergeet je huishoudelijke boodschappen niet. Daar is vaak veel op te besparen, omdat mensen veel uit gewoonte kopen.
4. Ga sparen om toekomstige schulden te voorkomen.
5. Kom je er alleen of samen niet uit? Schroom dan niet om hulp te vragen, want het gaat niet vanzelf beter.
Hoe investeer je jezelf uit de coronacrisis? Deze ondernemers delen hun ervaringen en geven adviezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mooi die visie over duurzaam werkgeverschap, nu de praktijk nog
Verhoging van het minimumloon is bespreekbaar. Werknemers moeten (meer) meedelen in winsten van bedrijven. En vergroening van de economie moet hoger op de agenda. Het is een greep uit de opvallende standpunten die werkgeversorganisaties vandaag via VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen naar buiten brachten. De reacties op de koerswijziging van de werkgevers lopen uiteen. ,,Eerst maar weer eens geld verdienen.’’ -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner. -
Werken in dit winterweer: zij gaan de kou in om anderen warm te houden
Dik pak sneeuw? Deze mensen gaan gewoon aan het werk om ervoor te zorgen dat jij het thuis warm hebt. Of überhaupt thuis kan komen zonder ongelukken. -
Wat doet een...
Angela is pedagogisch medewerker: ‘Je bent eerder een halve ouder dan een oppas’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Angela Esbach (29), pedagogisch medewerker bij Un1ek onderwijs en opvang in Vlaardingen. -
CNV-onderzoek: Nederlanders met vitaal beroep voelen zich onveilig op de werkvloer
Veel Nederlanders (71 procent) met een vitaal beroep voelen zich regelmatig onveilig op de werkvloer. Ze vinden dat ze een verhoogd risico lopen om corona te krijgen, doordat met name de 1,5 meter afstand niet wordt nageleefd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 1100 werkenden.
-
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.